Diskuse s wikipedistou:Spock lone wolf

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Martin Urbanec v tématu „Upozornění - modifikoval jsem Tvůj CSS kód

Poděkování[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych ti tímto ještě jednou moc poděkovat za uskutečnění dnešního workshopu o fotografování. Přijmi prosím za jeho uskutečnění tuto wikikytičku (na makro focená není :). Bylo to velice zajímavé a poučné a snad doufám, že ti, kteří se zúčastnili, si z toho něco odnesli a bude se nám dařit dělat kvalitnější fotografie :) Moc tedy díky za čas a námahu, kterou jsi nám spolu se Che věnoval! Díky ti --Chmee2 29. 3. 2009, 18:13 (UTC)

Rovněž ti musím poděkovat. Myslím, že jsem se dnes naučil hodně zajímavých věcí. -- Mercy (|) 29. 3. 2009, 19:29 (UTC)

Já jsem rád že se vám to líbilo a dneska jsem si to užil. Rádo se stalo. --Spock [lone wolf] 29. 3. 2009, 22:01 (UTC)

Ahoj, když narazíš na copyvio, prosím označ článek šablonou {{copyvio}}. Vkládá se formou {{Copyvio|zdroj=tady napiš zdroj}}. Šablona Ti pak sama řekne, co máš dělat. Viz např. článek Jiraiya dole, s nadpisem Pro vkladatele šablony. Jde o to, aby to bylo odmazáno z historie článku. Když to revertuješ, je zvykem do shrnutí napsat, odkud to cp bylo. Stejně by se pak ale měl uvědomit autor a ten článek zapsat sem. Takže tak, měj se pěkně, --Podzemnik 31. 3. 2009, 14:41 (UTC)

Díky za připomenutí, za ten rok co jsem to dělal naposled jsem zapomněl že se ten celý kolotoč dělá právě kvůli historii. --Spock [lone wolf] 31. 3. 2009, 14:47 (UTC)

Phenom II[editovat zdroj]

Cau (mohu tykat?), umístil jsi na Phenom II, chybí zdroj. Stačí link pouze na jednu stranku nebo chceš více zdrojů, že Phenom II jde OC na 6GHz a výš? --Paxan 2. 4. 2009, 06:42 (UTC)

Ahoj, s tykáním problém nemám. Co se týká zdrojů, je dobré dodržovat tato pravidla: Wikipedie:Žádný_vlastní_výzkum a Wikipedie:Ověřitelnost. Tady by podle mě v podstatě stačil nějaký odkaz např. na článek, kde dané přetaktovávání provedli. Jinak obecně všechny informace keré nejsou obecně známé by měly být zdrojované, tady v tom článku kompletně sekce přetaktování, včetně Cold bugu (navíc pokud vím, u některých typů Phenomu II se projevuje, takže to není pravidlo ale spíš hypotéza). --Spock [lone wolf] 2. 4. 2009, 06:51 (UTC)
Jenže v tomto případě se stačilo podívat na EN-WIKI, která jako zdroj není uváděna (někdy to nemusí člověka napadnout), kde je napsáno, že 6,3GHz není problém. --Paxan 2. 4. 2009, 07:01 (UTC)
Ok, takže tam to ozdrojované je... Jen jsem nějak nepředpokládal že tam ten vůbec článek bude, protože jsem nenašel IW odkaz. --Spock [lone wolf] 2. 4. 2009, 07:10 (UTC)
Za absenci IW odkazů se omlouvám. --Paxan 2. 4. 2009, 07:17 (UTC)
Není třeba se omlouvat, co bylo třeba se vyřešilo a hotovo :) --Spock [lone wolf] 2. 4. 2009, 07:43 (UTC)

Mince ČR[editovat zdroj]

Ahoj. Koukni se na toto, snad z toho budeš chytřejší :-) --Unpocoloco 6. 4. 2009, 08:10 (UTC)

