Diskuse k šabloně:Experimenty0

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Odkaz na neexistující článek[editovat zdroj]

Jelikož byl příspěvek smazán, v době vložení této šablony už neexistuje. Nebylo by lepší u parametru 1 vyhodit aktivní odkaz a ponechat jen čistý text? --Ragimiri 11. 1. 2009, 17:08 (UTC)

Upravil jsem to tak, že pokud článek bude existovat, bude i odkazován, pokud existovat nebude, nebude ani odkazován.--Sevela.p 9. 1. 2010, 14:32 (UTC)

Odkaz na definici subpahýlu[editovat zdroj]

Zrovna jsem tuto šablonu {{Experimenty0}} dal uživateli, který založil článek "Klece pro morčata" s textem

klece musí být pro morčata dobré. pokud jste vybraly nespravnou klec morče nebude nic dělat

Tento autor se ale nedopustil prohřešku ani tak proti těm třem helpům, na které šablona odkazuje, ale spíš by si měl přečíst WP:Subpahýl, aby pochopil minimální akceptovatelný rozsah článku (tj. Pahýl). Nešlo to ovšem řešit šablonou {{Subpahýl autor}}, protože ta se používá u článků, kdy je třeba dát 1-2 týdny na nápravu a teprve pak smazat.

Proto jsem většinu odkazů na help nahradil větou

To, jak má vypadat minimální použitelný článek (tzv. pahýl) je popsáno ve Wikipedie:Subpahýl.

Tak se chci zeptat:

a) Postupoval jsem správně?

b) Pokud ano, smím upravit tuto šablonu, aby při parametru subpahýl=ANO obsahovala navíc výše zmíněnou větu? Třeba v podobě

Článek musí obsahovat alespoň nezbytné minimum encyklopedických informací.

Konec konců, možná by neuškodilo, kdyby v té šabloně byla vždycky - takže parametr není ani třeba. --Pavel Jelínek (diskuse) 5. 8. 2012, 09:12 (UTC)

Proč ne. Dej tam ale články a bude to druhá věta. --5. 8. 2012, 22:17 (UTC), Utar (diskuse)

Díky, udělal jsem to. Teď jsem si ale uvědomil, že věta

Pokud chcete přispívat, zkuste to jinak; podívejte se na nápovědu, jak vytvořit stránku či jak ji editovat

obsahuje odkazy na dvě dost specifické nápovědy. Raději bych ji nahradil odkazem na bohatý rozcestník informací, třeba takto:

Pokud chcete přispívat, zkuste to jinak; podívejte se na průvodce, nápovědu, nebo se zeptejte.

Mám šablonu takto upravit?

A mám v odkazu na "První krůčky" dát za svislítko "První krůčky" nebo "Průvodce"? "První krůčky" zní praštěně, ale uživatele to lépe navede na sekci, kterou by si měl přečít celou (ne jen toho průvodce). --Pavel Jelínek (diskuse) 6. 8. 2012, 05:55 (UTC)

Když průvodce, tak Wikipedie:Průvodce. Určitě ne dva odkazy na Nápověda:Obsah. Trojice Wikipedie:Průvodce - Nápověda:Obsah - Wikipedie:Potřebuji pomoc zní dobře. --6. 8. 2012, 11:10 (UTC), Utar (diskuse)

Rozumím. Jenže se mně zdá, že Nápověda:Obsah#První krůčky v editaci je možná nejcennější z těch odkazů. Oproti Průvodci má určitou výhodu v tom, že si uživatel vybere, co jej zajímá, a že z ní do Průvodce se lze prokliknout mnohem snáze, než obráceně.

Můžu tam tedy dát toto?

...podívejte se na průvodce, nápovědu (zejména sekce První krůčky v editaci a Styl), nebo se zeptejte.

Pokud se Ti to nezdá, tak vypustím tu závorku. --Pavel Jelínek (diskuse) 6. 8. 2012, 11:41 (UTC)

Hm. Zkus počkat ještě na odezvu někoho jiného. Třeba zkus upozornit v diskuzi někoho z patrolářů, těch se to týká nejvíc. --6. 8. 2012, 11:53 (UTC), Utar (diskuse)

Jak zjistím, kdo je patrolář? Mám si vypsat "Poslední změny" pro "Diskuse s uživatelem", všímat si jen diskusí anonymních uživatelů a napsat těm, kdo tam vkládají varovné šablony? (Nebo byl vhodnější způsob?) To jsem udělal, napsal jsem wikipedistům Zik a K123456.--Pavel Jelínek (diskuse) 6. 8. 2012, 13:02 (UTC)

Jestli potřebujete radu zkušenějších wikipedistů, napište Pod lípu. Tuhle stránku má ve sledovaných každý zkušenější wikipedista, včetně správců, takže tam se dočkáte odpovědi nejspíše. Jinak nejaktivnějším "hlídacím psem" je v poslední době kolega Marquas. --Vachovec1 (diskuse) 6. 8. 2012, 16:24 (UTC)
Rozhodně nejsem proti, ale někdy to zní spíš, jako bych zakladateli dal pak větou Článek musí obsahovat alespoň nezbytné minimum encyklopedických informací najevo, že jeho článek byl subpahýlový, což za každou cenu nemusí být pravda. --Marquas (diskuse) 6. 8. 2012, 16:28 (UTC)

