Diskuse:Vydechování

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • "čerstvý" je POV, stejně tak "atmosférický" je POV; nemám u sebe fyziologickou literaturu, ale dané definice by měly být co nejpřesnější, a pokud si vybavuji, tak adjektiva čerstvý, nový, atmosférický, by neměla přesnost toho, co je to nádech, zaplevelovat. Má se pouze hovořit o výměně plynů mezi vnitřním a zevním prostředím, nikoli o kvalitách vzduchu (atmosférický, čerstvý), protože to neplatí ve všech situacích (potápěč, inhalátor narkózy nevdechuje čerstvý vzduch a přitom koná nádech). Bylo by vhodné to upřesnit z hlediska odborné definice. --Kacir 17. 2. 2011, 13:44 (UTC)
Tohle je obecná definice. Samozřejmě, že jednotlivé konkrétní situace se mohou této definici vymykat. To hrozí u všech obecných definic. Palu 17. 2. 2011, 15:40 (UTC)
Obávám se, že tohle není z lékařského pohledu odpovídající definice, ale do Wiki je snad postačující. --Kacir 17. 2. 2011, 15:54 (UTC)

Obávám se že[editovat zdroj]

Při vší úctě k Paluovu entuziasmu, má Vydechování daleko do stability a vyžaduje podstatně více budovatelské práce, než bylo dosud odvedeno. Stejně jako prstění, stimulace penisu rukou a moje smazaná parodie na ně, našlapování chodidlem, nezasluhuje ani Vydechování ve své současné podobě samostatnou existenci a volá po sloučení do hesla savčí dýchání. (Stejně jako mnou zmíněné volají po sloučení do masturbace.) Byla by zde ale možnost místo Vydechování napsat dvě hesla s právem na vlastní existenci:

  1. Vydechovaný plyn savců, nebo Výdechový plyn savců, nebo Vydechovaný plyn člověka, nebo Výdechový plyn člověka. Není ale možné tam jen tak dát tabulku složení a basta. Složení kolísá nejen s nadmorskou výškou a obecně složením plynu vdechovaného, ale také s úrovní metabolismu a momentální fyzické zátěže, nemluvě o různých druzích savců (kdybychom měli na mysli nejen člověka). Výdechový plyn je dále zajímavý nejen oxidem uhličitým, ale i minoritními sloučeninami (aceton, různé metabolity, česnekový metabolit jakže se jmenuje, atd.). Z výdechového vzduchu lze přesnou analýzou leccos říct o metabolismu probanda, nebo čím se otrávil. To by také chtělo rozvést a mělo by to tvořit větší část hesla.
  2. Mechanika dýchání savců nebo Mechanika savčího dýchání. Bránice, mezižeberní svaly, žebra, průdušky, sklípky, surfaktant, rychlost plnění plic, odpor při proudění vzduchu průdušnicemi, mrtvý prostor, zakřivený nos semitů, indiánů a sajgy jako cyklonový odlučovač pouštního křemičitanového prachu, dýchání v různých nadmořských výškách, něco o skafadrech a potápění, poznámka o dýchání kapalného média, pár rovnic atd. atd. atd. Načrtnout bych to uměl, ale zdrojovat to, to by byl herkulův úkol.

S pozdravem "ať mé připomínky dojdou praktické odezvy", Panoramix 1. 3. 2011, 22:38 (UTC)

Oba články lze napsat bez slučování tohoto článku a pro sloučení není důvod. To, že je článek pahýlem se za důvod ke sloučení obecně nepovažuje. Pokud víš, jak článek doplnit a napsat ony navrhované, budu rád, když to uděláš. Slučování ale vzhledem k iwiki a vzhledem k encyklopedické významnosti není vhodné. Ta (EV) podle všeho vyplývá z lékařských materiálů, jež se tématem vydechování netriviálně zabývají a které jsem měl tu čest zahlédnout při studiu kamarádky. Palu 1. 3. 2011, 23:00 (UTC)