Díky moc za pomoc, ještě mi psal Tlusťa s tím, že současně je ale naše oběživo chráněno autorským zákonem, tudíž nelze publikovat fotografie pod volnou licencí. Tím celý nápad vlastně padá. --Spock [lone wolf] 6. 4. 2009, 08:14 (UTC)

k jedné tvé extrémně překomprimované fotce[editovat zdroj]

Zdravím. Proč prosím tě nastavuješ u fotek takhle přemrštěnou kompresi jako je na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brno_Kr%C3%A1lovo_Pole_SSZ.jpg ? Místo modré oblohy jsou tam samé artefakty. Nemohl bys prosím sem nahrát verzi před provedením této úděsné komprese? Ještě jsem se nesetkal s tím, aby na commons byl problém třeba s 3MB fotkami. --Kirk 4. 5. 2009, 15:47 (UTC)

Ten vzor na obloze bohužel není komprese, ale tohle prostě na fotce dělá smog... Úplně steně vypadá nekomprimovaný TIFF. --Spock lone wolf 4. 5. 2009, 16:59 (UTC)

Aha. Tak to jo. Ale mě tam takhle výrazné "vzory" nedělal ani fujifilm s6500fd, který je jen lepší ultrazoomový kompakt. --Kirk 4. 5. 2009, 21:18 (UTC)

No, každopádně by to asi postprocesem mělo jít odstranit, jestli budu mít chvilku, mrknu se na to večer. --Spock lone wolf 5. 5. 2009, 07:37 (UTC)
trvalo to tedy o něco déle, ale nahrál jsem novou verzi. --Spock lone wolf 24. 5. 2009, 13:19 (UTC)

Brýden Jde o tenhle váš názor rád bych se vás zeptal jak jste k němu dospěl? Asi jste to nečetl, a tím pádem je to pro vás automaticky zbytečnost pro kterou stačí jed miničláneček co?? Ale jsou i jiní lidé kteří to četli líbí se jim to a něco z toho nepochopili a mají právo se o tom dozvědět trochu jinak třeba jednodušeji, aby to pochopili. A co když 1. Věc na kterou se dívají je wikipedie? Jak sy myslíte že jim bude? Třeba neumí hledat na Googlu nebo neumí jazyky aby si to přečetli na jiné wikipedii. Hezký den --El Barto 12. 5. 2009, 12:43 (UTC)

To, že je ta věc významná z vašeho pohledu ještě nutně neznamená, že to tak vidí každý. Kdyby ve Wikipedii měl být článek pro každou věc nebo postavu která se vyskytne v jakékoliv encyklopedicky významnější knize, hodně rychle bychom se v tom utopili. Když tu vaši argumentaci obrátím, bylo by v pořádku mít článek pro všechny (hlavní) postavy z cca 2 milionů románů v Národní knihovně? Nemyslím si že by v tomto ohledu byly o tolik méně významné než ODJ. Navíc podporuji tvrzení Tlusti zde o vlastním výzkumu. --Spock lone wolf 12. 5. 2009, 13:05 (UTC)
Je vidět, že jste četl maximálně tuto část: Jde o tenhle váš názor] rád bych se vás zeptal jak jste k němu dospěl? Asi jste to nečetl, a tím pádem je to pro vás automaticky zbytečnost pro kterou stačí jed miničláneček co?? v té říkám, že je to významné pro mě! ale ve zbytku, že to může být významné i pro někoho jiného a kfyž jde o vaši argumentaci s národní knihovnou, NEMYSLÍM že je wikipedistů tolik, že by to všechno četlo, nebo prostě mají OZ jinde (teď nemyslím jen vás) ale copak nikdo nedokáže pochopit že jedna z mých hlavních OZ je ODJ?? A že prostě zdrojů je na celém internetu ve všech možných jazycích nepočítaně (naříkám, že všechny jazyky ovládám,existují třeba automatické překladače) ale prostě vlastní výzkum to určiě není --El Barto 12. 5. 2009, 13:17 (UTC)
Když je těch zdrojů nepočíaně, dodejte alespoň dva netriviální a nezávislé. Jinak jen děláte závěry bez hmatatelných podkladů. --Spock lone wolf 13. 5. 2009, 09:01 (UTC)

