Diskuse:Weinviertler Hügelland

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Weinviertel vs. Weinviertler Hügelland[editovat zdroj]

Nemám v tuhle chvíli čas shánět doklady, ale IMHO Weinviertel je historické a správní (tudíž antropogenní) území (podobně jako Mühlviertel a Waldviertel - to jsou NUTS-3 regiony), zatímco Weinviertler Hügelland je geomorfologická jednotka. Jejich zaměňování je tedy hrubou chybou. I pokud by chybou nebylo, prosím pachatele Petra K, aby laskavě dal dopořádku přesměrování na přesměrování. Ale spíš by se oba články měly zase rozdělit. --Dan Zeman 16:00, 12. 4. 2007 (UTC)

Jedno je skutečně historická a správní oblast a druhé je nějaká pahorkatina, ale docela se překrývají, jestli chcete dělit, prosím, já to ale dělat nebudu :) na německé to mají dohromady a nikomu to tam očividně nevadí. Dvojité přesměrování jsem repariert. Petr K. 17:03, 12. 4. 2007 (UTC)

Ta "nějaká pahorkatina" byla až do vašeho zásahu slušně vycepovaná geomorfologická jednotka zasazená do geomorfologické hierarchie Karpat. Což jste, mírně řečeno, poněkud narušil. Nevidím, že by to na německé Wikipedii měli dohromady. Tam jim zatím článek o Weinviertler Hügelland úplně chybí. To, že shodou okolností Weinviertler Hügelland leží ve Weinviertelu, ještě neznamená, že jde o stejnou věc. Weinviertel, to jsou i města, historie atakdál. A ani reliéf Weinviertelu se neomezuje jen na tuto pahorkatinu (patřící do Karpat), ale je tu i část Vídeňské pánve (patřící pod Panonskou pánev) a část Manhartsbergu (patřící k České vysočině), například. To, co jste provedl, je jako zaměňovat Českomoravskou vrchovinu s krajem Vysočina. Vaše poznámka "já to dělat nebudu" mě skutečně pobavila, vzhledem k tomu, že vám nevadilo ty dvě věci spojit, ale nevadí, já to udělám. --Dan Zeman 06:58, 13. 4. 2007 (UTC)

Jak tak připravuju tu stránku o Weinviertelu, musím sám sebe opravit a zmírnit. Podle německé Wikipedie Weinviertel není správní jednotka, aspoň podle současného správního členění Dolního Rakouska. Jeho hranice se neshodují se současnými hranicemi okresů. Je to území historické a turistické. Weinviertel jako NUTS-3 existuje také (má kód AT125 - [1]), jeho hranice se velmi pravděpodobně kryjí s hranicemi okresů, ale zase zdaleka neodpovídá historicko-turistickému Weinviertelu (celé Dolní Rakousko je rozděleno na 7 oblastí NUTS-3, nikoli na 4, a historickou oblast Weinviertelu zhruba pokrývají oblasti A125 Weinviertel a A126 Wiener Umland-Nordteil). I tak ale platí, že ani jeden z uvedených Weinviertelů se nedá současně prohlásit za geomorfologickou jednotku. --Dan Zeman 07:44, 13. 4. 2007 (UTC)