No, doufal jsem, že uživatel pochopí, že všechny věty v tom varování jsou obecné a že si má sám uvědomit, která z nich je určena právě jemu. Ale třeba se pletu. Ta věta může v šabloně být vždy, nikdy, nebo jen na vyžádání parametrem, nebo vždy když není parametrem potlačena. Co z toho je prosím nejlepší?--Pavel Jelínek (diskuse) 6. 8. 2012, 17:14 (UTC)

Spíš na vyžádání parametru, ale pak by bylo lepší mu to zkonkretizovat. Například Článek musí také obsahovat alespoň nezbytné minimum encyklopedických informací, nelze tedy akceptovat Váš [[název_stránky|předchozí příspěvek]]. Podobně to funguje u {{Experimenty}} apod. --Marquas (diskuse) 6. 8. 2012, 17:26 (UTC)

Teď bych řekl, že tu jsou tři nezávislé otázky:

  • a) Přidat parametr s názvem článku - to brzy udělám
  • b) Zda druhou půlku předposlední věty nahradit (nebude-li námitka, tak to udělám) větou
...podívejte se na průvodce, nápovědu (zejména sekce První krůčky v editaci a Styl), nebo se zeptejte.
  • c) Zda odkaz na subpahýly ("nezbytné minimum") podmínit parametrem; to udělám, když se pro podmínění ozve víc hlasů (s jeho bezpodmínečným zobrazením souhlasil Utar a já). --Pavel Jelínek (diskuse) 8. 8. 2012, 11:31 (UTC)

Mám dojem, že zde došlo k nepochopení, k čemu tato šablona slouží. Tato šablona slouží k upozornění na smazání neencyklopedického příspěvku v již existujícím článku, nikoliv na smazání nového článku (na to slouží šablona {{Experimenty0B}}).--Zdenekk2 (diskuse) 8. 8. 2012, 15:43 (UTC)

Ovšem, ale ani tam se o subpahýlu žádná věta nezmiňuje. Takže by bylo lepší upravit {{Experimenty0B}}. --Marquas (diskuse) 8. 8. 2012, 17:09 (UTC)
Ano, tam by začlenění odkazu na subpahýl svůj význam mělo.--Zdenekk2 (diskuse) 8. 8. 2012, 17:36 (UTC)
Aha... OK, přidal jsem do ní 3 věty. Je to teď dobře?--Pavel Jelínek (diskuse) 8. 8. 2012, 18:37 (UTC)
Ano, zdá se to v pořádku.--Zdenekk2 (diskuse) 8. 8. 2012, 19:01 (UTC)
@Pavel Jelínek: Ještě jsem dodal Použití. OK, odebírám ze Sledovaných. --8. 8. 2012, 20:02 (UTC), Utar (diskuse)

Další úprava[editovat zdroj]

Souhlasím s tím, že odkazovat z tohoto varování na WP:Subpahýl je zbytečné. Ale navrhuju za první větu vložit "Je mi to líto, ale" a poslední dvě věty nahradít tímto textem:

Zkuste to jinak; podívejte se na průvodce a nápovědu, zejména sekce první krůčky v editaci, styl či jak editovat stránku. Pokud nebudete něčeTěšíme se na Vaše další příspěvky.

Myslím, že tuto šablonu dostává tolik lidí, že je vhodné její text promyslet, aby byl hodně vstřícný a poskytl dostatek odkazů na nápovědu. Je můj návrh OK? --Pavel Jelínek (diskuse) 9. 8. 2012, 09:13 (UTC)
- - - -
Hotovo (nikdo nebyl proti (-: )--Pavel Jelínek (diskuse) 11. 8. 2012, 05:23 (UTC)

Přicházím s křížkem po funusu, ale v té první větě bych dal "Je nám líto,...." --Mates (diskuse) 11. 8. 2012, 06:54 (UTC)
Díky za reakci. To jednotné číslo jsem zkopíroval ze šablony {{Experimenty0B}}. Já nemám názor, zda je vhodnější jednotné nebo množné; podřídím se většině.--Pavel Jelínek (diskuse) 11. 8. 2012, 07:23 (UTC)
Osobně si myslím, že pokud má být text šablony "hodně vstřícný" (což je i můj názor), měli bychom se tomu neosobnímu množnému číslu vyhnout. Nehledě na to, že vkladatel nikdy může jen zřídka mluvit "za Wikipedii".--pan BMP (diskuse) 11. 8. 2012, 12:06 (UTC)
Souhlas. Je nám líto mi evokuje oznámení po uzavřeném DOSu, proto ale tohle šablona zrovna neslouží. --12. 8. 2012, 09:04 (UTC), Utar (diskuse)