Diskuse s wikipedistou:Mircea/Archiv2007

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jména mysů[editovat zdroj]

Podle čeho usuzujete že mys není součástí jména Mys Canaveral , když se samostatný názv bez označení mys nepoužívají? --Li-sung 14:02, 2. 1. 2007 (UTC)

měřil jsem všem mysům stejně, ale pokud se jedná o výjimku, budiž. Mircea 14:06, 2. 1. 2007 (UTC)

Seznam českých hor a kopců[editovat zdroj]

Zdravím pěkně Nedávno vznikl článek Seznam českých hor a kopců. Je však zatím velmi prořídlý, většina tam chybí. Doplnil bych to, třeba je napsáno už více článků o některých kopcích, např. Králický Sněžník, Javoří hory aj., ale v tomto seznamu nejsou. Nejde to tam dostat automaticky? Nechce se mi to tam dávat ručně.Don Pedro 11:59, 3. 1. 2007 (UTC)

Tak to teda nevím, je to spíš otázka na Wikipedie:Bot/Žádosti o provedení práce, ale dle mého bude nutná (i) ruční práce. Mircea 12:11, 3. 1. 2007 (UTC)

Albánie[editovat zdroj]

Zdravim, chtela bych se zeptat, nemate-li zajem o vypomoc s mistopisem Albanie v ramci tohoto projektu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Linn/Alb%C3%A1nie Linn 14:49, 11. 1. 2007 (UTC)

mám zájem :o) (zatím jezera) Mircea 15:01, 11. 1. 2007 (UTC)
skvele, diky :)Linn 23:28, 12. 1. 2007 (UTC)

Infobox jezero[editovat zdroj]

Udělal jse nějaké základní úpravy, ale uvítal bych přesnější popis toho, jak by to mělo fungovat, aby se to podle toho dalo napsat. Díky. Zatím jsem to pochopil tak, že kromě názvu jezera jsou ostatní položky nepovinné?
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 18:02, 16. 1. 2007 (UTC)

ano, to je správně, mělo by to být obdobně jako u infoboxu řeka, akorát že není nutná ta vychytávka zdrojnice*pramen Mircea 08:12, 17. 1. 2007 (UTC)

Zdar a sílu tvému dílu! Postřehl jsem opravy v kategorizaci u článků Loch Ailort a Loch Linnhe, kde máš samozřejmě pravdu v tom, že se jedná z geografického hlediska o zálivy. Já je dal pod jezera podle en.wiki category:Lochs, protože mají všechny Lochs pod jednou střechou. Jistě jsou tam klasická jezera i zálivy, ale možná by nebylo od věci udělat i u nás stejnou kategorii. Proč to míchat, když ani Skoti to nemíchají? Chtěl bych znát Tvůj názor...dík. --StaraBlazkova 23:46, 3. 2. 2007 (UTC)

Klidně přidělejte kategorii Lochs, pokud zůstanou články zároveň v příslušných kategoriích zálivy resp. jezera, jsem pro. Mircea 23:37, 11. 2. 2007 (UTC)

Ukrajina[editovat zdroj]

Zdravim, kolego, tak jako jsme minuly mesic pracovali na Albanii, pracujeme nyni na Ukrajine, vim, ze jste zminoval,z e mate pripravene nejake materialy ohledne vodstva Ukrajiny, muzete je tedy pouzit :) S pozdravem Linn 17:28, 13. 2. 2007 (UTC)

zatím jsem aspoň trochu rozšířil záběr i na fyzickou geografii. Mircea 11:31, 14. 2. 2007 (UTC)

Prosba o překlad[editovat zdroj]

Milý kolego, obracím se na vás s prosbou, jestli byste mohl přeložit (aspoň část) textu k českému heslu Přerov nad Labem do jazyků, kterými vládnete. Děkuje Slimejs 12:15, 16. 2. 2007 (UTC)

Bohužel vás zklamu, ale nejspíš se k tomu nedostanu. Dle mého názoru by bylo lepší se obrátit na někoho kdo má tyto jazyky jako mateřské a k tomu rozumí česky. Mircea 12:20, 16. 2. 2007 (UTC)

Za práci na vodstvu celého světa. --Miraceti 09:48, 21. 2. 2007 (UTC)

díky, potěšilo mě to :-) Mircea 09:52, 21. 2. 2007 (UTC)

