Grimoald Starší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grimoald Starší
Narození615
Úmrtí657 (ve věku 41–42 let)
Paříž
Příčina úmrtípoprava stětím
Povolánípolitik
DětiVulfetruda[1]
Childebert Adoptovaný
RodičePipin I. Starší[1] a Itta Idoberga[1]
RodPipinovci
PříbuzníSvatá Gertruda[1], svatá Begga[1] a Svatý Bavo (sourozenci)
Childebert Adoptovaný (možné dítě)
Funkcemajordomus (Austrasie; 643–657)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Grimoald zvaný Starší (francouzsky Grimaud l'Ainé) (616?657 Paříž) byl od roku 643 do své smrti majordomem královského paláce v Austrasii. Jeho otcem byl Pipin I. Starší a matkou Itta Idoberga.[2]

V roce 640 Radulf, vévoda Durynský, povstal proti Sigibertovi III., králi Austrasie. Grimoald se zúčastnil následující výpravy proti povstání, které se mu nepodařilo potlačit. I přes neuspěch se mu ale podařilo zachránit život krále a stal se jeho blízkým přítelem. Po smrtí svého otce Pipina nechal Grimoald v roce 643 odstranit majordoma a svého rivala Ottu,[3] čímž získal úřad nejmocnějšího muže v Austrasii, který kdysi zastával jeho otec.[2]

Sigebert III. a jeho manželka Chimnechilda byli bez královského dědice a tak je Grimoald přesvědčil, aby jeho syna Childeberta zvaného Adoptovaný při křtu adoptovali. Sigebert s Chimnechildou měl nakonec potomka a dědice Dagoberta II.,[4] kterého po Sigebertově smrti v roce 656 nechal Grimoald vykázat do Irska, aby na trůn mohl dosadit svého syna, adoptovaného Childeberta.[5] Grimoald byl nakonec zajat a převezen do Paříže, kde byl popraven Chlodvíkem II. či jeho synem Chlotharem III.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grimoald the Elder na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e Charles Cawley: Medieval Lands. Prosopography of medieval European noble and royal families. Dostupné online. [cit. 2016-03-06]
  2. a b NELSON, Janet L. King and Emperor: A New Life of Charlemagne. [s.l.]: Univ of California Press Dostupné online. ISBN 978-0-520-31420-7. (anglicky) 
  3. SMITH, William; WACE, Henry. A Dictionary of Christian Biography, Literature, Sects and Doctrines; Being a Continuation of 'The Dictionary of the Bible'. [s.l.]: J. Murray, 1877. Dostupné online. (anglicky) 
  4. CORRADINI, Richard; DIESENBERGER, Maximilian; REIMITZ, Helmut. The Construction of Communities in the Early Middle Ages: Texts, Resources and Artefacts. [s.l.]: BRILL, 2003. Dostupné online. ISBN 978-90-04-11862-1. S. 417. (anglicky) 
  5. FOURACRE, Paul; GANZ, David. Frankland: The Franks and the world of the early middle ages. [s.l.]: Manchester University Press 360 s. Dostupné online. ISBN 978-1-5261-4825-4. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]