Disponent

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Disponent jako osoba, pověřená zastupováním firmy při obchodním jednání

Výraz disponent má několik různých významů, obecně však můžeme říci, že se jedná o zmocněnou nebo oprávněnou osobu.[zdroj?]

Firemní prostředí[editovat | editovat zdroj]

Ve firemním prostředí označujeme jako disponenta osobu, která je zmocněna zastupovat firmu při obchodních jednáních, uzavírat jménem této firmy smlouvy a konat další drobné právní úkony.

Bankovní prostředí[editovat | editovat zdroj]

V bankovním prostředí je disponentem označena osoba, oprávněná manipulovat, tedy disponovat s bankovním účtem a finančními prostředky na tomto účtu vedenými. Mají-li například manželé jeden společný účet a oba mají přístup k tomuto účtu a právo nakládat se společnými finančmími prostředky, nazýváme je disponenty.

Profesní prostředí[editovat | editovat zdroj]

Disponent je také označení pracovní profese z oboru logistiky. Člověk, který zastává tuto profesi, má na starosti zajištění a řízení dopravy, plánování optimální trasy a vytíženosti vozidel. Spolupracuje s řidiči a ostatními odděleními společnosti, komunikuje se zákazníky a sleduje plnění dodávek zboží. Stará se také o výběr vhodných dopravců, udržování obchodních vztahů, spolupracuje se sklady a připravuje doklady pro expedici zboží.

Použité materiály[editovat | editovat zdroj]