Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Geografické souřadnice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Dvorapa v tématu „Mapy.cz a drobný problém

Formát souřadnic při vyplňování šablon[editovat zdroj]

V současnosti se v šablonách souřadnic používá vedle sebe hned několik formátů jejich vyplňování. Jako hlavní typy bych uvedl následující:

  1. DD_MM_SS_N/S_DD_MM_SS_W/E_type:
  2. DD|MM|SS|N/S|DD|MM|SS|W/E|type:
  3. zkrácené formy předchozích

První varianta je v podstatě úsek adresy pro externí nástroj a jako taková je nevhodná s ohledem na to, že v případě, že by se někdy v budoucnu měnila externí služba takovým způsobem, že by příslušný řetězec už nebyl použitelný, znamenalo by to hromadně upravovat tisíce až desetitisíce článků.

Naproti tomu, druhá varianta už umožňuje nějakým způsobem data dále na wiki zpracovávat. Značná nevýhoda ale tkví v tom, že se nejedná o příliš user-friendly tvar. Pamatuji si, když jsem před lety na tyto šablony narazil poprvé, že mi to přišlo spíše jako nějaká neurčitá šifra, než jako jednotlivé hodnoty úhlových stupňů, minut a vteřin. Zároveň se nejedná ani o tvar, se kterým by se dobře pracovalo v případě, že bychom data chtěli používat i mimo šablonu souřadnic, například v infoboxech pro locmapy.

Já navrhuji používat formát, kde polohu určují dva číselné parametry ve stupních (někde můžeme obdobný zápis najít už dnes). Tedy například {{Some Template|23.5|-17.85|další upřesňující parametry (typ objektu, region, měřítko)}}. Taková šablona by byla jednoduchá na vyplnění a snadno by se tvořila kompatibilita na další nástroje, které používají ke své funkci zeměpisné souřadnice. Zároveň by taková šablona měla automatický výstup ve známém tvaru, například výše uvedené by se v článku projevilo třeba jako 23° 30′ s. š., 17° 51′ z. d. Získání souřadnic v příslušném tvaru by také nebyl problém, protože je poskytuje velká část významných mapových služeb na internetu. Jako jediný problém této metody se může jevit fakt, že v některých případech dochází k zaokrouhlování při převodu na desetinné číslo, což lehce ztěžuje zpětný převod, ale nejde o něco, co by nešlo vhodným způsobem v rámci systému obejít. --Reaperman (diskuse) 7. 4. 2012, 22:37 (UTC)

Na první pohled sice nic moc (to už ta "šifra" spíš připomíná souřadnice) ale pokud má tento projekt také ambici sjednotit formát s infoboxy (a následné odbourání duplicitního zadávání souřadnic) tak se mi to jeví jako velmi dobré řešení.--pan BMP (diskuse) 8. 4. 2012, 15:46 (UTC)
Tak nejpřirozenější je samozřejmě formát, který jsme se učili nad papírovými mapami, se současnými možnostmi MediWiki je jeho efektivní použití v podstatě nereálné, snad někdy v budoucnu. Zadávání ve variantě (2) je tomu sice nejbližší, ale pořád považuji za jednodušší zkopírovat třeba z Google maps souřadnice v desetinném formátu, než se přepisovat se sérií svislítek. A samozřejmě by to působilo další ztížení práce s infoboxy, kde by místo dvou vyplňovaných položek bylo potřeba těch položek 8, a samozřejmě všechny pojmenované. To už bych, v případě, že by wikipedisté považovali variantu ve stylu (2) za nezbytnou, raději udělal jednu šablonu navíc, která by převáděla formát (DD|MM|SS|X) na mnou navrhované číslo. --Reaperman (diskuse) 8. 4. 2012, 17:02 (UTC)
Právě. Navíc i z map seznamu se dá vytáhnout formát 50.6004786N, 15.1437889E takže to získávání je opravdu snadné. U těch infoboxů je v současnosti bordel jak ve formě vstupu tak výstupu (např. Infobox sídla světa má jednu kolonku která je někdy řešena šablonou Coor, jindy obyčejným stringem; Infobox české obce a města má pro změnu dva parametry které se také zvlášť zobrazují).--pan BMP (diskuse) 9. 4. 2012, 01:02 (UTC)
Varianta 23.5|-17.85 má tu nespornou výhodu, že už ji používají mapové služby (mapy.cz, osm.org etc.) JAn (diskuse) 9. 4. 2012, 19:15 (UTC)

Šablona:Souřadnice[editovat zdroj]

Založil jsem šablonu {{Souřadnice}}, která si činí ambice nahradit všechny doposud užívané šablony pro zeměpisné souřadnice, a značně tak zjednodušit a zautomatizovat jejich používání. Byl bych rád, kdyby ji teď, než by se nasadila do článků, co nejvíc lidí otestovalo ve všech možných i nemožných případech, aby se případné problémy a námitky mohly vyřešit včas. Zároveň dávám ke zvážení několik souvisejících otázek, jež mohou také ovlivnit výslednou podobu šablony:

  • Má se vytvořit pomocná šablona, která by převáděla dnes častý formát <DD|MM|SS|X> na nativní formát šablony?
  • Má se do šablony zabudovat funkce, která by zabraňovala zobrazení úhlových vteřin, pokud by byly rovny nule?
  • Měly by se používané typy objektů počeštit (např. místo city by se zadávalo město)?
  • Nějaké další návrhy?

