Diskuse s wikipedistou:Sultis

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Děkuji za Vaše příspěvky a přeji úspěšné další editování! --Wespecz 23. 10. 2010, 18:04 (UTC)

Dobrý den, nepřidávejte, prosím, do Wikipedie obsah propagačního charakteru nebo odkazy na vaše soukromé stránky či stránky, se kterými jste spojeni, jako se to stalo v článku Bělení zubů. Wikipedie není prostředkem pro propagaci či reklamu ani pouhou sbírkou externích odkazů. Rozšiřování encyklopedického obsahu je však samozřejmě vítáno. Děkuji za pochopení. --Miner 23. 10. 2010, 20:16 (UTC)

Odkazy na nechcikazy[editovat zdroj]

Vím, že to možná myslíte dobře, ale nahrazování odkazů na články na jednom portálu odkazy na jiný (a obzvláště takto hromadné) není to, co by se tu mělo dělat. Odkazy a reference mají vést nikoliv na další článek, který je o tom samém, ale je (momentálně) jen o něco lepší než to co je tady ale přímo na odbornou literaturu (tedy články na lékařských konferencích, odborná literatura vydaná např. lékařskou fakultou nebo odborníkem, sborníky odborných konferencí, skripta, atd ...)

Optimální by bylo, pokud byste současné články upravil, aby obsahovaly všechny informace jako dokazovaný článek (za předpokladu, že tyto informace jsou správné). Chybí něco v článku na wikipedii? Doplňte to. Je v článku na wikipedii nějaký nesmysl? Opravte to. Wikipedie by měla primárně obsahovat přímo informace s tím, že v referencích jsou odkazy pro zájemce o hlubší studium (typicky někdo s odborností minimálně studenta medicíny) a pro účely ověření vkládaných informací (odborník by s nich měl být schopen informace ověřit). Neměla by být jen stručným shrnutím a kolekcí odkazů "tady si přečtěte zbytek".

Pokud tedy odstraníte ze současných článků odkazy "ryze komerčního charakteru bez relevantní obsahové složky" a nahradíte ho referencí na odbornou literaturu, nikdo vám to nebude mít za zlé. To čím je ale nahrazujete teď je "z bláta do louže".

Pokud chcete vidět jak mají vypadat reference, tak se podívejte na odpovídající články na anglické wikipedii, např. pro český Parodontitida je to na en. wiki en:Periodontitis

--Miner 24. 10. 2010, 14:19 (UTC)

P.S. odkaz na web Lékařské fakulty v Hradci králové který jste odstranil z článku Parodontitida rozhodně není web "ryze komerčního charakteru bez relevantní obsahové složky"

--Miner 24. 10. 2010, 14:25 (UTC)

Chápu Vaše argumenty avšak odkaz na web Lékařské fakulty v Hradci králové na téma Kouření a dutina ústní pochází z roku 2004 ale informace v sekci Kouření a choroby parodontu z publikace Základy parodontologie z roku 1994. Medicína není beletrie, každým dnem se něco mění, natož po 16 letech. Některé informace tam uvedené jsou dnes považované za přežité.

Ukázka refenrencí, které jste také vrátil zpět.

↑ KINDERSLEY, Dorling. 1001. Odkaz, který jste vrátil zpět na hesle Zub odkazuje na dětské knihy.

↑ Paradentóza-prevence.cz |. - Diagnostika VariOr®Dento společnosti gentrend? Prostředku, který není podporován žádnou oficiální stomatologickou společností.

Nebo desítky odkazů na www.ordinace.cz, stránky, které v diskuzi a textu vždy doporučují určitý stomatologický prostředek?

Takto bych mohl pokračovat na každé stránce a obzvláště s anglickými odkazy. Jakmile budu mít čas vytvořit komplexní stránky pro wikipedii, udělám to. Ale v současnou dobu mě vytěžuje "studentská wikipedia". Proto pochopte, že moje snaha je myšlena dobře. Také chápu, že nemůžete vědet vše a práce zde je dobrovolná a neplacená o to více si ji vážím. A možná proto, také needituji články, kde si nejsem stoprocentně jist. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Sultis (diskusepříspěvky)

Medixa.org[editovat zdroj]

Dobrý den, chtěl bych vás upozornit na existenci doporučení WP:EO. Skutečně si myslíte, že přidáním odkazu na stručnou a nikým nepodepsanou perseveraci známých trivialit na webu Medixa.org zvyšujete informační hodnotu článku? Já tedy ne a jsem pevně přesvědčen, že komunita by se mnou souhlasila - proto prosím odkazy na tento web již do článků nevkládejte. Děkuji za pochopení.--Aronnax (diskuse) 26. 6. 2012, 10:37 (UTC)

