Diskuse s wikipedistou:JAn Dudík/archiv 2021-1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

11. 1. 2021, 16:41 (CET)

18. 1. 2021, 17:09 (CET)

Chybný obrázek

Zdravím. Pokud někde narazíš v seznamech památek na obrázek s chybně identifikovaným objektem, jako tady, tak je téměř jisté, že je nutné zrevidovat i popis toho obrázku v Commons, tj. název souboru, popis identifikující objekt a místo, souřadnice, šablonu s kódem památky - a pozor, nově je třeba zkontrolovat i sekci Strukturovaných dat, jestli do něj boti některý z chybných údajů nepropsali. Pokud ty údaje neopravíš, tak se s největší pravděpodobností stane, že na základě toho neopraveného popisu během pár dní někdo tu fotku vrátí do seznamu zpět a samozřejmě nebude zkoumat v historii seznamu, že už tam jednou byla a byla odstraněna. Logicky lze přece předpokládat, že pokud by si býval někdo chyby v popisu všiml, tak už by ji dávno opravil. --ŠJů (diskuse) 21. 1. 2021, 13:19 (CET)

Jo, to je ten problém, že nestačí opravit na jednom místě. Ideální by bylo opravit pouze na Wikidatech, aby si z toho jak Commons tak WP vzaly nová data, jenže místo toho bot vrátil obrázek na WD. Na Commons mne to nenapadlo opravit, protože to nebylo v kategorii památek. Strukturovaná data snad neobsahují nic závadného, ale vzhledem k tomu, že často nahrávám ilustrace ze skenů knih je zcela ignoruju. --JAn (diskuse) 21. 1. 2021, 16:04 (CET)

25. 1. 2021, 19:29 (CET)

Otázka od wikipedisty Lickergirl (26. 1. 2021, 15:38)

Dobrý den, jak mohu přidat významnou osobnost našeho života? --Lickergirl (diskuse) 26. 1. 2021, 15:38 (CET)

@Lickergirl: Nový článek založíte například tak, že do vyhledávání zadáte jeho název (pozor na to, že to rozlišuje velká a malá písmena) a následně kliknete na červený odkaz.
Ale pozor na to, že osoba významná pro vás nemusí být nutně encyklopedicky významná, takže nejprve zjistěte, zda o té osobě existují nějaké další zdroje (články v novinách či na webu, knihy atp).
U žijících osob sice lze ledacos najít na webu, ale ne vše lze použít jako zdroj. --JAn (diskuse) 27. 1. 2021, 09:41 (CET)

Oprava matoucího pojmu stavitel v infoboxu – budova

Děkuji Vám i robotovi :-) za opravu a doplnění parametrů "stavebník x stavitel" v infoboxu – budova. Teď už si to nikdo nebude plést. Zdravím, --Zorka Sojka (diskuse) 26. 1. 2021, 17:17 (CET)

@Zorka Sojka: Jelikož jsem z oboru, přijde mi rozlišní stavebník /stavitel snadné, ale zároveň vím, jak se mi pletou jiné podobné pojmy. Proto mi přišlo nejlepší parametr pojmenovat úplně jinak... --JAn (diskuse) 27. 1. 2021, 09:43 (CET)
Moc hezky jste to udělal, velmi šikovně. Teď to rozhodně nemůže nikoho mást. Hezký den ... a žádný kovid, --Zorka Sojka (diskuse) 27. 1. 2021, 15:59 (CET)

Tým Growth se bude věnovat vytvoření funkcí pro mentory. Zapojte se!

Milí mentoři,

jedním z klíčových prvků nového prostředí pro nováčky je mentorský modul, který je umístěný na Domovské stránce. Někteří členové komunity vyjádřili svou prosbu o zavedení nástěnky pro mentory, kde by mohli sledovat aktivitu „svých“ nováčků a rovněž i požádali o další nástroje, které by jim usnadnily jejich práci.

Tým Growth Nadace Wikimedia se rozhodl tyto prosby vyslyšet, a k mentorskému modulu dotvořit funkce, které mentorům usnadní práci s nováčky. Za tímto účelem tým Growth najmul další členku týmu, která se bude věnovat návrhu těchto funkcí. Aby lépe pochopila, jak mentoři pracují a co by nejvíce ocenili, ráda by si popovídala s mentory z různých projektů formou krátkého rozhovoru. Rozhovor může proběhnout v angličtině, ruštině nebo němčině.

Pokud máte zájem tímto způsobem ovlivnit funkce, které budou pro mentory vytvořeny, prosím, vyplňte tento formulář. Na přesném termínu rozhovoru se následně vzájemně dohodneme.

Vyplnit formulář

Jakékoli otázky rád zodpovím na mé diskusní stránce.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 27. 1. 2021, 19:12 (CET)

O práci nemám zájem a nemám pro ni předpoklady --Lickergirl (diskuse) 28. 1. 2021, 11:51 (CET)

1. 2. 2021, 23:37 (CET)

Otázka od wikipedisty Historie987 (3. 2. 2021, 18:36)

Dobrý večer,

učím na ZŠ 9. ročník dějepis a rozhodla jsem se využít distanční výuku mimo jiné k tomu, aby si žáci osvojovali i jiné dovednosti než pouze historii. V rámci projektů a diskusí vždy zdůrazňuji nutnost ověřování informací, které děti najdou na internetu. Většina z nich stále čerpá pouze z wikipedie.

Probíráme právě protektorátní dějiny. Mám v plánu vytvořit stránku, která bude podrobně popisovat život "protektorátního kolaboranta" Johana Bauera - jméno i životní příběh jsem si kompletně vymyslela, nejde o žádnou reálnou postavu z našich dějin.

Žáci dostanou úkol, aby si o daném kolaborantovi zjistili informace - to děláme v hodinách dějepisu často. Mým cílem je, aby přišli na to, že Johan Bauer existuje pouze v jediném článku na wikipedii, a jedná se tak o nepravdivou informaci. Hned po této hodině článek o Johanu Bauerovi samozřejmě smažu.

Chtěla jsem vás tímto požádat o možnost přidání příspěvku a jeho nesmazání. Nemám popravdě řečeno úplnou představu, jak funguje kontrola přidávaných článků od nových uživatelů. Není to problém?

Děkuji předem.