--Reaperman (diskuse) 28. 4. 2012, 21:14 (UTC)

Spíš než šablonu udělat uživatelský skriptík. Vteřiny bych raději nepotlačoval. Počeštění ano, za předpokladu, že bude fungovat obojí. Zvážil bych, zda neudělat typ jako možný nepojmenovaný třetí parametr. JAn (diskuse) 2. 5. 2012, 18:11 (UTC)
Co si mám představit pod takovým uživatelským skriptíkem? --Reaperman (diskuse) 2. 5. 2012, 19:16 (UTC)
skriptík, který by usnadňoval zadávání - snadný převod mezi formáty souřadnic, takže já bych mohl do okénka vložit souřadnice jako 48°45'0"N 14°29'41"W, ale do článku už by se vložily jako 48.7500, -14.4947. JAn (diskuse) 2. 5. 2012, 20:54 (UTC)
Většina z nás si snad z hodin fyziky pamatuje, že výsledky nemá psát přesněji, než jak jsou zadaná vstupní data :) Když člověk vidí ty vteřiny např. u států, tak to vypadá dost podivně. Já bych tedy schovávání vteřin uvítal.--pan BMP (diskuse) 2. 5. 2012, 18:36 (UTC)
A co zkusit to vymyslet tak, že v závislosti na typ= by se vteřiny (minuty) potlačily? JAn (diskuse) 2. 5. 2012, 20:54 (UTC)
Sjenocení všech šablon na jednu univerzální velmi vítám. Osobně bych však dal přednost zadávání ve tvaru {{Souřadnice|lat deg=54|lat min=43|lat sec=25|lon deg=20|lon min=30|lon sec=42}} a vteřiny (desetiny, setiny vteřin) by se nezobrazovaly pokud by nebyly zadány. --Jowe (diskuse) 2. 5. 2012, 19:00 (UTC)
Jak jsem již o sekci výše zmiňoval, přílišné kouskování parametrů této šablony by jen zbytečně zesložiťovalo používání jakékoli šablony (například infoboxu) na tuto šablonu navázané. Z toho důvodu hned první otázka směřuje k tomu, zda vytvořit pomocnou šablonu, která by se vyplňovala na bázi stupeň|minuta|vteřina, a která by této šabloně předávala hodnotu desetinně. --Reaperman (diskuse) 2. 5. 2012, 19:16 (UTC)
Jsem tedy určitě pro zadávání stupeň|minuta|vteřina. V současném stavu, když si pomocí GeoHacku na toolserveru nechám např. převést 14°29′42″ dostanu 14.495°. A když použiju v šabloně {{Souřadnice}} 14.495° zobrazí se mi 14° 29′ 41,99″. Takže ten převod by to chtělo ještě vychytat. --Jowe (diskuse) 2. 5. 2012, 19:36 (UTC)
Převod je v pořádku, problém je v zaokrouhlování. (^_^) Nicméně je to věc, které se momentálně u této šablony věnuju, aby dokázala vyhladit chyby vzniklé zaokrouhlováním zadávaných dat. --Reaperman (diskuse) 2. 5. 2012, 19:45 (UTC)

Posledními úpravami jsem (doufám) vyřešil zaokrouhlování i skrývání nulových sekund. Prosím tedy ostatní, aby šablonu přezkoušeli a případné chyby nahlásili. --Reaperman (diskuse) 16. 5. 2012, 19:40 (UTC)

K tomu skriptíku: kdysi mi Danny B. něco takového udělal, ale už to nefunguje. Možná, kdybyste na to někdo mrkli a zfunkčnili, mohlo by se z toho udělat udělátko (?). --Podzemnik (diskuse) 16. 5. 2012, 19:48 (UTC)

Infobox hrad a spol.[editovat zdroj]

Sepište/aktualizujte, prosím, seznam infoboxů, které dostaly nově parametr Zeměpisné souřadnice. Jsou problémy s tím, že se zobrazuje i nevyplněný. Ošetření všech možností se snad povedlo Fafrinem v Infoboxu hrad, ale jistě to jde udělat čitelnější metodou. Možná nějaká subšablona zeměpisných souřadnic pro infoboxy? Více viz Wikipedie:Potřebuji pomoc#Šablona:Infobox hrad. Díky --23. 10. 2012, 21:43 (UTC), Utar (diskuse)

