Fotoindukovaný přenos elektronu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nákres průběhu fotoindukovaného přenosu elektronu

Fotoindukovaný přenos elektronu je přenos elektronu v excitovaném stavu, pří kterém se excitovaný elektron přesouvá od donoru k akceptoru.[1][2] Tento proces způsobuje oddělení nábojů a tak například redoxní reakce probíhají přes excitované stavy (tento jev se nevyskytuje u Dexterova přenosu elektronu).

Rozsah[editovat | editovat zdroj]

Některé materiály, jako jsou polovodiče, mohou být fotoaktivované, patří sem například řada fotovoltaických článků, biologických systémů (mimo jiné při fotosyntéze) a malých molekul s vhodnými absorpčními a redoxními stavy.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Místa, kde se nacházejí elektrony, se často popisují jako pásové struktury nebo molekulové orbitaly. Následující části článku jsou založeny na molekulových orbitalech.

Když foton excituje molekulu, tak elektron nacházející se v orbitalu se základním stavem přejde do orbitalu s vyšší energií orbital. Tento excitovaný stav vytvoří prázdné místo v orbitalu v základním stavu, které může být zaplněno prostřednictvím donoru elektronů, jenž obsahuje elektron ve vysokoenergetickém orbitalu, odkud může být dodán akceptoru. Fotoexcitované molekuly tak mohou fungovat jako dobrá oxidační i redukční činidla.

Fotoindukovaná oxidace

[MLn]2+ + hν → [MLn]2+*
[MLn]2+* + donor → [MLn]+ + donor+
Fotoindukovaná redukce
[MLn]2+ + hν → [MLn]2+*
[MLn]2+* + akceptor → [MLn]3+ + akceptor

Obě reakce vedou k přesunu elektronu do orbitalu, který má vyšší energii než předchozí, což se u polovodičů často popisuje jako dvojice elektron-díra.

Pokud není přítomen vhodný donor či akceptor elektronů, tak může u molekul dojít k běžné fluorescenci.

Následující procesy[editovat | editovat zdroj]

V mnoha fotoproduktivních systémech jsou oddělené náboje kineticky izolované přenosem elektronu do méně energetického vodiče připojeného na p/n rozhraní, případně do elektronového transportního řetězce. Část energie zde může být využita ke konání práce.

Pokud elektron není kineticky izolován, tak bude převažovat vliv termodynamiky a produkty budou navzájem reagovat, přičemž se obnoví základní stav výchozího materiálu. Tento proces se nazývá rekombinace a energie fotonů se pak uvolňuje jako teplo.

Rekombinace při fotoindukované oxidaci
[MLn]+ + donor+ → [MLn]2+ + donor

Potenciálově indukovaná tvorba fotonů[editovat | editovat zdroj]

Proces opačný k fotoindukovanému přenosu elektronu se vyskytuje u světelných diod (LED) a při chemiluminiscenci, kde se využívají gradienty potenciálu k vytváření excitovaných stavů zanikajících vyzařováním světla.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Photoinduced electron transfer na anglické Wikipedii.

  1. "Highlights of the spectroscopy, photochemistry and electrochemistry of [M(CO)4(α-diimine)] complexes, M=Cr, Mo, W" Antonín Vlcek Coordination Chemistry Reviews 230 (2002) 225-242.
  2. "Organic and Inorganic Photochemistry" V. Ramamurthy and Kirk S. Schanze 1998 Marcel Dekker ISBN 0-8247-0174-7