V.S.E. a copyright[editovat zdroj]

Milý Mirceo, musím smeknout před tím, jak Ti jde práce od ruky. Jedna věc mne ale trošku znepokojuje. Mám obavu, že internetové stránky s V.S.E. u Bittnera nejsou autorsko-právně ošetřené, a tudíž by na ně Wikipedie neměla odkazovat. Samozřejmě je možné z V.S.E. čerpat, ale odkazovat na stránky porušující autorská práva, by se nemělo. Víte o tom něco přesnějšího? Děkuji. Okino 14:09, 28. 2. 2007 (UTC)

právě z důvodu, že by mohla nastat tato situace jsem vypracoval stránku přímo se týkající VSE, ze setrvačnosti stále přidávám odkazy na bittnera, ale pokud by komunita rozhodla o jejich odstranění, nevadilo by mi to. V tom případě by, ale bylo třeba, aby byly doplněny odkazy na VSE u těch článků, kde chybějí (tj. článků vytvořených před vytvořením vlastního článku o VSE) a na stránku o VSE bych doplnil informaci, že stránky u bittnera proušují autorská práva, pokud je tato informace ověřená. Většina z toho by byla zřejmě práce pro nějakého robota, ale dosud se žádný nepřihlásil. Odkazy mohu přestat přidávat klidně hned. Mircea 14:22, 28. 2. 2007 (UTC)
Myslím, že prvotním krokem by mělo být přestat odkazovat na Bittnera, jen třeba používat šablonu šablona:VSE, která odkazuje na článek, nikoli na Bittnera (a těžko někdo dokáže, že jste vycházel z Bittnerova uložení "načerno", anebo z legální papírové kopie někde ve veřejné knihovně). Další postup zkusím navrhnout na nějakém veřejnějším fóru, až mi projde hlavou. Díky. Okino 14:26, 28. 2. 2007 (UTC)
OK, přestanu odkazovat bittnera a budu jen vkládat šablonu (0. krok). Pak bych navrhl tento postup. U článků, které mají šablonu i odkaz smazat odkaz (dle mého jednoduché pro robota - 1. krok) , články které mají jen odkaz nahradit ho šablonou (složitější pro robota ale dle mého možné, zvláště pokud v závorce za odkazem není heslo - pak by mělo být aspoň v prvním řádku v uvozovkách za "rusky:" - 2. krok), pokud není ani tam tak by se ty články někam vypsaly robotem a opravily ručně (ale těch už moc nebude, jestli vůbec - 3. krok). Každopádně já roboty nevládnu, takže provedu 0. krok a budu vyčkávat Mircea 14:36, 28. 2. 2007 (UTC)
Zhruba souhlas. :-) Jinak pro všechny, kdo přijdou později, to, co jsem napsal výš a co zavání porušováním autorských práv využíváním Bittnera - jsem samozřejmě nemohl myslet vážně! "-) Okino 14:39, 28. 2. 2007 (UTC)

Babylonie[editovat zdroj]

Zdravím Vás, pane kolego. Chtěl bych Vás upozornit, že Babylonie není totéž, co babylonská říše, ten redirect je tedy chybný. Babylonie je historická země, která existovala před vznikem babylonské říše, během její existence i po jejím zániku v 6. století př. n. l. Když jsem měl ještě správcovská práva, už jednou jsem tento chybný redirect mazal. Nyní nevím – asi by to chtělo napsat o Babylonii nějaký stručný pahýl, bohužel teď však nemám na něco takového dost času. Sám uvažte, co s tímto redirectem zatím dělat. Jirka O. 20:24, 8. 3. 2007 (UTC)

Dokud neexistuje článek o Babylonii nevidím v tom problém. A to ,že to není totéž, jsem nevěděl a zřejmě nejsem sám. Pokud někdo ví ,že to není totéž, nechť to popíše a z redirectu udělá pahýl. Dle mého je zatím lepší takovýto redirect než žádný, pomůže to spoustě čtenářů dostat se na článek o Babylonské říši, který by jinak nenašli. Další případnou diskusi prosím pokračujte na diskusní stránce článku nebo redirectu Mircea 09:47, 9. 3. 2007 (UTC)
Já v tom problém vidím, neboť z mých hesel o perských králích, kteří Babylonii ovládali (ale neovládali babylonskou říši, která byla větší než Babylonie samotná), se čtenář dostane někam úplně jinam, než by měl. Omlouvám se, že ještě jednou píšu zde. Jirka O. 12:56, 9. 3. 2007 (UTC)

