Er-chaj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Er-chaj
Poloha
StátČínaČína Čína
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha25 291 ha
Délka40 km
Šířka8 km
Objem2,5 hm³
Povodí2 565 km²
Ostatní
Nadm. výška1 972 m
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Er-chaj (čínsky: 洱海; pinyin: Ěrhǎi) je jezero v čínské provincii Jün-nan. Nachází se v pohoří Cchang-šan nedaleko města Ta-li v nadmořské výšce 1972 m. Dosahuje délky 40 km a maximální šířky 8 km a s rozlohou 250 km² je sedmým největším sladkovodním jezerem v Číně. Nejvyšší hloubka činí 11 metrů. Z jezera vytéká řeka Jang-pi, která je přítokem Mekongu.

Na jeho březích žijí domorodí Pajové, známí svojí technikou rybolovu pomocí cvičených kormoránů. V jezeře se vyskytují endemické druhy ryb, např. kapr vousatý, kapr mekongský nebo parmička dalinská, které jsou ohroženy vyhynutím. V období království Nan-čao se zde nacházela jelení obora.

Díky zachované přírodě je okolí jezera oblíbenou turistickou destinací a stěhují se sem za inspirací také čínští umělci.[1] Na pobřeží se nachází velký park, je možno podniknout vyhlídkové plavby, např. na ostrov s velkou sochou bohyně Kuan-jin.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MIKOLÁŠ, Robert. Číňané unavení velkoměsty hledají po vzoru hippies klid v přírodě. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2013-01-05 [cit. 2019-05-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]