Vyznamenání za žádané mazání („Řád velkého mazače“)[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 1. stupně Vyznamenání za žádané mazání („Řád velkého mazače“)

Zdravím, rád bych Ti po zásluze připnul Vyznamenání za žádané mazání („Řád velkého mazače“), které si rozhodně za svou činnost zasloužíš jako revertující bojovník proti vandalismu a copyviím :) Hodně zdaru a energie pro další práci a další skvělé fotky přeje --Elm 11. 5. 2009, 14:07 (UTC)

Děkuji, tohle jsem opravdu nečekal... --Spock lone wolf 15. 5. 2009, 07:44 (UTC)

Vaše staré uživatelské jméno[editovat zdroj]

Zdravím. Chtěl jsem Vás požádat, mladší kolegové Vás zjevně příliš neznají, asi by bylo vhodné u žádosti o práva správce uvést i Vaše původní staré uživatelské jméno - mě už také vypadlo z paměti ** Za pochopení děkan předem, držím Vám palce ** --MiroslavJosef 18. 5. 2009, 15:57 (UTC)

Dobrý den, vizte mou odpověď zde. --Spock lone wolf 18. 5. 2009, 16:41 (UTC)

Děkuji, o mne ale přece vůbec nejde ... mějte se fajn --MiroslavJosef 18. 5. 2009, 16:46 (UTC)

Správce[editovat zdroj]

Vítej mezi správci. Věřím, že nám budeš doprou posilou, neboť vesmír a lidská blbost (rozumněj chuť vandalizovat) jsou nekonečné, ale vesmírem si není jist ani Einstein. Nezapomeň si dát do sledovanch nástěnku správců. V případě nejasností se ptej, zkušenější správci ti rádi poradí. JAn 1. 6. 2009, 14:24 (UTC)

Gratuluji, vítej a ať se ti daří. -- Mercy (|) 1. 6. 2009, 14:25 (UTC)
Blahopřeji a pro začátek zkus tohle... ;) --Kacir 1. 6. 2009, 15:06 (UTC)
Díky všem a možná to zkusím až tu budu trávit moc času :) --Spock lone wolf 1. 6. 2009, 15:07 (UTC)

Taky gratuluji k získané důvěře, správče-fotografe. ;) —Jagro 1. 6. 2009, 19:50 (UTC)

Také se zpětně přidávám ke gratulaci :-) --Faigl.ladislav slovačiny 2. 6. 2009, 14:57 (UTC)

Prosím o pomoc[editovat zdroj]

Zdravím. V nedávné době mi bylo vámi oznámeno smazání obrázku obalu knihy. Už při jeho vkládání jsem si nebyl jist, jestli obrázek projde a jestli neporušuji autorská práva. Moc se tedy za svoji chybu omlouvám. A abych příště takovou chybu neudělal, chtěl bych se zeptat, jak ke knize vložit její český přebal, aniž bych opět autorská práva porušoval. Na wikipedii je spousta knih z obrázky a já z vlastní zkušenosti vím, že tam nejsou zbytečné, ba naopak; pomohou čtenáři se zorientovat. Zjistit, o jakou knihu vlastně jde, aniž by něco dál dohledával. Předem moc děkuji za radu. --Plomo 2. 6. 2009, 10:18 (UTC)

