Gurobi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gurobi
VývojářGurobi Optimization
Aktuální verze3.0 (2.6.2010)
Operační systémWindows, Linux, Mac OS X 10.6 (Snow Leopard)
Typ softwarumatematické optimalizace
Licenceproprietární
Webhttp://www.gurobi.com/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gurobi je komerční software pro řešení rozsáhlých úloh lineárního programování, který spadá do kategorie tzv. řešičů. Program podporuje i řešení smíšeně celočíselných úloh. Název Gurobi vznikl spojením počátečních písmen jeho tvůrců Zonghao Gua, Edwarda Rothberga a Roberta Bixbyho. Bixby je mj. zakladatelem optimalizačního řešitele pro lineární úlohy nazvaného CPLEX a Gu s Rothbergem vedli vývoj CPLEXu téměř 10 let.

Gurobi byl od svého počátku programován tak, aby využíval výhod procesorů o více jádrech. Gurobi je při řešení smíšeně celočíselných úloh srovnatelný s výkonem již zavedených řešitelů: Ve srovnání s CPLEX, "Gurobi řeší smíšené celočíselné úlohy rychleji na jedno-procesorových PC..., Gurobi umí dobře paralelně rozložit úlohy..., celkový čas řešení je s Gurobi menší... a Gurobi je velmi dobrý v hledání přípustných celočíselných řešení." [1],[2] Gurobi obsahuje také prostředí pro tvoření skriptů v jazyce Python. [3]

Ve srovnání s jinými optimalizačními softwary, cena řešitele Gurobi nezáleží na počtu procesorů PC, na kterém bude provozováno.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gurobi na anglické Wikipedii.

  1. článek "Less is more" na Intechne, (30. 01. 2009)
  2. test rychlosti řešitelů na stránkách Arizona State University, (9. 05. 2009)
  3. článek Gurobi do hodiny, (08. 05. 2009)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]