S pozdravem, KS --Historie987 (diskuse) 3. 2. 2021, 18:36 (CET)

@Historie987: Dobrý den, nemyslím, že je to zrovna nejlepší nápad. Články by měly být vždy ověřitelné, což by v tomto případě rozhodně nemohlo být splněno. Navíc byste tím mohla dát žákům signál ve smyslu do Wikipedie si každý může napsat cokoliv chce, což také není zrovna nejlepší, protože když to projde jednomu, tak vlastně v jakémkoliv článku může být cokoliv naprosto vymyšlené.
Ale jelikož máte na své uživatelské stránce ten text, udělal jsem, aby byla stránka nalezitelná skrz vyhledávače; jen by to chtělo ještě nějaké upozornění, že jde o smyšlený text pro školní výuku.
Ještě mne napadá, zda by se nedala k tomuto účelu využít Wikiverzita, co na to @Juandev, Mmh:? --JAn (diskuse) 4. 2. 2021, 07:55 (CET)
Dobrý den,
to, aby článek nebyl ověřitelný, je přece účelem celé věci. Upřímně řečeno já neumím a ani nemám v momentální situaci čas se učit vytvářet webové stránky a oni stejně vždycky všechno hledají na wikipedii. Není to namířeno proti stránkám (nemám problém jim pak říct, že jsme se domluvili, aby se tady ten článek pro účely naší hodiny objevil), ale cílem je, aby přemýšleli o informacích, které přirozeně přejímají tak jako vždycky - v prvním odkazu, který jim nabídne vyhledávač, nebo rovnou na wikipedii.
Upozornění jsem na konec článku přidala, bohužel ho mně ani nikomu v mém okolí žádný vyhledávač stále nenajde.
KS --Historie987 (diskuse) 4. 2. 2021, 09:33 (CET)
@Historie987: Zcela logicky, protože jste text vložila do vlastního uživatelského prostoru a ten není indexován vyhledávači. V hlavním jmenném prostoru by nejspíš text byl olepen šablonou {{urgentně ověřit}}, pokud by šlo o nedohledatelnou osobu, a později smazán (v tomto případě se domnívám, že by došlo k okamžitému smazání, neb je ten text příliš okatý a snadno ověřitelný). A též by se mohlo stát, že by zde text mohl nějakou dobu zůstat, a mohlo by se stát, že podobné pokusy budou nabádat ostatní studenty k vkládání podobných textů. Kvituji, že učíte žáky seznamovat se s kritickým myšlením, ale prosím nezneužívejte k tomu jiný projekt, zvlášť, když „nemáte úplnou představu, jak funguje kontrola přidávaných článků od nových uživatelů“. Komunita se myslím vyslovila jasně proti ukázkám experimentů v Wikipedie:Žádost o komentář/Ukázka vandalismu jako edukativní prvek, a to i když dotyčnou věc předváděli na školách přímo Wikipedisté. Jakékoli vkládání hoaxu budu považovat za narušování Wikipedie a podle toho blokovat. Jestli chcete, mohu Vám poskytnout reálné hoaxy jako Wikipedie:Diskuse o smazání/Jiří Bismährk, i s textem těch hesel a představením procesů Wikipedie. Osobně nestojím o to, aby tu podobných článků bylo víc od nudících se studentů. OJJ, Diskuse 4. 2. 2021, 10:18 (CET) Dopl.: OJJ, Diskuse 4. 2. 2021, 10:29 (CET)
Děkuji za ochotu. Hezký den. S pozdravem, KS --Historie987 (diskuse) 4. 2. 2021, 10:53 (CET)
@Historie987: Pokud jedete přes nějaký Google Meet, byl bych ochoten se tam třeba i připojit a osvětlit základy Wikipedie, ověřování věcí zde, klidně i promítnu databázi posledních změn a že se nemá všemu věřit. Nebráním se tomu. Ale jsem proti experimentování, byť řízenému. OJJ, Diskuse 4. 2. 2021, 13:00 (CET)
@Historie987: @JAn Dudík: Wikiverzita by určitě nějak použít šla, ale se zdůrazněním toho nějak. Vytvářet falešný článek na Wikpedii je bezesporu blbý nápad, protože je to přímo ztělesnění porušení pravidla, že se nedělají žádné editace jen proto, aby se ukázalo, jak nějaké pravidlo funguje nebo nefunguje.
Na Wikiverzitě je ale možno si vytvářet i typy stránek, které na Wikipedii možné nejsou (např. cvičná stránka, na kterou píše jen jeden student a opravuje mu to učitel, nebo sbírka internetových zdrojů s minirecenzemi bez delšího encyklopedického textu apod.), a ty by nějak šly využít k tomu, aby se třeba vědomě zacházelo se zdroji, společně se komentovaly atd. Já sám využívám Wikiverzitu na vícero předmětů na střední škole, a to rozličným způsobem, takže to můžeme probrat. Ale je to něco jiného než původní zadání. --Mmh (diskuse) 5. 2. 2021, 13:16 (CET)

Připomínka: Tým Growth se bude věnovat tvorbě funkcí pro mentory. Zapojte se!

Milí mentoři, milé mentorky,

jak jsem psal před týdnem a kouskem, jednou z částí nováčkovského rozhraní se stal mentorský modul. Někteří členové komunity vyjádřili svou prosbu o zavedení nástěnky pro mentory, kde by mohli sledovat aktivitu „svých“ nováčků. Tým Growth se těmto prosbám rozhodl vyhovět, a mentorům vytvořit funkce, které by jim jejich práci usnadnily.

Aby designérka při návrhu těchto funkcí lépe pochopila, s jakými potížemi se mentoři potkávají, a jakou konkrétní pomoc by uvítali, chtěla by si s nimi pohovořit z očí do očí, prostřednictvím videokonference. Bohužel se zatím neozvalo dostatečné množství mentorů – rád bych proto tuto zprávou připomenul existenci této možnosti, a požádal ty, kteří doposud váhají, aby se rovněž zapsali, a pomohli nám tak vytvořit co nejlepší nástroj.

Preferovali bychom, kdyby se tento rozhovor mohl uskutečnit bez nutnosti tlumočení (tj. v angličtině, němčině či ruštině). Neovládáte-li ovšem jeden z těchto jazyků na dostatečné úrovni, a přesto byste se rádi účastnili, můžeme zvážit tlumočení rozhovorů.

Máte-li zájem se zúčastnit, prosím, vyplňte nejpozději do 13. února 2021 následující formulář.

Zúčastnit se průzkumu

S pozdravem a přáním hezkého zbytku dne,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 6. 2. 2021, 01:01 (CET)

8. 2. 2021, 18:40 (CET)

Otázka od uživatele Vojtěch Bízek: Pestřenka pruhovaná (9. 2. 2021, 10:08)

Dobrý den, snažím se doplnit na stránku kvalitnější fotografie ze své tvorby, ale wikipedie se mi snaží říct že na vlastní fotky asi nemám práva a nemůžu je na wikipedii dát. Je něco co musím udělat předem? Něco jako to nejdříve nahrát jinam? Předem děkuji za odpověď. --Vojtěch Bízek (diskuse) 9. 2. 2021, 10:08 (CET)

@Vojtěch Bízek: Nejčastěji se v takovémto případě stává, že se snažíte nahrát fotky v malém rozlišení (a software se pak domnívá, že jsou stažené odněkud z netu). Nahrejte je v originální velikosti. A přijde mi poněkud zvláštní nahrávat fotografie ve formátu png... --JAn (diskuse) 9. 2. 2021, 13:16 (CET)

