Diskuse s wikipedistou:Robin Jezyna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu

Přechylování na Wikipedii[editovat zdroj]

Dobrý den, kolego, ad [1] („edituji Wikipedii nově“), s dovolením malé upozornění, resp. osobní rada: (ne)přechylovací diskuse zde na Wikipedii jsou specifickým literárním žánrem, s periodicky se opakujícím dějem i hlavními postavami. Bohužel. Viz třeba zde (včetně archivů), případně na diskusních stránkách celé řady takhle postižených článků (myšleno těmi diskusemi). Za některé pasáže by se nemuseli stydět ani Kafka, Heller či Beckett... Abyste mě nepochopil špatně, klidně se zapojujte (mimochodem, díky za věcné reakce bez jakýchkoli osobních narážek, to je v těchto diskusích spíše výjimkou), já jen aby vás (ne)přechylovací války od editování Wikipedie nakonec zcela neodradily. Jedná se totiž o jednu z nejtoxičtějších oblastí „zákulisí“ Wikipedie :(. Zdraví --Mario7 (diskuse) 17. 2. 2021, 16:55 (CET)Odpovědět

Dobrý den, děkuji za osobní zprávu. Vyhrocenost tohoto sporu mi byla zřejmá už po přečtení doporučení k přechylování a několika diskuzí u článků. Není se čemu divit, že když ta pravidla nedávají smysl a ani nejsou jednoznačná, dochází k opakovaným sporům a každý si je vykládá podle svého "zdravého rozumu". Samozřejmě i já, protože nějak se o tvaru jména v názvu článku rozhodnout musím. Nelíbí se mi, že pak může kdokoliv bez srozumitelných a pádných argumentů moje rozhodnutí změnit. Skutečně mě to trochu odrazuje od vytváření nových článků. Mějte se pěkně, --Robin Jezyna (diskuse) 17. 2. 2021, 20:48 (CET)Odpovědět
Dobrý den, bohužel řada mainstreamových médií vyznává praxi takřka násilného přechylování, jakmile je to jen trochu možné. Bylo by hezké, kdyby Wikipedie zvolila přístup poučenější a zdrženlivější, jenže vzhledem ke složení české wikikomunity to je patrně nadlidský úkol (jak vidíte i v těch vášnivých diskusích). Hlavním argumentem tedy je ten, že Wikipedie nemá tvořit novou skutečnost, ale výhradně odrážet skutečnost, kterou vidíme kolem sebe a kterou můžeme ověřit z publikovaných zdrojů. Protože si wikipedisté chtějí zjednodušovat práci (a argumentaci ve sporech), často sahají po tom nejjednodušším a nejdostupnějším, tedy po "google testu" v online zdrojích, i kdyby třeba tištěné zdroje mohly dávat výsledky poněkud jiné. Lepší by bylo pracovat třeba s jazykovým korpusem zahrnujícím tištěné noviny a časopisy, ale pokud možno i odbornou literaturu. Takové podklady jsou však hůře dostupné.
Co se týká vlastní individuální volby a následné změny někým jiným, s tím je potřeba se do určité míry smířit, neboť Wikipedie se řídí principem, že nikdo není výhradním vlastníkem svého díla. Takže holt nezbývá než se připravit na hledání kompromisů a někdy i trochu nepříjemně nedůtklivou (ne)spolupráci s lidmi s naprosto odlišnými názory. Bohužel ne vždy člověk dosáhne svého, obzvlášť když i Wikipedie podléhá systémové podjatosti. Např. anglická Wikipedie se tomu snaží i nějak soustavně čelit, vizte en:Wikipedia:WikiProject Countering systemic bias, ale na české Wikipedii tak vyspělí patrně ještě nejsme. Takže prozatím doporučuji obrnit se trpělivostí. Zkuste to brát tak, že důležitější je obsah nežli forma. I když si přechylovači třeba prosadí přechýlené jméno, nemůžou tím poškodit úsilí napsat o osobě co nejkvalitnější a nejobsáhlejší informace. Přeji v tom hodně zdaru. --Bazi (diskuse) 20. 2. 2021, 12:18 (CET)Odpovědět
@Bazi Dobrý den, děkuji za Vaše vřelá a podporující slova. Vnímám to velmi podobně, jak píšete. Jen mě zaskočila ta míra systémové podjatosti na české Wikipedii. A také to, že místo toho, aby se komunita snažila diskutovat a řešit problémy z toho vyplývající, věnuje svůj čas žabomyším válkám o přechylování. Musím si o tom načíst víc (o systémové podjatosti, ne o přechylování :-D ). Díky za odkaz! --Robin Jezyna (diskuse) 21. 2. 2021, 12:06 (CET)Odpovědět