Ahoj (neva tykání?) šablonu u Dunajce jsem sundal ne proto, že by mi osobně vadila (nejsem ješitný autor, v tomto případě jen překladatel), ale spíš pro to že většina obsahu pochází z sk: wiki což jsem uvedl na začátku, a asi mi nějak nepřijde pro případné čtenáře ponechat tu informaci ...při vytváření článku... bylo použito, vím že si to doplňoval, tak jestli to nějak nezapadá do Tvých představ, klíďo to tam vrať. Toho, že ubyly kategorie jsem si ale všiml až poté, a nějak nechápu jak přišly pryč, tak se omlouvám. Jinak Tvé práce pro wiki si vážím, protože jsi jeden z mé oblíbené skupiny pracujících a zbytečně nekecajících. Díky moc.--Horst 16:48, 20. 3. 2007 (UTC)

ok Mircea 16:51, 20. 3. 2007 (UTC)

Potoky na Slovensku[editovat zdroj]

Milý kolega. Už dlhšie sledujem tvoju prácu ohľadne jazier, riek a potokov. Teší ma, že v prípade slovenských vodných tokov čerpáš aj zo slovenskej wikipédie. Nakoľko som poväčšinou ich autorom, budem rád, ak môžem akokoľvek pomôcť. Ja som sa pre zmenu trochu pustil do českých riek. --Robzle 19:15, 24. 3. 2007 (UTC)

Neviem, či si si už všimol, ale začal som k slovenským potokom pridávať šablóny aj s číslami hydrologického poradia. Snažil som sa pridať najmä tie, ktoré si pridal do českej wiki. Ostatné budem pridávať postupne. --Robzle 17:12, 2. 4. 2007 (UTC)

Geo v ext. odkazech[editovat zdroj]

Ahoj, díky za doplnění kategorie povodí do článků o některých rybnících na Plzeňsku i za změnu z landmark na waterbody. Všiml jsem si, že jsi zároveň přemisťoval Geo na konec externích odkazů. Já se zatím spíše setkal s umisťováním odkazu na mapové zdroje na začátek ext. odkazů, což bych si dokázal odůvodnit tím, že u článků o místopisu je odkaz na mapu vždy na stejném místě, tj. první externí odkaz. Zajímalo by mně, jaké je odůvodnění pro umístění na opačném konci seznamu? Díky --Adam Hauner 10:32, 12. 4. 2007 (UTC)

Někde jsem to četl jako doporučení a mám to tak zažité, ale už nevím, kde to bylo napsané. Mircea 10:41, 12. 4. 2007 (UTC)

Aha. Koukl jsem teď na návod k použití šablony Geo a tam se píše, cituji: Na vhodné místo (nejlépe hned na začátek části == Externí odkazy ==, uvědomte si, že umístění je podstatné pro lidi používající starší či netradiční prohlížeče či používající jiný styl Wikipedie) přidejte do článku o zeměpisném tématu šablonu Geo .... Doporučován je tedy opak. Poprosil bych proto o umisťování na začátek. Díky. --Adam Hauner 13:09, 12. 4. 2007 (UTC)

OK Mircea 13:12, 12. 4. 2007 (UTC)

Pochvala[editovat zdroj]

Jenom jsem Vás chtěl pochválit, za to, jak pilně přidáváte Asijská geologická hesla... Jen tak dál :-) Hidalgo944

Ostrov mrtvých[editovat zdroj]

Nejsem si úplně jistý přidáním kategorie Fiktivní ostrovy, protože kromě toho, že se při malování inspiroval konkrétními ostrovy (viz článek), ale existují i teorie, že jde o reálný ostrov, a sice Isle of Portland ve Velké Británii. Ale budiž.. Trevelyan 13:49, 26. 4. 2007 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Jak tak koukám na stránku, tak nejsem první, kdo jde podobnou věc dělat ;) ale jdu Vám poděkovat za ustavnou práci na přidávání odkazů na commons na články. Jsem rád za tuto pomoc a za zkvalitňování hesel a kategorií o multimediální obsah ;) Tímto tedy za sebe (a doufám, že i ostatní) děkuji za tuto práci. --Chmee2 11:32, 4. 5. 2007 (UTC)