Wikipedie bohužel umožňuje nahrávat jen materiál, který jeho majitelé uvolnili pod svobodnou licencí (např. CC-BY-SA) nebo jehož autorská práva již vypršela (PD-old-70). Bohužel většina současných knih nesplňuje ani jedno z těchto pravidel a proto není možné jejich přebaly na Wikipedii nahrávat. Pro seznam všech použielných licencí se můžete podívat na: Popisky licence souborů.
Jinak pro nahrávání obrázků příště prosím používejte Commons, což je entralizované úložiště multimediálnách materiálů společné pro všechny projekty Wikimedia. --Spock lone wolf 2. 6. 2009, 10:36 (UTC)
A když nemůžu vložit český obal, myslíte, že by bylo vhodné, abych do článku jako obrázek vložil alespoň obal originální, který je na anglické wikipedii? Nebo bych opět porušoval práva?
Anglická wikipedie je v tomhle případě zvláštní případ, protože používá tzv. Fair Use, což v určitých specifických případech umožňuje i použití jinak chráněného materiálu. Náš právní řád takovýto termín nezná a proto tady nelze nahrávat obrázky s touto licencí (tedy bohužel ani nejde zkopírovat obrázek z anglické wikipedie). --Spock lone wolf 2. 6. 2009, 13:22 (UTC)

Symfonická báseň[editovat zdroj]

Dodatečně blahopřeji ke zvolení správcem a zdravím. V případě článku symfonická báseň však anonym zcela správně odstranil duplicitní text, který zde někdo před tím vložil. Takže se vlastně nejednalo o vandalismus alébrž o pomoc Wikipedii - asi by to chtělo upravit i jeho diskusní stránku ** Zdravím --MiroslavJosef 2. 6. 2009, 16:07 (UTC)

Díky za upozornění, už se tak před malou chvilkou stalo --Spock lone wolf 2. 6. 2009, 16:08 (UTC)

mazání exp[editovat zdroj]

Ahoj, pls odmazávej ty obsahy experimentů, zejména pokud jsou tam jména, co kde a tak. I jinak je to vhodné, např pro nezabírání místa v RC, které jsou tak přehlednější. Asi na to žádné pravidlo není a malinko to odmazávání zdržuje, ale a) experimentátorům se to líbit nebude když nevidí ty nesmysly co tam zkusili b) ostatní co hlídaj RC budou mít o malinko snazší práci. Dík moc--Horst 4. 6. 2009, 15:06 (UTC)

Jasně, díky za připomenutí. Na tohle odmazávání zatím zapomínám, budu na to dávat víc pozor, je fakt že občas je to třeba. --Spock lone wolf 4. 6. 2009, 15:09 (UTC)

Experimenty 2[editovat zdroj]

Spocku, pokud ste nabyl dojmu, že ste se správcovskou funkcí zvýšila vaše moudrost, pak vás ujišťuju, že ne, jak ste několikanásobně předvedl.

a) upozorňuju na WP:Předpokládejte dobrou vůli

b) hydroplán je někdy řazen i mezi plavidla, jak se můžete přesvědčit i na en.wiki. Vzhledem k tomu, že se pohybuje i po vodě, je to sice trochu překvapivé, ale je to tak.

b) bez ohledu na to, že použití této šablony je samo o sobě jejím zneužitím, mi není jasné, proč byla použita šablona experimenty2. Snad ne proto, že sem si dovolil vrátit editaci správce, což by mělo být varování samo o sobě? BTW, Wikipedie:Nenarušujte encyklopedii kvůli ilustraci tvrzení. Dovoluju si vás upozornit, že i pouhé vyhrožování zablokováním ve věcném sporu je zneužití pravomoci správce.

