Diskuse s wikipedistou:JAn Dudík/archiv 2018-3

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Lea Lacroix (WMDE) v tématu „Wikidata weekly summary #327

Wikidata weekly summary #320

16. 7. 2018, 18:01 (CEST)

Wikidata weekly summary #321

24. 7. 2018, 11:44 (CEST)

Wikidata weekly summary #322

Wikipedie:Seznam nejvíce odkazovaných přesměrování

Ahoj, všiml jsem si, že jsi dřív aktualizoval seznam nejvíce odkazovaných přesměrování. Po domluvě s Martinem Urbancem jsem připravil Wikipedie:Údržbové seznamy a chystám se převést všechny seznamy na jedno místo a na jeden formát. Samotný seznam se vkládá na podstránku /seznam, což má tu výhodu, že robot může aktualizovat pouze samotný seznam a nemusí přepisovat celou stránku i s úvodem. Chystáš se ještě aktualizovat svůj seznam? Případně sdílnul bys někde svůj postup, abych tě s tím nemusel otravovat a mohl seznam případně aktualizovat sám? --Dvorapa (diskuse) 27. 7. 2018, 23:46 (CEST)

30. 7. 2018, 16:05 (CEST)

Wikidata weekly summary #323

Wikidata weekly summary #324

6. 8. 2018, 21:39 (CEST)

Give your feedback about changes to Special:Block

Hello,

You are receiving this message because you are a top user of Special:Block on this wiki. Thank you for the important work that you do. There is a discussion happening about plans to improve Special:Block with the ability to set new types of blocks. To get the best design and new functions added, it is essential that people who use the tool join the discussion and share their opinions about these changes.

Instead of a full site wide block, you would be able to set a Partial Block. A user could be blocked from a single page, multiple pages, one or more namespaces, from uploading files, etc. There are several different ways to add this feature to Special:Block. Right now Important decisions are being made about the design and function.

Please review the page on Meta and share your feedback on the discussion page. Or you can reach me by email Also, share this message with anyone else who might be interested in participating in the discussion.

I appreciate any time that you can give to assist with making improvements to this feature. Cheers, SPoore (WMF) (talk) , Trust and Safety Specialist, Community health initiative (talk) 10. 8. 2018, 03:56 (CEST)

  • Apologizes for posting in English.

Wikidata weekly summary #325

13. 8. 2018, 19:53 (CEST)

Editaton v Českých Budějovicích, 19. října 2018

Na setkání se těší Czeva a JAn. 14. 8. 2018, 21:07 (CEST)

DvorapaBot

Ahoj, je to teda zatím paseka. Chceš nějak projít články, co byly označeny dobře? Pak případně napiš, projedu to robotem skrze massrollback (to můžeš udělat taky, já už to mám ale aktivovaný). --OJJ, Diskuse 16. 8. 2018, 07:24 (CEST)