Města v Estonsku[editovat zdroj]

Ahoj! Můžu se Tě zeptat, co Tě vedlo k připsání hlavního článku do Kategorie:Města v Estonsku? --Miraceti 10:32, 30. 5. 2007 (UTC)

je to odkaz na budoucí článek např. podle en:Municipalities of Estonia. Nevidím důvod, proč by u kategorií neměly být odkazy na hlavní články, i když ještě neexistují. Mircea 10:39, 30. 5. 2007 (UTC)


Kristýna[editovat zdroj]

Zdravím, do jaké kategorie bys zařadil Kristýna (jezero), či jak bys pojmenoval článek? Na zatopený důl se mi nic nehodí.--Mirek256 14:48, 19. 6. 2007 (UTC)

Seznam českých jezer - Umělá jezera - zatopené prostory po těžbě, lomy Mircea 09:13, 20. 6. 2007 (UTC)

Rumunské kategorie[editovat zdroj]

Zdravím, napadá mě, zda právě založené kategorie Botoşani, Iaşi, Vaslui a Galaţi nejsou matoucí – chápu-li dobře, mají být pojímány jako kategorie pro celou župu, nikoliv jen pro příslušné město; pak by to ovšem chtělo odlišit, např Kategorie:Iaşi (župa) a Kategorie:Iaşi (=město), podobně jako např. Lvov x Lvovská oblast. (Vždyť Prut, který se v nich octl, přes jediné z těchto měst neteče.) S pozdravem -- 16:45, 26. 6. 2007 (UTC)

je to tak, souhlas Mircea 07:03, 27. 6. 2007 (UTC)

Hiiumaa na mapě a commons[editovat zdroj]

Vlastně by bylo dost užitečné, naházet na Commons tu spoustu mapek, co jsem kolem Estonska vyrobil v době, kdy jsem měl ještě před Commons panickou hrůzu. Moje fotky už na Commons někdo přeházel (možná Vy sám?), řada věcí je však stále jen na české Wiki, zatímco na Commons by je třeba někdo dále používal, vylepšoval atd. Nyní už házím podobné věci hned na Commons, ale zatím jsem si neudělal čas k přeházení dalšího. Pokud na cokoli takového (jako třeba ta ‎) narazíte, klidně to hned přehoďte na Commons, pokud zrovna máte čas a chuť. --Mmh 20:41, 21. 7. 2007 (UTC)

já jsem si toho všiml teprve v pátek, že všechny ty mapky jsou na cs wiki i na commons (tam začíná jejich název EE místo Eesti). Časem to přehodíme, ať už někdo z nás dvou nebo někdo jiný... Mircea 06:50, 23. 7. 2007 (UTC)
Pokud vím, tak řada těch mapek právě ještě na Commons není. Pokud je tedy nepřeházel někdo v posledních dnech. --Mmh 07:36, 24. 7. 2007 (UTC)
Aha. Teď jsem zjistil, že jste prohodil mapku u Muhu. Jenže ta mapka z Commons má chyby (jsou tam vyčerveněny i dva sousední ostrovy), tedy jsem to revertoval. Předtím jsem měl právě na mysli, že bychom tyto mé mapky měli přenést na Commons. --Mmh 07:42, 24. 7. 2007 (UTC)
No vida, tak toho jsem si nevšiml, takže ty opravy nechám na Vás, na commons je těch mapek 28 (v jedné kategorii), kolik je jich u nás nevím, protože nejsou v kategorii. Podle mě by se měly všechny přenést na commons (ty co tam jsou ať tam klidně zatím zůstanou). Potom by se měly nejspíš smazat na cs wiki a tím začnou odkazy automaticky fungovat na commons, jestli to dobře chápu. Mircea 07:45, 24. 7. 2007 (UTC)

Infobox moře pro průlivy a zálivy[editovat zdroj]

Zdravím, a děkuji za zinfoboxovávání zálivů a průlivů. Mají podobné infoboxy sloužit i pro malé zálivy a průlivy? Co třeba takový Haapsalský záliv? Nebo Malý průliv? Měly by také dostat tento infobox, nebo jsou na něj již příliš lokální? --Mmh 14:41, 25. 7. 2007 (UTC)

dle informací u Šablona:Infobox moře by měl sloužit i pro ně, aspoň já to tak chápu Mircea 07:16, 26. 7. 2007 (UTC)

kategorie vodní průplavy a vodní kanály[editovat zdroj]