Tak či tak očekávám omluvu. --Nolanus C 17. 6. 2009, 10:47 (UTC)

Nešlo o kategorii, šlo o zanesení překlepu do článku: [1] - vrácení opravené chyby v popisu obrázku (neznám slovo nejstavnější), spolu s popisem v diffu (typo ponecháno) a v kontextu s tímhle jsem usoudil že šlo o záměrnou činnost, nenapadlo mě že to tak nemusí být. Pokud to tak nebylo, omlouvám se. A budu dělat že jsem tu první útočnou část vašeho příspěvku přehlédl, neboť bych poprosil o aplikaci WP:Předpokládejte dobrou vůli i z vaší strany na mě. --Spock lone wolf 17. 6. 2009, 11:03 (UTC)

Rozdím mezi mezi l a t je v diffu velmi špatně vidět, proto sem se domníval, že typo spočívalo v přidání čárky; souvislost mezi žertovným či ironickým příspěvkem v diskuzi od dlouhodobého uživatele /v jejímž tématu ste se zřejmě neorientoval/ a editací s jedním překlepem a přidáním kategorie... u člověka, který má uživatelskou stránku... takového vandala bych rád viděl /exp.2 ste taky nevysvětlil/. Předpokládání zlé vůle v mém příspěvku nevidím. --Nolanus C 17. 6. 2009, 12:41 (UTC) BTW, nechápu jak souvisí ta šablona s odkazem, který uvádíte. --Nolanus C 17. 6. 2009, 14:11 (UTC)

Však jsem řekl že jsem se spletl a poněkud unáhlil, v danou chvíli jsem považoval příspěvek za úmyslné poškození článku a vzhledem k tomu jsem použil rovnou šablonu se stopkou, kterou používám v takových případech. --Spock lone wolf 22. 6. 2009, 14:00 (UTC)

Aquapark Olomouc[editovat zdroj]

Co konkrétně článek o Aquaparku Olomouc nesplňuje?

Víceméně jsem měl na mysli encyklopedickou významnost a pak styl celého příspěvku, který napovídal že jde spíš o vlastní marketingové sdělení daného subjektu. Do dobré podoby nakonec článek upravil Jagro. --Spock lone wolf 23. 6. 2009, 17:34 (UTC)

Myslel jsem že když je tam článek týdne tak by se měl týden co týden měnit. Článek o Saturnu je tam minimálně od února, takže možná by bylo na čase jej změnit co vy na to? Ale kvalita portálů na wikipedii značně klesá, takže proč tam nemít stále stejné věci --90.178.143.32 24. 6. 2009, 17:00 (UTC)

Já se omlouvám, koukám že jsem se překoukl a dal Vám na diskuzní stránku šablonu, která měla patřit jinému anonymnímu uživateli. Proti změně článků, pokud jsou provedeny rozumně, jinak samozřejmě nic nemám. Ještě jednou pardon a přeji pěkný den. --Spock lone wolf 24. 6. 2009, 20:21 (UTC)

Gratulace k POTD na commons[editovat zdroj]

Super, gratuluju! :)--frettie.net 30. 6. 2009, 10:53 (UTC)

+1 -- Mercy (|) 30. 6. 2009, 10:54 (UTC)

Děkuji vám, ono zas tak o moc nejde, jde tam nominovat jakýkoliv kvalitní nebo nejepší obrázek... --Spock lone wolf 1. 7. 2009, 07:39 (UTC)

Však já vím, ale ty se tam celkem prezentuješ a navíc umíš fotit, tak se to cení. :)--frettie.net 1. 7. 2009, 15:54 (UTC)

Grant fotografování[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych tě informovat jako předběžného zájemce, že ode dnešního dne je možné uplatňovat žádosti o udělení grantu v rámci fotografování. Věřím, že léto bude nakloněné a že se podaří uskutečnit mnoho zajímavých cest. Doufám tedy, že se vydáš brzy na první cesty a že ti grant k tomu bude více než nápomocen :) --Chmee2 18. 7. 2009, 09:25 (UTC)

Dobrý den, prosím podívejte se na FOMEI, jestli je ještě pořád cp. Přimlouval bych se také za odstranění významnosti, protože patří mezi celou řadu světových výrobců, jeden z největších foto- v ČR. Děkuji, správce portálu Fotografie --Svajcr 10. 2. 2010, 17:48 (UTC)