Nabídka užší spolupráce[editovat zdroj]

Pěkný den, chtěla jsem Vám poděkovat za editaci stránky s tipy na profily romských žen pro výzvu Wikigap 2021. Stáli bychom za spolek Wikimedia ČR o užší spolupráci, pokud byste měl zájem, ozvěte se mi prosím na klara.joklova@wikimedia.cz.--Klára Joklová (WMCZ) (diskuse) 4. 3. 2021, 10:39 (CET)Odpovědět

Vyznamenání za účast na WikiGapu 2021[editovat zdroj]

Ženy na Wiki[editovat zdroj]

Dobrý den, před časem probíhala Pod lípou nějaká diskuse o možnostech navázat na příležitostnou aktivitu v rámci WikiGapu. Na jejím základě jsem prozatím aspoň technicky založil stránku určenou pro projekt Ženy. Sám od sebe ho ale těžko naplním nějakou aktivitou. Chtěl bych se proto domluvit, byl-li by zájem, na účasti v tomto projektu a nějakém sestavení plánů, cílů apod. Tak se mi prosím ozvěte buď prostřednictvím online formuláře, nebo přímo na e-mail wikipedista @ bazi.cz. Díky. --Bazi (diskuse) 3. 6. 2021, 17:58 (CEST)Odpovědět

Poděkování za účast v soutěži Československo 1948-1989[editovat zdroj]

Děkujeme vám, že jste se zapojili do projektu Československo 1948-1989 a přidali cenný obsah týkající se dějin 20. století. Soutěže se zúčastnilo 15 wikipedistů a 7 fotografů. Výsledkem bylo celkem 45 článků, které byly dosud zobrazené téměř 7500 krát! Kromě toho bylo nahráno celkem 73 fotografií, které poskytují lepší obraz o této době.

Všechny podrobnosti o poslední ročence jsou popsány na blogu Wikimedia ČR.

Všem výhercům gratulujeme! --Natalia Szelachowska (WMCZ) (diskuse) 22. 2. 2022, 11:51 (CET)Odpovědět

Poděkování za účast ve výzvě WikiGap 2022[editovat zdroj]

Vážení účastníci a účastnice WikiGapu,

rádi bychom vám touto cestou poděkovali za účast v letošní výzvě Wikigap. Velmi nás těší, kolik vás přispělo k tomu důležitého projektu. Vážíme si každého nového a vylepšeného článku.

Dosáhli jsme nového rekordu WikiGapu – česká Wikipedie byla během měsíce obohacena o 431 článků! Během měsíce se zapojilo 43 lidí. Někteří v rámci editatonů, jiní samostatně. Všechny podrobnosti najdete ve statistikách nástroje hashtag, který jsme používali pro sledování projektu. Vítěze soutěže budeme kontaktovat přímo

Pro zajímavost posíláme seznam tří nejčtenějších článků (k 6. dubnu 2022), které vznikly v rámci výzvy WikiGap 2022:

  1. Jada Pinkett Smith (2 629 zobrazení)
  2. Ariana DeBose (1 016 zobrazení)
  3. Olha Perebyjnis (416 zobrazení)

Doufáme, že vás projekt bavil a že se zúčastníte i našich dalších akcí. Odebírejte náš newsletter, ať vám nic neuteče. Ještě jednou díky a krásný den, Natalia Szelachowska (WMCZ) (diskuse) 19. 4. 2022, 11:49 (CEST)Odpovědět

Měsíc žen na Wikipedii 2023[editovat zdroj]

Vyznamenání za účast ve výzvě Měsíc žen na Wikipedii 2023[editovat zdroj]

Hezký den,

s radostí Vám uděluji toto uživatelské vyznamenání za účast v editační výzvě Měsíc žen na Wikipedii 2023. Zasloužíte si ho. Díky, že usilujete o zaplnění bílých míst Wikipedie a že věnujete svůj volný čas zpřístupňování informací všem. Má to smysl.