Nezdá se mi zařazení například Blatenského vodního příkopu do kategorie Průplavy v Česku. Podle mne by do kategorie průplavy patřila zařízení sloužící lodní dopravě, což podobná díla nikdy nebyla. Proto by bylo vhodnější ponechat původní kategorii vodní kanály případně ji přejmenovat na vodní kanály v Česku. --Zp 13:50, 21. 8. 2007 (UTC)

Otázka je, zda by pak měly být průplavy podkategorií vodních kanálů. Tzn. že průplav by byl vodní kanál sloužící k lodní dopravě. Neboli vodní kanál, kterým se dá proplavat. Asi by bylo dobré to pak popsat v jednotlivých článcích průplav a vodní kanál, které budou jako hlavní v příslušných kategoriích. No také jsem na vážkách jak by to správně melo být, ale řešení by každopádně mělo být komplexní (tj. ne jenom pro ČR). Další diskusi bych případně přenesl k článkům Průplav nebo Kanál Mircea 14:05, 21. 8. 2007 (UTC)

Luga / ukrajinské řeky[editovat zdroj]

Díky za (nejen) úpravu článku Luga (řeka).

Na Ukrajině, kterou se tu zabývám, chybějí články o některých větších řekách (hlavně Desna a Severní Doněc, dále Inhulec, Inhul, Sejm (řeka), Horyň) a o některých známějších jezerech (Sviťaz, Sinevir); napadlo mě, zda byste se jich (některých z nich) jako specialista na hydrosféru nechtěl ujmout? S pozdravem-- 12:19, 12. 9. 2007 (UTC)

díky za důvěru, rád se toho ujmu, mám to v plánu ostatně jako i další řeky jinde ve světě (do vánoc to snad bude) a když mě někdo předběhne tak to pak upravím :). Co se týká jezer zkusím udělat aspoň krátké články na základě uk a pl wiki Mircea 12:34, 12. 9. 2007 (UTC)
Syněvyr (díky!) jsem přesunul na Synevyr (ukr. přepis); omlouvám se též za ta i, která jsem napsal výše (Sinevir). Redirecty předělám.-- 15:05, 12. 9. 2007 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Ahoj, za tvou práci, kde aktivně pracuješ s Commons ti chci trochu probarvit diskusní stránku „Řádem Commons“ a poděkovat. --StaraBlazkova 17:02, 27. 9. 2007 (UTC)

Námět na přehradu[editovat zdroj]

Otevřeli novou: [1] + ru:Бурейская ГЭС --Aktron (d|p) 13:06, 21. 10. 2007 (UTC)

Hotovo Burejská přehrada, příslušnou vodní elektrárnu ponechávám jiným, na to si netroufám. Mircea 08:34, 24. 10. 2007 (UTC)

Zp články[editovat zdroj]

Ahoj!

Jenom jsem chtěl upozornit, že pokud bude mít Vrba nebo tlusťa čas, tak mohou začít mazat označené Zp články, čili, že na rezervování těch nejdříve označených je nejvyšší čas. --Šandík 21:20, 11. 11. 2007 (UTC)

Rád bych se Vás zeptal, jak hodláte řešit články, pocházející z VSE, která je chráněna autorskými právy a není tedy svobodným zdrojem. Články pocházející z této knihy budou muset být smazány. Vzhledem k tomu, že jste autorem většiny takových článků, pokládám tuto otázku. --Zirland 21:58, 2. 12. 2007 (UTC)

již bylo řešeno na Šablona diskuse:VSE, pokud máte nějaké připomínky, pište prosím tam. Mircea 10:06, 3. 12. 2007 (UTC)

Revize v překladech[editovat zdroj]

Ahoj! Prosím Tě, nezapomínej na revize článků, ze kterých se překládalo. [2]. Je to třeba jak při opravách chyb, tak při uvedení jmen autorů jednotlivých článků (už takhle je to ne zcela košer úlitba). Díky. --Miraceti 12:44, 3. 12. 2007 (UTC)

ok, dík za info Mircea 13:01, 3. 12. 2007 (UTC)