Náměty a dotazy[editovat zdroj]

Určitě bude pěkné, když bude možnost psát hodnotu parametru typ v češtině (nevím, jestli je vhodné je třeba i rozšiřovat o další hodnoty). Osobně bych uvítal možnost zobrazení pouze šířky (délky), což se hodí do článků, kde jsou zmiňovány extrémní body (mysy), případně šířkové rekordy při dobývání pólů, např. 74° 15′ j. š. A pak mne napadá už jen jedna drobnost, u zeměpisných souřadnic se při poloze na rovníku a základním poledníku objevuje text 0° 0′ s. š., 0° 0′ v. d., mělo by se tam objevovat 0° 0′ z. š., 0° 0′ z. d. (zeměpisné šířky, zeměpisné délky), budeme to nějak řešit? Budeme šablonu {{Souřadnice}} používat jen pro zeměpisné souřadnice, nebo bude do ní nějak zakomponován parametr globe s možností zadat název tělesa v češtině? Například článkům o topografii Marsu by slušely zadané areografické koordináty. Nebo pro ně budeme používat staré šablony, nebo jen infoboxy? -xfi- 1. 1. 2013, 19:02 (UTC)

wikidata vnucují chybně překonvertované hodnoty alá 60"[editovat zdroj]

Pozývám k diskusi do Diskuse k šabloně:Validuj geosouřadnice#Lenient tolerance 60" wikidat. --Franta Oashi (diskuse) 31. 8. 2014, 15:03 (UTC)

Některé souřadnice z Wikidat se značně liší[editovat zdroj]

Všimli jste si, že Kategorie:Údržba:Souřadnice z Wikidat se liší eviduje rozdíly i v řádech tisíců km, ba více než 10'000 km? Zajímavá pikanterie. ;) --Franta Oashi (diskuse) 1. 9. 2014, 19:04 (UTC)

Aniž bych zkoumal příčinu: vysoce pravděpodobně půjde o záměnu polokoulí. JAn (diskuse) 8. 9. 2014, 09:37 (UTC)

Změna výchozího zobrazení[editovat zdroj]

Na Wikipedie:Pod lípou (technika)#Šablona Souřadnice návrh na změnu výchozího zobrazení u {{Souřadnice}} na zobrazení=top. --Matěj Orlický (diskuse) 28. 1. 2016, 16:32 (CET)Odpovědět

Parametr typ[editovat zdroj]

@Vojtěch Dostál, Jagro, JAn: Důvody, proč zpravidla nevyplňuji parametr „typ=“ u {{Souřadnice}}, i když se doporučuje vyplnit aspoň ten:

  • nefunguje – mám pocit, že funguje (tj. upraví se přiblížení) jen u některých map a že ne vždy je toto přiblížení mapy vhodné
  • nepřeložené hodnoty – „typ“ je česky, hodnoty (landmark, adm2nd atd) anglicky, je to matoucí a špatně se to pamatuje (měl jsem při občasném použití problémy si zapamatovat i zobrazení=top)
  • mnoho hodnot – rovněž při běžném používání nezapamatovatelné
  • malá užitečnost – malá přidaná hodnota, souřadnice poslouží i bez parametru a ušetřený čas a energii se zjišťováním věnuji Wikipedii na něco užitečnějšího

Dávám ke zvážení, zda by se nenašel způsob, jak se ručního vyplňování parametru zbavit. Napadá mě využití kategorií, na základě kterých by se vytvořila např. skrytá kategorie odpovídající typu nebo nějaká položka na Wikidatech. A šablona by pak automaticky použila danou hodnotu a typ= by se vyplňoval jen v případě, že požadované přiblížení neodpovídá předpokládané velikosti typu objektu (Čínská zeď). --Matěj Orlický (diskuse) 28. 1. 2016, 17:00 (CET)Odpovědět

Mapy.cz a drobný problém[editovat zdroj]

Ahoj, s kolegou Martinem Urbancem jsme vytvořili nástroj pro zobrazení KML souboru (z podstránek Šablona:Obsahuje KML/) nebo souřadnic ve článku v Mapách.cz: toolforge:mapycz. Zkušebně jsme to použili v šabloně Mapa souřadnic a funguje to celkem hladce (až na drobné výjimky, viz níže). Neváhejte tedy nástroj případně zakomponovat do dalších šablon, kam by se odkaz na Mapy.cz dal doplnit.

Mimochodem, pod technickou lípou se řeší problém se šablonou mapa souřadnic, která u některých článků zobrazuje rozbitý výstup. Pokud by někdo techničtěji zdatný uměl pomoci, budeme rádi. --Dvorapa (diskuse) 5. 2. 2018, 18:58 (CET)Odpovědět