Do výzvy se celkem zapojilo 71 editorů a založeno (nebo významně rozšířeno) bylo 260 článků. Podrobné vyhodnocení si můžete přečíst v blogovém článku.

Toto vyznamenání si můžete vystavit na své uživatelské stránce vložením šablony {{User Měsíc žen na Wikipedii|2023}}.

Děkuji za Vaše příspěvky,

--janbery (diskuse) 12. 7. 2023, 14:12 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do Měsíce žen na Wikipedii[editovat zdroj]

Hezký den,

na základě Vaší účasti v editačních výzvách Vás zvu k účasti v Měsíci žen na Wikipedii pořádanou spolkem Wikimedia Česká republika. Výzva už pošesté upozorňuje na to, že pouze 18 % všech biografií na Wikipedii patří ženám a pouze 10 % dobrovolných editujících Wikipedii jsou ženy.

Pro zapojení do soutěže napište do „Shrnutí editace“ hashtag #WikiGap, a to až do 8. dubna 2024.

Všechny účastníky a účastnice výzvy oceníme virtuální „medailí“, mezi 10 vítězů a vítězek porota rozdělí ceny, které do soutěže věnovala audioteka.cz, nakladatelství wo-men a časopis Heroine. Podrobnosti k soutěži a informace o požadovaných článcích najdete zde.

Zároveň Vás zvu i na editatony, kde začátečníkům s editováním pomohou zkušení lektorky a lektoři:

  • Hlavní editaton Ženy na Wikipedii se bude konat 21. března v Americkém centru od 15:00 do 18:30. Připojit se lze i online. Více informací zde.
  • 5. března pořádáme ve spolupráci s Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR editaton Ženy ve vědě, který proběhne na Akademii věd na Národní třídě v Praze ve 14:00–18:00. Více informací zde.
  • 25. března proběhne přednáška s workshopem Ženy, média a Wikipedie ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy a spolkem Studenti IKSŽ. Více informací zde.
  • Na 4. dubna připravujeme ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Praze odborný editační seminář pro zaměstnance okresních archivů s tematikou významných žen. Více informací zde.

V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Těšíme se na Vaši účast,

--janbery (diskuse) 1. 3. 2024, 21:06 (CET)Odpovědět

Měsíc žen na Wikipedii před cílovou páskou[editovat zdroj]

Hezký den,

na základě Vaší účasti v editačních výzvách Vám chci připomenout, že výzva Měsíc žen na Wikipedii končí už v pondělí 8. dubna. Pro zapojení do soutěže o ceny nezapomeňte své příspěvky označit hashtagem #WikiGap ve „Shrnutí editace“.

Všechny účastníky a účastnice výzvy oceníme virtuální „medailí“, mezi 10 vítězů a vítězek porota rozdělí ceny, které do soutěže věnovala audioteka.cz, nakladatelství wo-men a časopis Heroine. Podrobnosti k soutěži a informace o požadovaných článcích najdete zde.

Výzva už pošesté upozorňuje na to, že pouze 18 % všech biografií na Wikipedii patří ženám a pouze 10 % dobrovolných editujících Wikipedii jsou ženy.

V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz. Pro osobní konzultaci s dokončením článků se můžete připojit do Online Wikiporadny, ta probíhá každé pondělí od 18:00 na platformě Google Meet (zde).

Hodně štěstí,

--janbery (diskuse) 3. 4. 2024, 12:57 (CEST)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 21:09 (CEST)Odpovědět