Dobrý den, copyvio se bude muset ještě bohužel řešit, jakmile je do Wikipedie nakopírována třeba i jen část článku která porušuje autorská práva, je třeba práva buď získat, nebo část porušující práva smazat. To se bude řešit po vypršení doby k případnému doložení práv. Tato pravidla možná působí tvrdě, nicméně je to nutné dodržení licencí a vyhnutí se případným možným právním sporům.
Co se týká významnosti, souhlasím že významná je snad dostatečně. Když budu mít čas, pokusím se ještě najít něco netriviálního k doplnění, aby to bylo jasné.
Přeji pěkný den, Spock lone wolf 10. 2. 2010, 23:19 (UTC)
S dovolením jsem upravil článek y daného zdroje vlastní přeformulací do necp verze. Je to dostatečné? Je to podobné jako 99 procent ostatních čl. na wiki. Díky, --Svajcr 11. 2. 2010, 22:12 (UTC)
Takže problém s copyviem už byl vyřešen, mé díky patří Jagrovi. Takže by to mělo být vyřešeno. Přeji pěkný den, Spock lone wolf 12. 2. 2010, 13:39 (UTC)

Archivační bot[editovat zdroj]

Ahoj, jestli máš funkčního archivbota, nemohl by mi občas zaarchivovat diskusní stránku? JAn 18. 2. 2010, 20:43 (UTC)

Ahoj, určitě to je možné. Až budu mít chvilku čas a chuť (snad přes víkend někdy k večeru), podívám se na to jak by to v Tvém případě bylo nejvhodnější a domluvíme se. --Spock lone wolf 19. 2. 2010, 12:17 (UTC)
Ahoj, bot má asi nějaké problémy s přihlašováním, už dvakrát mi archivoval diskusi jako IP adresa. JAn 19. 4. 2010, 12:02 (UTC)
Ahoj, díky, všiml jsem si toho. Zběžně jsem na to koukl a zatím nevím kde je problém, možná nějaká změna v api, mrknu na to pořádně a zatím ho dočasně stopnu. --Spock lone wolf 19. 4. 2010, 12:30 (UTC)

Opět gratulace k POTD na commons[editovat zdroj]

Ahoj, opět gratuluju ke Kaipanu (povedenému!) jako POTD na Commons. Super, jen tak dál.--frettie.net 22. 2. 2010, 14:52 (UTC)

Díky, tentokrát je to překvapení i pro mne :) --Spock lone wolf 22. 2. 2010, 16:38 (UTC)
Právě to tak mám v RSSku a čtu Kaipan, říkám si, to bude někdo od nás. :)--frettie.net 22. 2. 2010, 21:35 (UTC)

Poděkování za fotoworkshop[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Ahoj Spocku,

chtěl bych ti touto kytičkou poděkovat za to, jak jsi zasvěcoval pokročilé účastníky fotoworkshopu do tajů fotografie. Zvlášť tvoje množství přivezených pomůcek a jejich předvedení bylo inspirující. I díky tobě byl letošní fotoworkshop úspěšný. --Packa 29. 4. 2010, 10:31 (UTC)

Cesta na Workshop[editovat zdroj]

Ahoj, jak se domluvíme, asi ideálně na icq a nějak si povyměňovat telefony nebo tak nějak?--frettie.net 13. 10. 2010, 10:10 (UTC)

Správcování[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych ti poděkovat za všechny úkony, co jsi jako správce pro Wikipedii udělal a i za všechny editace a fotky, co jsi nám sem přispěl. Věřím, že se někdy v daleké či blízké budoucnosti objeví zas časová mezírka, která ti umožní se mezi nás vrátit a zase se na tomto projektu realizovat. Měj se zatím pěkně a bylo mi ctí s tebou správcovat :) S pozdravem --Chmee2 21. 11. 2010, 21:06 (UTC)

Díky, kdyby byl čas tak bych byl také moc rád, zatím to tak ale nevypadá.
--Spock lone wolf 30. 11. 2010, 12:50 (UTC)