@OJJ: Počkáme na vyjádření Dvorapy a následně (nejdřív zítra) bych projel robotem všechny stránky začínající seznam a odstranil šablonu. Zbytek postižených článků jsou z velké části také určité seznamy, ale tam byt o bylo na větší rešerši, jak upravit danou skupinu článků. U některých dalších by to šlo vyřešit odstraněním nadpisu Úvod. JAn (diskuse) 16. 8. 2018, 08:20 (CEST)
@JAn Dudík: Já jsem osobně proti ponechávat to ve stovkách článků delší dobu. Kdyby jich bylo padesát/sto, ještě neřeknu, tady jsem několikrát projel příspěvku po 500. --OJJ, Diskuse 16. 8. 2018, 08:28 (CEST)
Souhlasím, že nechávat to dlouho nemá smysl, ale pokud už hned odstraňovat, tak zatím jen ze seznamů. Už jsem díky tomu narazil na dva články, kde jsem úvod upravil. JAn (diskuse) 16. 8. 2018, 08:31 (CEST)
Počkáme na Dvorapu. Seznamu památek lze ale revertovat hned, ne? --OJJ, Diskuse 16. 8. 2018, 08:35 (CEST)
OK, už ho jedu. JAn (diskuse) 16. 8. 2018, 08:48 (CEST)
Super. Jinak takhle to jde taky. --OJJ, Diskuse 16. 8. 2018, 08:51 (CEST)
Díky za info, pro mne je přirozenější použít robota, navíc tak můžu lépe specifikovat, co revertovat a co zatím ne. JAn (diskuse) 16. 8. 2018, 08:54 (CEST)
Vrátil bych všechno, nejprve je třeba získat konsensus na nějaký typ článků jako u těch OH, nadělalo to paseku i jinde, jako 1861 v loďstvech. Osobně preferuji dva neoznačené články než onálepkování stovek dobrých. OJJ, Diskuse 16. 8. 2018, 10:45 (CEST)
JAne, ještě i tady díky za revert u těch kulturních památek, to jsem netušil, že je to poskládáno ze šablon. Mimochodem je tam u nich všude vkládán taky nějaký úsek kódu <table ...>, je to i ukázáno v dokumentaci: Šablona:Památky v Česku/doc. Nešlo by to obalit do nějaké šablony? Přijde mi to poněkud zvláštní takhle natvrdo ve stovkách seznamů mít mezi úvodem (šablonou) a začátkem seznamu památek (šablonou) najednou řádek HTML. Třeba to vložit k tomu začátku nebo tak, co myslíš?
Mimochodem můj robot nedostal upozornění, že by byl revertován, tak jen na okraj tvůj revertovací mechanismus asi neprovádí právoplatný revert, pouze přebije editaci původní verzí (nevím jestli to víš a jestli je to chyba nebo záměr, tak jen říkám). --Dvorapa (diskuse) 16. 8. 2018, 21:41 (CEST)
@Dvorapa: U seznamů kulturních památek jsem taky kdysi zkoušel substovat úvodní šablonu, ale dostal jsem se do sporu se ŠJů, který argumentoval potřebou jednotného úvodu.
Tabulky tam jsou tuším z důvodu, že při použití pouze šablon to dělalo nějaké problémy ve VE. Ten používám minimálně, takže nevím podrobnosti.
On to nebyl revert, já to opravil pomocí replace, což je vyzkoušený skript a umím jej pustit bez studování dokumentace. To je dobré ve chvíli, kdy nemám moc času, jako včer, kdy jsem chvíli poté pracovně odjížděl. JAn (diskuse) 17. 8. 2018, 10:25 (CEST)
No tak samozřejmě že když bude potřeba v tom úvodu něco upravit, doplnit nebo aktualizovat, tak je jednodušší to udělat jednou a ne kvůli tomu pokaždé editovat 1300 nebo kolik stránek každou zvlášť. (Takhle už jsme si kdysi přidělali spoustu práce zbytečně substovanými navigačními šablonami obcí.) Samozřejmě za ten obecný úvod, který odkazuje na základní pojmy a základní články k tématu, je v případě potřeby možná přidat ještě specifický úvod pro daný konkrétní seznam. Ten se může týkat třeba nějaké zvláštnosti v řazení nebo stavu toho konkrétního seznamu nebo v číslování domů v daném městě nebo to může být třeba zmínka o památkové zóně a podobně.
Mě spíš udivuje, že mohl Dvorapa zcela přehlédnout existenci těch cca 1300 stránek se seznamy památek, ač tady ty seznamy existují už 6 let, a od samého počátku, tedy počátku léta 2012, byly včetně úvodu složeny z šablon, tři roky po sobě se kolem nich v září točila veliká kampaň s bannery v záhlaví všech stránek, je na ty stránky napojená celá řada nástrojů, které fungují celosvětově, a prakticky není žádná větší obec, které by se netýkaly. Jako já chápu, že se tomuhle tématu nevěnuje každý tak jako já, ale snad by se mi nestalo, že by mi tady na Wikipedii unikla existence tisíce stránek nějakého typu – a ještě že bych si troufl na ně poslepu poslat bota, kdybych nějakého měl? --ŠJů (diskuse) 17. 8. 2018, 10:45 (CEST)
Tuto diskusi už jsme jednou měli (nepamatuji si proč, asi kvůli nějaké ze šablon, ze kterých je ta věc složená). Minule jsem tvrdil, že jsem na takové seznamy narazil prvně v životě, to už teď tvrdit rozhodně nemohu. Ale dosud jsem netušil, že úvod je vkládán šablonou, na první pohled to zřejmé není, žádný jiný typ článků to nikde nedělá (s drobnou výjimkou asi 5 článků bitů) a do kódu článku jsem nikdy nekoukal. Kdo měl tušit, že to nebude podle WP:VaS? Je to někde kodifikováno? --Dvorapa (diskuse) 17. 8. 2018, 15:06 (CEST)
@Dvorapa: WP:VaS řeší primárně vzhled a styl, nikoliv přesné technické postupy, jimiž je toho vzhledu a stylu dosaženo. Jinak seznamy památek právě tím, že byly principiálně složené se šablon, byly v tom roce 2012 (mimo českou Wikipedii nejspíš už 2011) průlomovým řešením, které bylo zvoleno právě kvůli možnosti strojového zpracování dat, ale od počátku způsobovalo i problémy (nemožnost automatické opravy odkazů běžnými boty, kolabující příliš dlouhé seznamy atd.). Kdyby to bylo bezproblémové, tak už bychom nejspíš dávno ve stejném stylu předělali třeba i seznamy památných stromů, seznam národních kulturních památek atd. Ale s tím, že sada článků stejného typu může mít úvod tvořen pomocí šablony, se snad logicky počítat musí. K tomu přece šablony sloužily od počátku, aby jejich prostřednictvím bylo možné na jednom místě spravovat text či layout, který se používá na větším počtu stránek. --ŠJů (diskuse) 17. 8. 2018, 20:29 (CEST)

@Dvorapa: Nápad obalit <table ...> nějakou šablonou je sice skvělý, ale není zas tak úplně originální. Tak to totiž původně první rok bylo, že blok "řádků" seznamu byl ohraničen šablonami {{Památky v Česku/začátek}} a {{Památky v Česku/konec}}. Ovšem 17. listopadu 2013 BlahmaBot ten koncový kód zrušil a ten úvodní nějak upravil a do seznamů přidal ten html kód natvrdo. Asi by bylo dobré se Blahmy znovu zeptat na důvod, abychom tu neměli pokrok stylem jeden krok kupředu a dva kroky zpět. Tedy respektive nějaká diskuse o tom se dá najít na konci diskusního oddílu Diskuse s wikipedistou:Blahma/Archiv 2004–2017#Úpravy seznamů, kde Blahma JAnovi tehdy vysvětloval, že VisualEditor nedokázal s wikimarkupem pracovat, protože složitější vrstvení šablon prostě nezvládal. Jestli už má mouchy dnes vychytané, to netuším. --ŠJů (diskuse) 17. 8. 2018, 11:15 (CEST)

Dobře, snad se Blahma ozve. Já teda jen věcnou připomínku, že VE sice má nedostatky ve vrstvení šablon, ale HTML prvky jako je table nezvládá vůbec. --Dvorapa (diskuse) 17. 8. 2018, 15:06 (CEST)

Wikidata weekly summary #326

20. 8. 2018, 18:46 (CEST)

Wikidata weekly summary #327