Diskuse:Václav Babinský

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Přenos diskuse z Josef Jungmann - kmotra V. B.

Ad upravit:

Důvody jsou zřejmé - neodpovídá to encyklopedickému stylu. Jinak ale musím uznat, že to je perfektní a autorovi gratuluji - ale bohužel v této podobě to do encyklopedie opravdu nepatří a musí to být zásadně překopáno... Cinik 14:11, 20. 6. 2006 (UTC)

Článek se nápadně podobá tomu, na který vede dole odkaz. Je to se souhlasem autora, nebo copyvio? --Pavel Q 23:31, 30. 3. 2007 (UTC)
V Pokraticích stojí jeho údajný rodný dům - uprostřed panelového sídliště, kde bydlíme, stojí v areálu zdejší základní školy stará roubená stavba, o které se traduje, že by mohla být rodným domem Babinského. Babinský se v Pokraticích opravdu narodil, v době jeho narození byly Pokratice daleko za městem Litoměřice - informace o tom, že narodil v Litoměřicích je tudíž faktický nesmysl - Pokratice se součástí města oficiálně staly až po 2. světové válce ** --MiroslavJosef 5. 8. 2008, 11:48 (UTC)
Totéž platí pro úmrtí. Babinský zemřel v Řepích u Prahy, které v té době byly ještě samostatnou obcí, k Praze byly připojeny v roce 1968.

socha Václava Babinského[editovat zdroj]

Vážení,dne 20.8.Lp.2015 byla v Pokraticích instalována socha Václava Babinského.Socha je vyřezána z masivního dubu v životní velikosti.Instalována je V Pokraticích,na rozhraní ulic Květinova-Jabloňova.Bližší informace na tel. č.+420 606 926 880,email.tesarstvi-cenda@seznam.cz .děkuji Čenda Zdeněk Oravec, iniciátor projektu.

Přenos diskuse z Josef Jungmann - kmotra V. B.[editovat zdroj]

@Svenkaj, KPX8, Zbrnajsem: To si nemůžu nechat pro sebe a třeba byste si nevšimli: Jungmannova švagrová Anna Světecká byla jako osmnáctiletá v roce 1796 za kmotru pozdějšímu lotrovi Babinskému :-) --Xyzabec (diskuse) 15. 4. 2021, 16:22 (CEST)

@Xyzabec: Nehodilo by se to jako ozdrojovaná Zajímavost do Světečtí z Černčic? :-) --Svenkaj (diskuse) 15. 4. 2021, 20:43 (CEST) Připsal jsem to tam zatím k Ignáci Pavlovi Světeckému, ale klidně to upravte. --Xyzabec (diskuse) 15. 4. 2021, 20:54 (CEST) Díky za info, to je velice zajímavé. Nastoluje to otázku, kdo byl vlastně ten Babinský, kdo byli jeho rodiče, že měli takové známosti. Článek o Babinském nic o jeho původu nezmiňuje. KPX8 (diskuse) 15. 4. 2021, 21:01 (CEST)

@KPX8, Xyzabec, Zbrnajsem: Přenáším tuto část diskuse sem, kde ji spíš další zájemce o téma najde. Zde se praví:„Václav Babinský starší nebyl žádný možný (rozumějme „zámožný“) sedlák. Pracoval jako nádeník v zahradě i v domácnosti Antonína Bienera, rytíře z Bienenbergu, což byl krajský komisař v Litoměřicích. A to byl zřejmě i důvod, pročpak rytíř (a ještě jedna osoba rovněž urozeného původu) mu byli při křtu za kmotry.“ Matka Johanny Jungmannové a její sestry se jmenovala za svobodna Bienertová (Bienerová?). Johanna (nejspíš i se sestrou) vyrůstala v Litoměřicích u provdané tety, tedy nejspíš u matčiny sestry. Pak by tam souvislost byla. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 15. 4. 2021, 21:30 (CEST)Odpovědět