Třetí fotoworkshop[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

I za třetí fotoworkshop si zasloužíš kytičkou. Zvlášť za tvůj praktický výklad o vyvážení bílé a za focení vodního mlýnku. A samozřejmě - žáby. Jestli bude čtvrtý workshop a pojedme někam, kde by obojživelníci vůbec žít něměli, ty tam určitě zase nějakou najdeš :) --Packa 30. 11. 2010, 13:55 (UTC)

Pozvánka na sraz[editovat zdroj]

Pozvánka na setkání wikipedistů

2. (snad) pravidelný sraz wikipedistů s workshopem se uskuteční
v pondělí 20. června 2011 od 18.30 hodin v Zulu baru, Na bojišti 8, Praha 2, nedaleko stanice metra I. P. Pavlova.
Všichni jsou srdečně zváni!

Pokud máte zájem, tak se zapište a stránku pro případné změny sledujte.


--Limojoe 19. 6. 2011, 14:05 (UTC)

Hloubka ostrosti versus světlo[editovat zdroj]

Tak jsem teď zkoušel hrát si z hloubkou ostrosti, jak jsme se učili na FWS, ale musím konstatovat, že v některých lokalitách, zvláště v lese už to chce stativ - takže nejsem schopnej v řadě lokalitách vůbec dostát tý větší hloubky ostrosti. Možná zrcadlovka by to zvládla, protože má větší objektiv? A to mluvím o dni. Někdy v lese po ránu, nebo večer, kdy se mi zdá, že už je dost světla tak má ta G10 taky problém.--Juandev (diskuse) 8. 7. 2015, 09:59 (CEST)Odpovědět

U kompaktů je problém v tom, že práce s hloubkou ostrosti je u nich značně omezená. přímo totiž záleží na fyzické velikosti čipu a ten mají kompakty obvykle podstatně menší než zrcadlovky. Zároveň mají často objektivy, které mají menší světelnost než makroobjektivy k zrcadlovce, což je další omezující faktor. Takže ano, se zrcadlovkou (s kvalitním objektivem) dosáhneš ve zhoršených podmínkách daleko lepších výsledků.
--Spock lone wolf 1. 9. 2015, 11:04 (CEST)Odpovědět

Korekce uzávěrky[editovat zdroj]

Ještě jsem také začal holdovat korekci uzávěrky. Prostě mám pocit, že v režimu P, ten foťák všechno přesvětluje a tak se mi hodí nastavit nižší čas tou korekcí.--Juandev (diskuse) 8. 7. 2015, 09:59 (CEST)Odpovědět

Je to možné, pokud se snažíš mít fotky trochu temnější, každý foťák se může chovat trochu jinak; hlavně také záleží na způsobu měření expozice - většina foťáků má různé způsoby jak měřit expozici a výsledky se v některých scénách drasticky liší, mohlo by pomoci podívat se i na to.
--Spock lone wolf 1. 9. 2015, 11:04 (CEST)Odpovědět

Poděkování za FWS[editovat zdroj]

Jinak díky za vedení na FWS, některé ty dovednosti se pokoušímuplatňovat v praxi. Třeba při focení makra jsem zjistil, že optické ostření je úplně na nic, tak používám manuální. Odhadnu vzdálenost, zaseknu se v jedné poloze a udělám několik snímků, než se trefím. Pak koryguji osvícení snížením času. Problém je ale opět s tím, že někdy i ve stínu při zvýšení F čísla to vyžaduje stativ - asi ho budu muset začít vozit! Občas pomůže zvýšení ISO, ale to není sebespásné.

Docela problém je vyvážení bílé - pořád se to musí měnit, resp. ta automatika to nezvládá - často v lese a ve stínu je jiná teplota než venku. A jak jde člověk z lesa ven a zpátky, tak to musí stále ručně přenastavovat. U tý automatiky v lese je jasně vidět, jak je to všechno do modrozelena.