15. 2. 2021, 18:54 (CET)

Otázka od wikipedisty 96MT (16. 2. 2021, 14:04)

Jak se edituje pomocí editoru kódu? --96MT (diskuse) 16. 2. 2021, 14:04 (CET)

@96MT: To se mi bude těžko vysvětlovat, protože používám výhradně editor kódu a příliš neznám vizuální editor. Základní nápověda je zde.
Základem je nezapomenout uzavírat [[Odkazy]] a {{šablony}} a vědět, že se odkazy píší [[odkaz|takto]] --JAn (diskuse) 17. 2. 2021, 10:14 (CET)

23. 2. 2021, 01:16 (CET)

{{Commonscat}}

Ahoj, nejsem si úplně jistý, zda patří do údržbových kategorií {{Commonscat}}, jak přidal bot zde. A když už by tam být měla, tak minimálně v klasických článcích jsou obvykle první cedule (v tomto případě {{Údržbová kategorie}}), pak až následují další segmenty stránky. --Patrik L. (diskuse) 25. 2. 2021, 09:01 (CET)

@Patrik L.: Bot přidával šablonu do kategorií, které mají na Wikidatech odkaz na commons - ten se zobrazuje i v levém menu. Je pravda, že u tohoto typu kategorií je zavádějící popis
Moje chyba, že jsem na tento případ nevzpomněl - robot přidával buď úplně nahoru, nebo v případě existence {{Hlavní článek}} pod tuto šablonu. --JAn (diskuse) 26. 2. 2021, 08:05 (CET)

Otázka od uživatele Manuel Tacticos: Wikipedista:Manuel Tacticos (26. 2. 2021, 17:18)

Hey how do i get my article to be seen on the internet browser? --Manuel Tacticos (diskuse) 26. 2. 2021, 17:18 (CET)

@Manuel Tacticos:You must create article first, but here, in cs.wiki, must be in czech language. JAn (diskuse) 2. 3. 2021, 10:35 (CET)

1. 3. 2021, 20:06 (CET)

Otázka od uživatele PepiQ: Jindřich Forejt (2. 3. 2021, 20:42)

Ahoj Jane, chtěl jsem upravit v článku "Jindřich Forejt" položku "Datum úmrtí", jelikož v tento moment ta zpráva není potvrzena a přijde mi tak nekorektní to tu mít, viz: - https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/forejt-mrtvice-nemocnice.A210302_113634_domaci_remy

...a nebo: - https://echo24.cz/a/SLEdA/informace-o-smrti-protokolare-jindricha-forejta-jsou-nepotvrzene-famy

Bohužel mohu editovat jen datum narození, je to nějaké omezení nebo dělám nějakou chybu? Děkuji. --PepiQ (diskuse) 2. 3. 2021, 20:42 (CET)

Ahoj @PepiQ: Některé údaje v infoboxu mohou být přebírány z Wikidat a je nutné je změnit tam. Na Wikidata vede i odkaz v dolní části infoboxu. --JAn (diskuse) 3. 3. 2021, 11:09 (CET)
Ahoj @JAn Dudík, OK, děkuji - budu si to pamatovat pro příště. --PepiQ (diskuse) 4. 3. 2021, 13:14 (CET)

Otázka od wikipedisty Mikeczsk12 (5. 3. 2021, 08:27)

dobrý den pomůžete my editovat ? --Mikeczsk12 (diskuse) 5. 3. 2021, 08:27 (CET)

@Mikeczsk12: To je hodně obecná otázka. U každého článku by nahoře měl být odkaz na editaci (návod). Tak nejprve zkuste toto. JAn (diskuse) 5. 3. 2021, 10:42 (CET)

8. 3. 2021, 18:50 (CET)

Otázka od wikipedisty Jardasilver (9. 3. 2021, 00:57)

Proč mi mažou stránku??? --Jardasilver (diskuse) 9. 3. 2021, 00:57 (CET)

@Jardasilver: Žádnou smazanou stránku, kterou bys vytvořil jako Jardasilver nevidím. Vidím jen odstraněný příspěvek v jednom článku. Tam jde o to, že vkládaná osoba může být sice významná v učitém okruhu lidí, ale není významná encyklopedicky. Nehledě na to, že vložený text běžnému čtenáři nedával smysl - zkratky a názvy CS:GO, Dragon Lore ani AWP většině lidí nic neřeknou.
Články o Youtuberech a hráčích sice nejsou vyloženě zakázané, ale musí být opravdu natolik významní, aby se o nich našly i jiné zdroje než od samotných hráčů a youtuberů.
Ostatně, podívej se na hráče v Counter-Strike: Global Offensive, kteří mají článek... --JAn (diskuse) 9. 3. 2021, 08:20 (CET)

Otázka od uživatele J.hrazdillkova: Wikipedista:J.hrazdillkova/Pískoviště (12. 3. 2021, 11:03)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak můžu docílit toho, aby místo - Wikipedista:J. hrazdlkova/Pískoviště - bylo jméno -Ondřej Horák. Děkuji --J.hrazdillkova (diskuse) 12. 3. 2021, 11:03 (CET)

@J.hrazdillkova: Ondřej Horák už tu jeden je, takže bude potřeba dát článek na název s rozlišovačem, například Ondřej Horák (výtvarník). Stačí, když použijete tento červený odkaz a překopírujete tam obsah svého pískoviště. Ale nejprve by to chtělo ještě dodat nějaký odkaz, kde se mluví přímo o osobě Ondřeje Horáka, všechny reference dokládají pouze jednotlivé části článku. našel jsem například [40], ale ani to není úplně o něm.
A až bude článek přpravený, ještě jej zkuste přidat sem (v sekci Wikipedie vyplníte cs a název článku na české Wikipedii a uložíte.) JAn (diskuse) 12. 3. 2021, 15:03 (CET)

Odkazy na katastr

Ahoj, v článku Dům U Zelené ratolesti jsi smazal odkaz na katastr, který dokládal současného majitele. Napsal jsi: "bohužel nelze odkazovat na katastr - odkazy mají omezenou platnost". To chápu, ale jak tedy mohu doložit, že jsem si současného majitele nevymyslel? Podobné odkazy jsem dělal už u Poříčí (zámek), tak jsem myslel, že je to ok. Mám nechávat údaje o současných majitelích bez referencí? Dík. --Martin J. Němeček (diskuse) 15. 3. 2021, 15:28 (CET)

Nahlížení do KN je v každém případě pouze zdroj dokládající majitele v okamžiku návštěvy stránky. Jednoznačná identifikace by měla zahrnovat katastrální území, číslo pozemku a datum návštěvy, odkaz možná takto, ale nevede t přímo na výpis... JAn (diskuse) 15. 3. 2021, 20:56 (CET)

Otázka

Existuje možnost změnit mého mentora? --Prasík73 (diskuse) 15. 3. 2021, 18:37 (CET)

