Diskuse:Tuky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Dobrý den; Chtěl bych upozornit na nedokonalé dělení lipidů. Učebnicové dělení totiž se určuje jako: 1) Jednoduché lipidy - acylgleceroly a vosky a Prostaglandiny 2) Složení lipidy - fosfolipidy a sfingolipidy a glykolipidy 3) Isoprenoidy - Terpenoidy, Steroidy

Nechci nijak rýpat do autorů, pouze ať z naší Wikipedie je zas o něco chytřejší. W. Smith 22/06/11

Náhodně jsem nalezl, že z neznámého důvodu jsou zde na Wikipedii stránka jménem Tuky (začínající větou:Lipidy neboli tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin) a stránka Lipidy. Mě osobně toto dělení připadá více než úsměvné a nechápu autory co tím mysleli. Proto bych rád sloučil oba články a na odkaz Lipid bych vše přesměroval na sloučenou stránku Tuk. Pokud toto bude někdo považovat za stejno jako já, budu rád, když se o tohle zaslouží. Jestliže však moje připomínky jsou neoprávněné, tak se omlouvám a neberte toto jako spam.

Dobrý den, děkuji za komentáře. Taky mě to zarazilo, když jsem si váš příspěvek četl, ale prošel jsem chytré knihy (Voet: Biochemie, Harper: Biochemie) a zdá se, že tuky jsou podskupinou lipidů. Mezi lipidy patří např. i různé vitamíny a hormony (steroidy zřejmě), tuky jsou pouze skupina jednoduchých lipidů, konkrétně estery mastných kyselin s glycerolem. Tekuté tuky se nazývají oleje. Opravím úvod v článku tuky.--Vojtech.dostal 22. 6. 2011, 20:07 (UTC)