Co třeba focení květu ze shora, nebo motýla z plochy? Tam asi není třeba dávat velké F číslo ne?--Juandev (diskuse) 8. 7. 2015, 09:59 (CEST)Odpovědět

Makrofotografie je poměrně náročná, jak na techniku focení, tak i na výbavu; sám jsem ji nikdy nefotil, nepřišla mi nikdy tak zajímavá, abych kvůli ní kupoval nový objektiv. U kompaktu bude nutné smířit se s tím, že ty výsledky nebudou 100%.
Pokud fotíš věci, které se nehýbají, je stativ určitě nejlepší řešení - makrofotka potřebuje hodně světla a buď je třeba použít makroblesk nebo stativ (často i oboje). Zvyšování ISO je možné, ale dokud to jde, vyhnul bych se mu, vždycky se to podepíše na kvalitě fotky. Případně zvážit pořízení makroblesku, pokud máš na foťáku sáňky na blesk. U psedomakra, tj. obvykle motýli, květy ap. se dá fotit i z ruky, když je ale méně světla, určitě je lepší foťák posadit na ten stativ.
S vyvážením bílé se dá jednoduše vypořádat tím, že budeš fotit do RAWu, následné vyvážení se pak poměrně jednoduše udělá v editoru při konverzi RAWu do JPG. Jinak s tím budeš bojovat pořád, buď spoléhat na automatiku nebo nastavovat na foťáku ručně.
U focení "zhora", tedy tak, že je objekt relativně v jedné rovině může stačit nižší clona, ale obvykle ani tak nestačí :) Záleží jak moc blízko k fotografovanému objektu jsi, na ohnisku ap. - může se stát, že už nebudou zaostřené tykadla, konce křídel, některý z okvětních lístků... a hlavně se poměrně špatně trefuje přesně zaostřit kam je třeba, pokud není k dispozici velký optický hledáček, tj. obvykle na oči. Je o třeba ale zkoušet a zjistit, jak se konkrétně chová tvůj foťák, univerzální rada jaké F číslo použít není.
--Spock lone wolf 1. 9. 2015, 11:04 (CEST)Odpovědět

Pozvánka na oslavu 15. narozenin české Wikipedie[editovat zdroj]

Dobrý den, jak se daří? Rád bych vás pozval na oslavu 15. narozenin české Wikipedie, která se bude konat 3. května 2017 v kanceláři Wikimedia Česká republika ve Slovenské 21 v Praze-Vinohradech. Zvu vás, protože bychom rádi na jednom místě shromáždili co nejvíce bývalých i současných správců české Wikipedie (akce je však samozřejmě i pro nesprávce a dokonce i pro ty, kteří jen Wikipedii podporují, ale nikdy ji pořádně needitovali). Program je na stránce akce, ale stále se na něm pracuje a Vaše náměty a nápady si rád přečtu na diskuzi k akci.

Pokud máte zájem, prosím připište se do seznamu na stránce akce. Pokud o akci nemáte zájem, nejlépe uděláte, když odstraníte svoje jméno ze seznamu správců, který jsme připravili na stránce akce. Následně už vás nebudeme kontaktovat. Díky a těším se na shledání, --Martin Urbanec (diskuse) 16. 2. 2017, 15:23 (CET)Odpovědět

Upozornění - modifikoval jsem Tvůj CSS kód[editovat zdroj]

Ahoj, vzhledem k tomu, že Tvůj CSS kód pravděpodobně skrýval políčko pro vyplnění shrnutí editace, editoval jsem jeden nebo více Tvých uživatelských stylopisů (stránky ve Tvém uživatelském prostoru končící .css). Pokud bych způsobil nechtěné problémy, prosím, dej mi zde vědět a použij {{Odpověď}} – tato zpráva byla rozeslána hromadně a nemusím Tvou stránku mít ve sledovaných. Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 22. 7. 2017, 22:30 (CEST)Odpovědět