@Prasík73: Ano, je k tomu potřeba součinnost nového mentora, který použije tuto stránku, na které vyplní jméno uživatele, jehož bude mentorem. JAn (diskuse) 15. 3. 2021, 20:41 (CET)

To se má o změnu mentora zažádat? --Prasík73 (diskuse) 15. 3. 2021, 21:39 (CET)

@Martin Urbanec: Ty o tom víš nejlíp... JAn (diskuse) 15. 3. 2021, 22:21 (CET)

16. 3. 2021, 00:20 (CET)

Změna mentora

Chtěl bych jsem změnit svého mentora Bovera78 na tebe --Prasík73 (diskuse) 16. 3. 2021, 15:19 (CET)

Kategorie

Ahoj, nenapadá Tě prosím nějaký důvod, proč se v Commons:Category:1700s statues in the Czech Republic nezobrazuje žádný obsah, když by do ní měla být zařazena Commons:Category:1708 statues in the Czech Republic? Díky za případný nápad. --Xth-Floor (diskuse) 17. 3. 2021, 22:46 (CET)

Byla to WP:CACHE, už tam je --JAn (diskuse) 17. 3. 2021, 23:42 (CET)

Tým Growth připravuje nástěnku mentorů! Zapojte se do komunitní konzultace

Milí mentoři, milé mentorky,

tým Growth se rozhodl vytvořit Nástěnku mentora, která by měla mentorům usnadnit práci s nováčky za pomocí nových funkcí. Obdobně jako Domovská stránka, i Nástěnka mentora by se měla skládat z několika na sobě nezávislých modulů, které budou mentorům poskytovat různé funkce.

Připravili jsme seznam devíti různých modulů, které by mohly být vytvořeny jako součást první verze Nástěnky mentora. Jelikož není možné je v rámci první verze implementovat všechny, rádi bychom tento seznam zkonzultovali s komunitou české Wikipedie. Na základě komunitní zpětné vazby se poté rozhodneme, které moduly se stanou součástí první verze Nástěnky mentora.

Rádi bychom vás proto požádali, abyste si prošli seznam zvažovaných modulů, a zodpověděli nám celkem šest otázek. Ocenili bychom, kdybyste se vyjádřili do 23. března 2021.

Zapojit se do komunitní konzultace

Jakékoli otázky týkající se projektu rád zodpovím.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 3. 2021, 18:13 (CET)

Otázka od wikipedisty Prasík73 (19. 3. 2021, 18:17)

Můžou uživatelé jak jsem já co se registrovali před 10 dní nebo trochu méné/více mít robotický účet? --Prasík73 (diskuse) 19. 3. 2021, 18:17 (CET)

@Prasík73: Čistě teoreticky může mít robotický účet i úplný nováček, i tací tu byli. Ale jeho operátor by měl aspoň trochu rozumět tomu, co robot dělá; pak udělat nějaké editace a teprve poté požádat o příznak robota.
Jsou i takoví roboti, kteří příznak nemají a nepotřebují.
Jinak viz WP:Bot a Wikipedie:Bot/Žádosti. --JAn (diskuse) 19. 3. 2021, 20:10 (CET)

Založil jsem účet Prasík73bot a chce to udělit práva bota --Prasík73 (diskuse) 19. 3. 2021, 23:10 (CET)

@Prasík73: Přečti si nejdřív odkazované stránky. Robot má mít svou uživatelskou stránku s odkazem na provozovatele. O práva bota můžeš požádat, ale musí být jasné, co má bot dělat, na čem běží, kdo je operátor a udělat zkušební editace.
A popravdě, v tvých příspěvcích nějak nevidím typ editací, který bys mohl chtít zautomatizovat. Ale třeba se jen špatně koukám.
Pokud to myslíš vážně, zkus robotem udělat nějaké editace, když je budeš dělat po trochách, nebude příznak hned nutný. --JAn (diskuse) 20. 3. 2021, 22:08 (CET)

22. 3. 2021, 17:51 (CET)

29. 3. 2021, 19:28 (CEST)

5. 4. 2021, 21:38 (CEST)

Šablona nobots

Dobrý večer pane kolego, Váš robot editoval stránku ŽOO Hejhulák, ve které je šablona {{nobots}}, jednak nerozumím samotné editaci a druhak nechápu co je špatně, že robot editoval archivní stránku se šablonou... Díky za reakci. S pozdravem--F.ponizil (diskuse) 7. 4. 2021, 21:29 (CEST)

@F.ponizil: Robot měl za úkol udělat operaci touch (vyprázdnit cache) na určité skupině stránek, mezi kterými byla i tato.
Jak jsem se už kdysi dozvěděl, robot při této operaci (touch) nepředává stránce informaci o tom, že je robot (nedělá změny) a zřejmě proto ignoroval tuto šablonu. phab:T279596. JAn (diskuse) 7. 4. 2021, 23:09 (CEST)
Díky za vysvětlení. Pozn. na okraj: Pingnul jste mě, ale oznámení mi nepřišlo. Nestalo se to (nejen mě) v poslední době poprvé. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 8. 4. 2021, 11:58 (CEST)
Pokud se nepletu, při takovémto pingu musí být vložen podpis, pokud je ping opraven nebo vložen následně a bez nového podpisu, nic se nestane. RiniX (diskuse) 8. 4. 2021, 12:04 (CEST)
Proto jsem při opravě pingu vložil nový podpis, jenže tím, že to bylo ve stejné minutě, nedošlo k jeho změně a ping se tak neodeslal. JAn (diskuse) 8. 4. 2021, 12:18 (CEST) --JAn (diskuse) 8. 4. 2021, 12:18 (CEST)
Zde ping nedosel nejmene dvema arbitrum... a pritom prispevek byl podepsany --F.ponizil (diskuse) 8. 4. 2021, 13:29 (CEST)

19. 4. 2021, 18:47 (CEST)

Otázka od uživatele David.Czech: Pavel Kacerle (21. 4. 2021, 12:32)

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda poté, co jsem vložil citace do textu, se následně ukáží "pod čarou", či je tam musím ještě vlastnoručně vložit.

