Europalace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Europalace
Poloha
AdresaŽilina, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Europalace vlevo a The Cube

Europalace je polyfunkční budova a druhá nejvyšší budova v Žilině. Nachází se na sídlišti Vlčince, na ulici Vysokoškoláků, z druhé strany je Obchodní ulice. Poloha budovy na návrší zajišťuje její viditelnost ze širokého okolí Žiliny.

V dolní části budovy jsou obchodní prostory, věž je využívána jako obytný soubor. Budova poskytuje 106 převážně luxusních bytů a podzemní parkoviště pro bydlící a i návštěvníky obchodní galerie na přízemí.[1]

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Stavbu realizovala developerská společnost SSIM na základě projektu architekta Michala Diviše. Budova se skládá ze tří bloků, blok A (věž), blok B a polyfunkční blok C. Statiku budovy na její průčelí zajišťují masivní sloupy. Konstrukční systém budovy je deskový.

Má 22 pater a výšku 72 metrů.[2] Výkopové práce na budově začaly v březnu 2007[3] a měla být původně dokončena již v roce 2009.[1] Hrubá stavba byla dokončena na konci roku 2009. V roce 2010 byla budova zkolaudována.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Europalace vzhledem k tomu, že se nachází na sídlišti, kde jsou běžně 11 podlažní bytové domy, nevyvolala takový odpor obyvatel jako budova Amfiteater, která byla postavena mezi rodinnými domy v městské části Bôrik. Otázkou je dostavba Europalace II, která měla již probíhat, ale v současnosti je pozastavena. Tato část měla obsahovat pouze komerční prostory bez bytů, tedy přístavba obchodního centra ke stávající budově.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Europalace na slovenské Wikipedii.

  1. a b CIFROVÁ, Martina. Europalace – bývanie mestského štýlu v Žiline [online]. ASB, 06.03.2007 [cit. 2010-03-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-03-27. (slovensky) 
  2. SSIM SPOL. S.R.O. Zámer o posudzovaní vplyvov na životné prostredie [online]. [cit. 2010-03-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-05-01. (slovensky) 
  3. Polyfunkčný komplex Europalace v Žiline [online]. Jozef Feiler [cit. 2010-03-16]. Dostupné online. (slovensky) 
  4. Polyfunkčný komplex EUROPALACE 2 ulica Vysokoškolákov Žilina - Vlčince [online]. Environmental Impact Assessment [cit. 2010-03-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-03. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]