Friedrich Leopold Woeste

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Friedrich Leopold Woeste
Busta před Friedrich-Leopold-Woeste-Gymnasium
Busta před Friedrich-Leopold-Woeste-Gymnasium
Narození15. února 1807
Hemer
Úmrtí7. ledna 1878 (ve věku 70 let)
Iserlohn
Národnostněmecká
Občanstvíněmecké
Alma materFranckesche Stiftungen zu Halle
Povoláníučitel a jazykovědec
RodičeJohann Ludolf Leopold Woeste a Marie Katharina Woeste
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Friedrich Leopold Woeste (celým jménem Johann Friedrich Leopold Woeste) (15. února 1807 Hemer7. ledna 1878 Iserlohn) byl německý jazykovědec a dialektolog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Friedrich Leopold Woeste se narodil jako nejstarší z osmi potomků učitele Johanna Ludolfa Leopolda Woeste a jeho ženy Marie Kathariny Woeste v Hemeru (v místní části Niederhemer). Předčasně dostával výuky v dějepise, zeměpise, latině a francouzštině. Na přímluvu jeho učitele pastora Wulferta byl poslán na gymnázium do Elberfeldu, kde bydlel u příbuzných jeho matky. V roce 1826 obdržel titul na institutu v Halle. V letech 1826 a 1829 studoval taktéž v Halle teologii, řečtinu a hebrejštinu. Pro několik obchodníků zprostředkovával cizojazyčnou obchodní korespondenci. Na přelomu let 1849 a 1850 byl učitelem na Märkisches Gymnasium v Iserlohn. Woeste uměl mluvit osmi cizími jazyky, které též vyučoval. V 60. letech 19. století se spolupodílel na vydávání časopisu Germania.

V roce 1877 se jako Woeste přestěhoval ke své sestře. Byl svobodný a velmi nemocný. Záhy poté roku 1878 zemřel.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Woeste sepsal nespočet článků a esejí na témata etymologie, místní historie a pověstí. Nejvýznamnější z jeho děl je Wörterbuch der westfälischen Mundart, který byl vydán roku 1882 jako výsledek čtyřiceti roků soustavného výzkumu vestfálských nářečí. Brzy poté vydal své další dílo s název Volksüberlieferungen in der Grafschaft Mark.[1] Jeho další vědecké práce byly vydány v dílech Sagen, Gebräuche und Märchen aus Westfalen z roku 1859 od Adalberta Kuhna a Germaniens Völkerstimmen 1841–66 od Johanna Matthiasa Firmenich-Richartza. Za jeho zásluhy byl přijat do Společnosti pro německý jazyk.

Ve svém rodném Hemeru založil v roce 1829 soukromou školu, která dnes nese jeho jméno (Friedrich-Leopold-Woeste-Gymnasium). Také základní škola v blízkosti jeho rodného domu je po něj pojmenována.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Friedrich Leopold Woeste na německé Wikipedii.

  1. BÜRGER, Peter. Sauerländische Mundart-Anthologie II: Plattdeutsche Prosa 1807 - 1889. Norderstedt: Books on Demand, 2006. ISBN 978-3-7412-0286-5. S. 20. (německy)