Děkuji,

David.Czech. --David.Czech (diskuse) 21. 4. 2021, 12:32 (CEST)

@David.Czech: Ano, ukáží se v místě, kde je vložena značka <references /> nebo úplně vespod. --JAn (diskuse) 21. 4. 2021, 20:22 (CEST)

Otázka od wikipedisty WikipedickyŠpatnýEditor (22. 4. 2021, 12:19)

Dobrý den, jsem tady úplně nový, vytvořil jsem si účet na wikipedii poprvé. Mohl byste mi prosím odpovědět, jak můžu změnit editační tipy? Jak jsem to vyplňoval, tak jsem to nepochopil, a nechci mít zaškrtnuté střední a těžké editační tipy. Děkuji za odpověd

WikipedickyŠpatnýEditor --WikipedickyŠpatnýEditor (diskuse) 22. 4. 2021, 12:19 (CEST)

@WikipedickyŠpatnýEditor: Změnit témata a jejich obtížnost by měly jít tak, že na své domovské stránce kliknete na ikonu trychtýře (témata) nebo grafu (obtížnost), viz obrázek. --JAn (diskuse) 22. 4. 2021, 14:10 (CEST)

26. 4. 2021, 23:22 (CEST)

Otázka od wikipedisty KvZetro (27. 4. 2021, 19:13)

Dobrý den nemůžu vložit obrázek který jsem uložil z internetu. --KvZetro (diskuse) 27. 4. 2021, 19:13 (CEST)

@KvZetro:Ne, lze vkládat pouze ty obrázky, které jsou na uložišti Commons. A tam lze nahrát jen obrázky pod svobodnou licencí, tedy obvykle vlastní dílo, uvolněné dílo nebo velmi staré dílo. Obrázky stažené z internetu obvykle nesplňují podmínku svobodnosti. JAn (diskuse) 27. 4. 2021, 20:28 (CEST)
dekuji --141.170.144.71 29. 4. 2021, 18:46 (CEST)

3. 5. 2021, 17:42 (CEST)

10. 5. 2021, 17:08 (CEST)

17. 5. 2021, 15:47 (CEST)

Otázka od wikipedisty Salty2 (18. 5. 2021, 09:36)

Kde mohu založit stránku --Salty2 (diskuse) 18. 5. 2021, 09:36 (CEST)

@Salty2: Je několik možností. Popsány jsou v Nápověda:Jak vytvořit článek. Mělo by stačit napsat do vyhledávacího pole název článku a pokud ještě neexistuje, vyhledávání ukáže články obsahující hledaný výraz a zároveň nabídne červený odkaz na kterém můžte založit nový článek. --JAn (diskuse) 18. 5. 2021, 10:44 (CEST)

24. 5. 2021, 19:04 (CEST)

Asi chybíčka robota

V některčách článcích robot přehazuje v Odkazech reference za externí odkazy a dokonc i za související články, což si mylsím není dobře. Příklademm je Nikola Vapcarov a Gaston Paris, kde jsem to již opravil, ale najdete to v historii. Děkuji. --Chalupa (diskuse) 28. 5. 2021, 18:55 (CEST)

@Chalupa: Je pravda, že to není úplně v souladu s nápovědou, ale problém je, čeho se jinak chytit. Pokud existuje sekce Externí odkazy, vloží bot šablonu do ní. Pokud neexistuje, ale existuje sekce Odkazy, vytvoří novu sekci – ale jediné spolehlivé místo je hned za tímto odkazem, jelikož další sekce nemusí existovat a pořadí bývá leckdy náhodné. A před koncem článku se může nacházet blíže nespecifikované množství šablon s různými jmény, portály, autoritní data atp. Vkládat to ručně je u cca 50k článků nereálné.
Ale můžu na to myslet v dalším kole, kdy se budu snažit přidat sekci do článků, kde není nadpis Odkazy. --JAnD (diskuse) 28. 5. 2021, 19:08 (CEST)
Ale mohl byste to robotem opravit - špatně je napříkad v článku o Šolochovovi. Tam kde je sekce Odkazy s částmi Reference a Externí odkazy, mohl by robot automaticky dát Reference na první místo. Takto to opravdu narušuje logiku článků. --Chalupa (diskuse) 28. 5. 2021, 19:13 (CEST)

Čekal bych, že robot ve své činnsoti nebude pokračovat, ale to jsme se zmýlil. Napíšu to na Nástenku sporávců. --Chalupa (diskuse) 28. 5. 2021, 21:57 (CEST)

Narážím na to ve velkém množství článků. Asi to bude nejčistší vše vrátit do původního stavu a radši ty editace naplánovat pořádně. (Radši nějaké články bez Ccatu, než mít domršené pořadí v rozporu s doporučením.) — Draceane diskusepříspěvky 28. 5. 2021, 22:44 (CEST)
Já doplním, že v žádném případě nejde jen o životopisné články, viz např. Chór Fakkán. To se opravdu nepovedlo. Jinak nechat bota v činnosti i po opakovaném upozornění na jeho problematickou činnost, takto by se botovodič fakt chovat neměl. Ten blok bota je tedy zcela na místě. --Vachovec1 (diskuse) 28. 5. 2021, 23:07 (CEST)
Mám robota, který vkládá celkem úspěšně blok referencí na vhodné místo (když šablona překlad, tak pod, jinak když sekce reference, tak do, jinak když sekce odkazy, tak sekci reference do, jinak když sekce externí odkazy/související články/literatura, tak sekci nad, jinak když sekce poznámky, tak sekci pod, jinak když šablona pahýl, tak sekci nad, jinak když navbox/portály/adata, tak sekci nad, jinak když kategorie, tak sekci nad, jinak sekci na konec článku), možná bych mohl upravit tu část kódu k potřebám JanDbota poskytnout ji?
Má akorát drobné problémy pokud má článek nestandardní závěr, často je třeba sekce externí odkazy pojmenovaná jako odkazy. Teoreticky bych také mohl robota připravit a jednorázově pustit, aby projel stávající problematické výskyty a třeba za mojí kontroly šablonu přesunul na správné místo, pokud by to bylo žádoucí. --Dvorapa (diskuse) 29. 5. 2021, 08:49 (CEST)
@Chalupa: Změnit pořadí sekci by mělo jít, jediný problém je s poslední sekcí v článku, viz níže. Ale pokud, tak to bude až na závěr celé akce.
@Draceane: Těch článků, kde chyběla Commonscat už nebylo pár, ale pár desítek tisíc. A stále přibývají.
@Dvorapa: Budu rád, pokud se podělíš o know-how. Mám seznam asi 50000 článků, kde šablona chybí (chyběla).
Problém je v tom, že není těžké určit, kde sekce začíná, ale je těžké určit, kde končí obsahové sekce a začínají navboxy a jiné závěrečné části. Stačí, aby v nadřazené sekci nezačínal jeden řádek hvězdičkou...
Ale jelikož je ráno moudřejší večera, zdá se mi, že vkládání pod <references /> nebo </references> by mělo být relativně bezproblémové. --JAnD (diskuse) 29. 5. 2021, 09:50 (CEST)
Kde končí sekce a začíná navbox určuju většinou tak, že vyšlu dotaz na šablony pod posledním nadpisem, zda je uvnitř použita metašablona Navbox, poté vyberu nejvýše položenou. Vím jen, že můj skript neumí šablony posloupností, ale nemělo by být těžké je doplnit. Zkusil bych něco připravit zatím na články, ve kterých šablony jsou, uvidíme, jak to bude fungovat, pak bych se ozval. --Dvorapa (diskuse) 29. 5. 2021, 09:58 (CEST)
@Chalupa, Vachovec1: Upravil jsem logiku, takže robot nejprve hledá sekce Externí odkazy pokud neexistuje hledá Související články, pak Litraturu, Reference a Poznámky a vkládá pod tuto sekci (dle nápovědy, v tomto pořadí, každý krok v samostatném běhu). Ostatní případy (bez závěrešných nadpisů) přijdou na řadu až poté. Zatím jsem narazil náhodně na jeden případ, kdy robot vložil na ne úplně vhodné místo, ale za to mohla struktura nadpisů. Pokud by začal páchat nepřístojnosti, prosím o info, případný blok bota stačí cca na hodinu, aby proces zaručeně spadl i v případě, že nezareaguje přímo na blok. --JAnD (diskuse) 1. 6. 2021, 14:01 (CEST)
Bot ne vždy provádí co tvrdí, například tady jen kosmetické úpravy zdrojového kódu místo slibovaného {{Commonscat}}. (A už netuším, zda jste to byl Vy, nebo jiný kolega, co mi kdysi vyčítal, tuším přes IRC, nasazení bota na wikisource, který dělal smysluplnější úpravy než takovouhle). Zdraví, —Mykhal (diskuse) 2. 6. 2021, 14:43 (CEST)
Koukám, místo toho any se mi podařilo eliminovat občas vkládaný nadbytečný řádek, odstraňuje to nadbytečné řádky v článcích, které vůbec editovat nemá.
Upravil jsem příkaz, problém s občasným nadbytečným řádkem sice zůstává, ale už to needituje články, kde se šablona v tomto kroku nepřidává. --JAnD (diskuse) 2. 6. 2021, 15:04 (CEST)

