Diskuse:Thomas More

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Daniel Pospíšil v tématu „Návrh na přesun

Také se používá jméno Tomáš Morus. Možná by stálo za to ho vložit také do textu. --89.24.245.81 1. 5. 2009, 15:31 (UTC)

Děkujeme. Příště nemusíte psát sem, ale můžete příslušnou změnu udělat sám. Viz: WP:ESO.--bab_dz 1. 5. 2009, 21:58 (UTC)

"Svatý sir" působilo divně, proto ta stylistická úprava, informace o tom, že je uctíván jako svatý, v perexu zůstává. Neuctívá ho jako svatého ještě nějaká jiná církev než Římsko-katolická? Jak se na něho dívají anglikáni? Slyšel jsem, že je (se sv. Filipen Neri) i patronem humoru, ale nemám pro to teď zdroj - snad to tak je. Z kraťounkého článku v Roce se svatými jsem hluboce zklamán, v Našich světlech je jen narážka, jeho heslo se jmenuje Veselý mučedník a uvádí některé jeho džouky. --Jiří Janíček 3. 2. 2010, 17:38 (UTC)

O tom, že je patronem humoru jsem našel na netu jeden odkaz jehož věrohodnost neumím posoudit (???): "Ctnost humoru ve službě víry, Tadeusz Dajczer humoru ve službě víry Patron humoru Tomáš More, in: Rozjímání o víře, Edycja Swietego Pawla Czestochowa 1992, s. 98-105, přeložila Terezie Eisnerová. Převzato z Revue pro teologii a duchovní život Salve, 4/1994. Kráceno. --Kacir 4. 2. 2010, 05:43 (UTC)

No, přísně vzato ten zdroj taky nestačí (navzdory tomu, že ho Cinik, jakožto ten, kdo mnou vloženou informaci původně napadnul, přijal), a to jednak proto, že je podle mě zjevné, že je to básnická licence, ne že by šlo o "patrona humoru" v pravém slova smyslu, jednak proto, že revue Salve sama o sobě rozhodně není dostatečnou autoritou (a to v podstatě v ničem, a ve věcech patronátů svatých určitě ne), mimoto je to jen jeden článek a ještě musíme taky věřit, že skutečně v Salve, na kterou se server pouze odvolává, vyšel. Jiné zdroje [1], [2], [3] ho opravdu jako patrona humoru (na rozdíl od Filipa Neriho [4]) neuvádějí. Tak tam dáme doplňte zdroj, a když nikdo nenajde pořádný zdroj (lépe dva), tak to klidně smažme.
Krom toho by mě zajímalo, do jaké míry jsou ty patronáty závazné, jestli se spokojíme s tím, že tu informaci najdeme v kterékoli knížce o svatých nebo jestli existuje nějaká závazná příručka nebo seznam, jestli je třeba někdy vyhlašoval papež, zda vznikaly (podobně jako spuštění celé kanonizace) zdola (a byly či nebyly oficiálně vyhlášeny) apod. --Jiří Janíček 4. 2. 2010, 22:52 (UTC)

Návrh na přesun[editovat zdroj]

Navrhuji přesunout na Thomas More, domnívám se, že mluví-li se o lordu kancléři a autoru Utopie, je to očekávanější varianta. --Jvs 12. 3. 2021, 18:33 (CET)Odpovědět

Souhlasím. Ta počeštěná variantami mi také moc nesedí.— Daniel Pospíšil diskusepříspěvky 13. 3. 2021, 17:13 (CET)Odpovědět