Dobrý den, děkuji za upozornění existence WP:EO. Ačkoliv považujete argumentaci za součást smysluplné komunikace, tak já dle regulí slušného chování a etiky nepovažuji za slušné smazání textů napsané medicínsky vzdělaným člověkem od persony, která se při editaci dopustila několika faktických chyb. Proto, omluvte moji stručnosti a strohost, nelaborujte s faktem umístění odkazů, který Vašemu chování neposkytuje potřebnou argumentační rovinu. Pro Vaše bližší pochopení problematiky vzdělávacích zdrojů laické veřejnosti v oblasti lidského zdraví je Vámi zmiňovaná Medixa.org jediným Českým zdrojem ověřených informací. Obsah vzniká studenty posledních ročníků vysokých škol a již vystudovanými lékaři a následně je revidován tutory, neboli vysokoškolskými pedagogy. Prosím, navštivte Alexu, přečtěte si odbornou knihu o wikipedii či pouze brouzdejte po internetu a rozšiřte své obecné znalosti o wikipedii. Jednoduše tak zjistíte, že průměrný uživatel wiki není odborný pracovník ale ryzí laik, který vyhledává obecné informace, kterých vy jste dozajista pln. Potom nebudete od strohého článku odkazovat na odborné periodikum. Položte si otázku: Jakou hodnotu takovýto zdroj pro uživatele má? Nulovou. Pokud tedy netrpíte syndromem vševědectví prostudujte Medixu a zjistíte, že existují rozcestníky na kterých je dané téma komplexně popsáno - nikdy se nejedná o jeden článek ale komplex článků.

S přáním pěkného večera,

P.S. Podpis autora naleznete vedle fotografie. Sultis-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Sultis (diskusepříspěvky)


Vzhledem k tomu, že sám jsem lékař a mimo jiné se podílím na výuce na lékařské fakultě, vaše neadresné a povýšenecké "zastrašování" se míjí účinkem, takže si je pro příště, a o to vás velmi prosím, nechejte pro sebe. Vedle toho, že nejde o korektní argument ale o logický klam, je to krajně nezdvořilé. A teď postupně, protože jste si asi nepročetl(a) základní pravidla pro práci na Wikipedii:
  1. Studenti posledních ročníků a začínající lékaři jsou všechno jen ne odbornou autoritou, proto se na odkazování na jejich texty vztahuje WP:Věrohodné zdroje. Do jisté míry tolerovanou výjimkou jsou pokud vím pouze WikiSkripta, protože tamní systém je nastaven tak, že texty jsou kontrolovány vyučujícími s vyšším "akademickým statusem" a tato kontrola není anonymní ale naopak cílená u každého článku.
  2. Prostudujte si opět WP:Externí odkazy. Zjistíte, že ani odkaz na nakupení triviálních článků se nedostane z odstavve "na co neodkazovat". Obecně by se mělo odkazovat pouze na takové zdroje, které přinášejí skutečnou přidanou hodnotu, tedy podstatně více informací, než kolik by obsahoval článek, kdyby měl status nejlepšího článku. Stalo se (chvályhodným) zvykem odkazovat i na pacientské organizace nebo třeba odborné společnosti. Medixa.org nic takového nesplňuje - je sbírkou povrchních textů nedosahujících ani úrovně, jaká by byla žádoucí úroveň článků na Wikipedii. Nebo jinak, Wikipedie je psána pro laiky, odkazovat dále na texty, které jsou ještě "laičtější" je jaksi nadbytečné.
  3. Dále si, prosím, prostudujte WP:Co Wikipedie není. Zjistíte, že Wikipedie není sbírkou odkazů - a váš projekt se nijak výrazně neliší od řady projektů podobných (Anamneza.cz, Ordinace.cz, Doktorka.cz,...), takže skutečně není důvod na něj uvádět odkazy. Jistě, pokud na vás bude odkazováno z Wikipedie, budete mít vyšší návštevnost ať již přímo nebo zvýšením Google Ranku, ale chápejte, že cílem Wikipedie není zvyšování návštěvnosti nějakého webu.
  4. Anonymním autorem myslím v této souvislosti i "nic neříkající jméno", protože z hlediska věrohodnosti textu je to prakricky
  5. Pokud přesto nesouhlasíte, můžete se obrátit na komunitu s žádostí o vyjádření. Obvykle se tak činí WP:Pod lípou.
Přeji hezký den,--Aronnax (diskuse) 26. 6. 2012, 19:43 (UTC)