31. 5. 2021, 19:04 (CEST)

Upozornění od wikipedistky Dobroš

Zdravím, kategorie Nizozemští zlatníci již má svá wikidata Dutch goldsmiths, nepotřebujeme českou samostatně. Děkuji --Dobroš (diskuse) 1. 6. 2021, 20:03 (CEST)

@Dobroš: Což ovšem robot neumí poznat, takže pokud během dvou týdnů od založení nikdo kategorie nepropojí, robot založí novou položku. Dodatečné sloučení je však vždy možné, provedl jsem. --JAnD (diskuse) 1. 6. 2021, 20:23 (CEST)
Děkuji, práce robotů je mi neznámá, zapamatuji si --Dobroš (diskuse) 1. 6. 2021, 20:30 (CEST)
Že do toho vstupuju. Nemyslím si, že kompletní hromadný import kategorií má ještě pro Wikidata nějaký přínos. Přinejmenším už neplatí, že je větší šance, že takovou kategorii někdo propojí, když je jako sólo odkaz ve skoro prázdné položce. Na Wikidatech s jejich množstvím dat jsou už docela jiné priority, takže to už asi nikdo řešit nebude. (Schválně, jak udělat seznam takových kategorií, kdybych je chtěl propojovat?) Proto se přimlouvám za to, aby kategorie zůstávaly v Speciální:Nepropojené stránky (a „nemizely“ tak z těchto restů) mnohem déle, třeba aspoň 3 měsíce. (Ano, existuje projectmerge, ale víme, jak je to s češtinou.) A mimochodem, šablony bych už dle WD:N #1 (Items for non-subpages can be created with only one sitelink, but shouldn't be created in great numbers.) neimportoval vůbec. --Matěj Suchánek (diskuse) 3. 6. 2021, 17:17 (CEST)
@Matěj Suchánek: Spousta kategorií půjde propojit díky hlavnímu článku, některé (sídla) mají ekvivalenty na německé WP, jiné na Wikizdrojích (osoby) a špatně se poznává, které mají smysl importovat a které ne. Navíc nepropojené kategorie můžou docela zahltit seznam.
Takže to beru zatím spíš jako jeden soukromý názor, ale prodloužit interval není problém. JAnD (diskuse) 3. 6. 2021, 20:42 (CEST)

Robotí editace u silnice II/290

Ahoj, přiznám se, že příliš nerozumím editaci Tvého bota, když jednotlivé položky infoboxu odsouval o jednu pozici vpravo, takže místo jedné pozice jsou nyní odsunuty o dvě, a dále přidal pod vloženou šablonu {{Commonscat}} další volný řádek. Ani ten zde být nemusí, ne? Za vložení zmíněné šablony děkuji. --Jan Polák (diskuse) 4. 6. 2021, 00:04 (CEST)

Vidím, že jsi to již částečně řešil na Nástěnce správců, tak snad to vkládání volného řádku bude zastaveno. :-) --Jan Polák (diskuse) 4. 6. 2021, 00:06 (CEST)

Připomínám se se svým dotazem – proč jsou v zápise infoboxu na počátku řádku vždy dvě mezery namísto obvyklé jedné? Tedy

  | položka = obsah

namísto

 | položka = obsah

--Jan Polák (diskuse) 8. 6. 2021, 08:59 (CEST)

Dvě mezery je logické odsazení ve chvíli, kdy šablona začíná dvojznakem {{
{{
  | Foo =
  | BAR =
}}
vs.
{{
 | Foo =
 | Bar =
}}
Pro info, stejný systém se používá na Wikislovníku, Wikizdrojích, Wikicitátech, Wikizprávách i Wikiknihách. JAnD (diskuse) 8. 6. 2021, 10:57 (CEST)

Editace v článku Události v regionech

Dobrý den, chtěl bych upozornit na editaci Vašeho robota. Dle shrnutí měl opravit nadpisy, naopak byly ale nadpisy rozbity. --David V. (diskuze) 6. 6. 2021, 15:59 (CEST)

Dobrý den, nejhorší ze všeho jsou výjimky. V nadpisech by neměly být reference a pokud se sejde reference v nadpisu s úrovní ==== a nižší robot to vyhodnotí chybně. Celkem se jednalo o tři články, které jsem ještě zachytil, ale nevím, zda nerozbil i nějaké před tím. --JAnD (diskuse) 7. 6. 2021, 10:42 (CEST)

7. 6. 2021, 22:01 (CEST)

Otázka od wikipedisty Drbna Školy v Raškovicích (14. 6. 2021, 15:09)

Dobrý den, chci aby si moje Wikipedie někdo četl jak má to musím jít ?? --Drbna Školy v Raškovicích (diskuse) 14. 6. 2021, 15:09 (CEST)

@Drbna Školy v Raškovicích: Pokud chceš založit stránky pro vaši třídu, bude lepší, když se poohlédneš po nějaké blogovací službě, případně využít některou ze sociálních sítí. Wikipedie není pro tento účel vhodná, dokonce ani osobní stránka ne. JAnD (diskuse) 14. 6. 2021, 21:06 (CEST)

14. 6. 2021, 22:25 (CEST)

JanDbot - commonscat

Dobrý den, chci upozornit na tuto editaci JanDbota, který přidal odkaz na commons na konec stránky i když jeden odkaz na commons je už v infoboxu. Nemyslím si že by se ten odkaz měl takto duplikovat. —Qeqwq (diskuse) 19. 6. 2021, 13:38 (CEST)

@Qeqwq:
Na sesterské projekty se má odkazovat primárně ze závěrečných sekcí, odkaz v infoboxu nevadí.

