HANS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o systému ochrany krku a hlavy. O mužském jmému pojednává článek Jan. Další významy jsou uvedeny na stránce Johann.
Andy Priaulx si připevňuje HANS
Také jezdci NASCAR jako Ken Schrader používají HANS

HANS (Head And Neck Support device) je systém ochrany krku a hlavy. Prvek pasivní bezpečnosti jezdce. Jedná se o konstrukci, kterou nese jezdec na svých ramenech a která je pomocí pásků připevněna k přilbě a bezpečnostním pásům. Při nehodě úspěšně brání poškození krční páteře.

Systém HANS se skládá z límce a dvou ramen, které jsou vyrobeny z uhlíkových vláken, vycpávky jsou z lehké pěny. HANS je umístěn zezadu hlavy jezdce a částečně překrývá přilbu, ke které je přichycen dvěma pásky, které musí umožňovat jezdci volný pohyb hlavy, proto je jejich délka variabilní. Po nástupu jezdce do kokpitu mu HANS připevní i k bezpečnostním pásům. Během nárazu jsou to právě pásky držící přilbu jezdce, které z největšího pohlcují energii, kterou by jinak musela redukovat krční páteř a hlava pilota. Dále také zabraňují nárazu hlavy do volantu či jiné části kokpitu.

Systém HANS byl původně vyvinut již v polovině 80. let Dr. Robertem Hubbardem, který byl profesorem biochemického inženýrství na universitě v Michiganu. Původní verze byla konstruována pro sportovní prototypy, ale její rozměry nevyhovovaly pro monoposty.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]