Wikipedie:Žádost_o_komentář/Šablony_Commons(cat)

--JAnD (diskuse) 26. 6. 2021, 15:47 (CEST)

Heslo loajalita

Námitka k obratu v odstavci o fanatismu a rezignaci: domnívám se, že není vhodný obrat "dávat najevo neochotu přijímat". Navrhuji věrnější překlad Encyclopedie Britannicy v podobě: "jeví znaky neochotného přijetí". Tobikum (diskuse) 20. 6. 2021, 11:39 (CEST)

@Tobikum: S uvedeným heslem jsem nikdy neměl nic společného. můžete přeformulovat nebo navrhnout úpravu v diskusi článku. --JAnD (diskuse) 26. 6. 2021, 15:49 (CEST)

Děkuji za odpověď a promiň, reagoval jsem ve smyslu autora "poslední editace" pod článkem. Tobikum (diskuse) 26. 6. 2021, 21:13 (CEST)

Může za chybu Sokoljan dne 29.7. 2019, kdy pod deklarací "oprava chybného překladu" změnil správný překlad na chybný ? Tobikum (diskuse) 26. 6. 2021, 21:44 (CEST)

@Tobikum: Nedokážu posoudit, toto téma jde úplně mimo mně. Osobně mi přijdou oba překlady jako možné. A prof. Sokol už na otázku neodpoví. --JAnD (diskuse) 27. 6. 2021, 19:18 (CEST)

Hm,nuže děkuji, aspoň jsem to zkusil. Končím. Tobikum (diskuse) 28. 6. 2021, 21:24 (CEST)

21. 6. 2021, 17:47 (CEST)

Otázka od wikipedisty Daniela Šťastná (23. 6. 2021, 13:59)

Dobrý den, prosím můžete mi pomoci s upřesněním, co a jak je potřeba upravit? Moc děkuji, DŠ

-> Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku Transakční syntéza METILA (kniha). Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku upravit alespoň do té míry, aby splňoval základní požadavky na vzhled, encyklopedický styl a jazyk článků. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --OJJ, --Daniela Šťastná (diskuse) 23. 6. 2021, 13:59 (CEST)

@Daniela Šťastná: Na první pohled vidím dva hlavní problémy. 1) WP:Významnost. Napsal o knize někdo jiný? nějaký článek? z uvedených odkazů se vůbec nedozvím o knize, jen že existuje jakýsi systém METILA. 2) článek není psán encylopedicky. Podívejte se na nějaký jiný článek o knize (příklad), jak by mohl vypadat.
Možná by se daly najít zdroje a popsat co je to METILA, ale článek o knize o METILA zřejmě nebude dostatečně ozdrojovatelný.
----
@OJJ: stěžuješ si na nedostatek patroly, tak tě rovnou upozorním na jiný nešvar - samolepka od patroláře na diskusi nováčka, ale následný dotaz od uživatele zůstane nezodpovězen... --JAnD (diskuse) 26. 6. 2021, 16:00 (CEST)

Je snad otázka mířena k mé námitce k heslu "loajalita"? Nuže, týká se překladu v posledním odstavci u oddílu "Význam ..." Tobikum Tobikum (diskuse) 25. 6. 2021, 20:56 (CEST)

28. 6. 2021, 18:30 (CEST)

Skontrolujte koncept

Hello @JAn Dudík:, I am an Italian girl who loves contemporary art and I wrote the draft https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:BarbaraLuciano13/P%C3%ADskovi%C5%A1t%C4%9B of an article, concerning a well-known Italian artist https://en.wikipedia.org/wiki/Andrea_Benetti_(artist) Now I need someone to controll the text. Can you help me? Thank you so much for your help, --BarbaraLuciano13 (diskuse) 1. 7. 2021, 09:42 (CEST)

5. 7. 2021, 19:31 (CEST)

Linking articles to wikidata

Hi, here is from Cantonese Wikipedia, as i have been creating articles about French Commune recently, and some of them haven't been linked to Wikidata yet(for example Mottereau), can you please help me to connect those articles to Wikidata? (the names of all articles are the same as enwiki) Thanks for your help. --Limfurg (diskuse) 9. 7. 2021, 17:08 (CEST)

@Limfurg:Hello, I am afraid I am not able to connect article with same name yet, but because in some articles is old styled interwiki like [[en:Mottereau]], I can add this article to the same item where is this english article.
I can add it to my job queue too, I run similar task for ur.wiki categories several times per month for some years. --JAnD (diskuse) 9. 7. 2021, 20:38 (CEST)
@JAn Dudík:Thanks for your helping very very much! Actually I have added old styled interwiki in the form [[en:title]] in all the articles created recently, and I will be creating similar articles and doing the same thing each day around this time, so thanks for adding this task as your job queue! --Limfurg (diskuse) 9. 7. 2021, 21:08 (CEST)

Otázka od wikipedisty Ondřej Hádek (13. 7. 2021, 19:10)

Dobrý den, jak začít s editací? --Ondřej Hádek (diskuse) 13. 7. 2021, 19:10 (CEST)

@Ondřej Hádek: Dobrý den, prostě najděte své téma a klikněte na [editovat]. Viz též Nápověda:Jak editovat stránku a vaši diskusní stránku. JAnD (diskuse) 13. 7. 2021, 19:45 (CEST)

Otázka od wikipedisty Livesport Prague Open (15. 7. 2021, 11:44)

Dobrý den, jak vložím nové logo turnaje do pravé části stránky, kde je hlavní vizitka? Původní logo jsme smazali, ale nové nelze nahrát. Děkuji, EH --Livesport Prague Open (diskuse) 15. 7. 2021, 11:44 (CEST)

@Livesport Prague Open: Dobrý den, o jaký článek se jedná? u tenisových turnajů se obvykle logo v infoboxu dává do parametru logo, ale je možné, že se v některých případech načítá z Wikidat - tam se dostanete kliknutím na nápis [Některá data mohou pocházet z datové položky] v dolní části infoboxu.
Nové logo však musí být nahrané na Commons, a zrovna u log bývá problém s tím, že může být ochrannou známkou a nahrávat lze pouze svobodné obrázky - i když zrovna u log asi existují nějaké kličky, jak toto obejít... --JAnD (diskuse) 15. 7. 2021, 14:09 (CEST)
Dobrý den, jedná se o profil tenisového turnaje "WTA Prague Open". V pravém infoboxu je uvedeno ještě staré logo (J&T Banka), ale nedaří se nám v této části webu nahrát logo nové. Je možné ho poslat Vám a Vy byste ho mohl do stránky vložit, prosím? My jsme přímo organizátoři turnaje, takže logo je regulérní. Děkuji Vám za radu a za pomoc. --Livesport Prague Open (diskuse) 15. 7. 2021, 15:16 (CEST)
@Livesport Prague Open: Zkuste logo nahrát zde. A pak vyměnit, případně se zase zeptat. --JAnD (diskuse) 15. 7. 2021, 16:05 (CEST)
Dobrý den, bohužel se mi logo nepodařilo nahrát, resp. ho přiřadit ke správnému (našemu) turnaji. Je možné Vám prosím logo a printscreen naší stránky poslat a požádat Vás o vložení/výměnu loga? Váš systém na vkládání fotek je pro nás bohužel dost složitý. Děkuji za zprávu. --Livesport Prague Open (diskuse) 15. 7. 2021, 16:19 (CEST)
@Livesport Prague Open: Co konkrétně nefunguje? pomůže Nápověda:Načtení_souboru? --JAnD (diskuse) 15. 7. 2021, 22:07 (CEST)
Dobrý den, nejsem IT ani administrátor, už u toho s kolegy sedíme 2 dny. Proto jsem Vás chtěla požádat o pomoc. Návody nám bohužel nepomůžou. V pravém Infoboxu, který je vytvořen šablonou (kterou jsme však nezakládali my), není nikde možnost obrázek nahrát, lze pouze textově upravit jednotlivá políčka. Tedy ještě jednou prosím, jelikož by to bylo určitě mnohem rychlejší, je možné Vám prosím naše jedno logo poslat a požádat o úpravu na našem profilu Vás? Děkuji. --82.113.53.118 16. 7. 2021, 09:41 (CEST)
@Livesport Prague Open: Přihlášený uživatel může nahrát obrázek přes uvedený odkaz nebo přes odkaz v levém menu. Obrázek ale musí být v jednom z povolených formátů (což jsou běžné grafické formáty, u loga připadá v úvahu png, gif, svg, jpg) a následně je nutné zvolit vhodnou licenci. Až bude logo nahrané, teprve potom jej lze změnit v infoboxu, dokud není nahrané, změnit nejde. Posílám mail. --JAnD (diskuse) 16. 7. 2021, 13:50 (CEST)

Otázka od wikipedisty Natálie Kučerová (15. 7. 2021, 18:53)

Dobrý den, vytvořila jsem článek Barvy čínské duhy. Bohužel jsem článek psala dlouho a počítač mě po nějaké době odhlásil. Toho jsem si bohužel nevšimla a článek vytvořila. Takže článek je připsán anonymnímu uživateli. Co mám udělat, aby byl připsán na můj účet ? --Natálie Kučerová (diskuse) 15. 7. 2021, 18:53 (CEST)

@Natálie Kučerová: Zpětně už se nedá dělat nic, v takovém případě jsem to řešíval tak, že jsem udělal ještě jednu editaci jako přihlášený a ve shrnutí se přihlásil k předchozí editaci --JAnD (diskuse) 15. 7. 2021, 22:02 (CEST)

19. 7. 2021, 17:29 (CEST)

Otázka od wikipedisty Ron Nemec (22. 7. 2021, 08:19)

Dobrý den,

předně děkuji za pomoc. 1) Již řadu let je k mému jménu https://cs.wikipedia.org/wiki/Ronald_N%C4%9Bmec přiřazeno ento článek má znaky reklamy, politické agitace, propagace, sebepropagace apod. Co se s tím dá dělat? Nikdy jsem to neřešil, ale nyní by mne to zajímalo. 2) všiml jsem si, že před několika dny a týdny někdo dělal na mé stránce úpravy. Vkládal a mazal. Pokud jde o mazání poslední, pak zdroje jsou pedagog - https://pibs.online/WebNewPIBS/vedeni-pibs/ a b) doktorský titul - https://cs.wikipedia.org/wiki/Licenci%C3%A1t_kanonick%C3%A9ho_pr%C3%A1va

Ještě jednou děkuji za pomoc mně, ale i ostatním na wiki.

Ronald Němec --Ron Nemec (diskuse) 22. 7. 2021, 08:19 (CEST)

@Ron Nemec: Dobrý den,
ano, článek vyznívá propagačně, je plný pozitiv a zdrojů. Zkuste si přečíst např. Tomáš Sokol, Tomáš Pecina nebo David Petrlík a porovnat. To není neutrální článek, to je profil v katalogu firem.
V posledních editacích bylo smazáno nadbytečné slovo a zmínak o vyučování na VŠ - ta lze vrátit se zdrojem --JAnD (diskuse) 23. 7. 2021, 11:15 (CEST)

26. 7. 2021, 23:09 (CEST)

Otázka od wikipedisty Fmoáín (28. 7. 2021, 20:11)

Ahoj, jak se máš? --Fmoáín (diskuse) 28. 7. 2021, 20:11 (CEST)

2. 8. 2021, 22:44 (CEST)

Otázka od wikipedisty Chytači kabelů (5. 8. 2021, 21:22)

Zdravíme, rádi bychom napsali něco o fobii z kabelů, o kterou se velmi zajímáme. Jak to máme udělat? --Chytači kabelů (diskuse) 5. 8. 2021, 21:22 (CEST)

@Chytači kabelů: V takovémto případu bude nejlepší jít psát na Necyklopedii. Méně vhodná možnost je napsat si článek na pískovišti a inspirovat se článkem o jiné fobii. A nezapomenout na ověřitelnost JAnD (diskuse) 5. 8. 2021, 21:44 (CEST)

Duplicitní autoritní data

Ahoj, bot přidává autoritní data do článků, kam už je přidal. RiniX (diskuse) 8. 8. 2021, 17:39 (CEST)

Nakonec jsem požádal o zastavení, těch článků bylo už kolem 1 300 (část jsem už opravil). Připadá mi, jako by se někdy spustily dvě různé úlohy naráz (viz například Liběšice (okres Louny)). RiniX (diskuse) 8. 8. 2021, 19:05 (CEST)

Jo, spustil jsem úlohu ze dvou počítačů a navzájem se dohnaly :-(. Na jednom vypnuto, zkusím opravu. --JAnD (diskuse) 8. 8. 2021, 19:18 (CEST)

9. 8. 2021, 18:18 (CEST)

Otázka od wikipedisty Schodydoneba (9. 8. 2021, 22:44)

Dobrý večer! Keď niekto na wikipédii uvedie informácie o človeku, ktoré prudko manipulujú a skresľujú situáciu a v podstate vytvárajú o osobe mylnú, klamlivú mienku, čo sa s tým dá urobiť? --Schodydoneba (diskuse) 9. 8. 2021, 22:44 (CEST)

@Schodydoneba: Dobrý den. Pokud se jedná o článek, který je pojat jednostranně, je možné a žádoucí takový článek doplnit o ozdrojované pohledy druhé strany. viz WP:NPOV a Wikipedie:Články o žijících lidech. Jednodušší je alespoň upozornit na nevyváženost vložením {{POV}} a zdůvodněním na diskusní stránce článku. --JAnD (diskuse) 9. 8. 2021, 22:54 (CEST)