Diskuse:Tajná policie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

CIA je tajná policie?[editovat zdroj]

Připouštím, že už to je trochu neaktuální upozornění na editaci( 6.4.2006), ale mohl by kolega Karel vysvětlit zařazení americké zpravodajské služby CIA mezi tajné policie? Dle mého je ten wikiodkaz na smazání.--Kixx 14:05, 3. 4. 2007 (UTC)

CIA vyjmuta, svou povahou a zaměřením nepatří mezi tajné policie.--Kixx 17:55, 16. 4. 2007 (UTC)

Vyznění textu[editovat zdroj]

Současný text apriori předpokládá, že tajná policie musí být v totalitním státě a musí být určena k pronásledování jeho odpůrců (i nezákonnými prostředky). Osobně termín "tajná policie" chápu šířeji, něco na způsob "neuniformované jednotky policie", ale nechci vydávat svůj názor za jediný možný (= jedná se jenom o obsah hesla atd.).

Každopádně vyznění anglické wikipedie je mnohem méně radikální než současná podoba české stránky, proto bych doporučoval zvážit jistou relativizaci popisu. IgorJansen 18:15, 16. 4. 2007 (UTC)

Definovat tajnou policii je dost problematické, mají s tím problémy i lidé tímto problémem se zabývající. Říci, že tajná policie jsou všichni neuniformovaní policisté je zavádějící ( kriminálka taky operuje v civilu a přitom to není tajná policie). Osobně bych se přikláněl k názvu Tajná (politická) policie, jak je to, pokud se nemýlím na en.wiki. Dost často se tajná policie zaměňuje s kontrarozvědkou ( která např. nemá výkonné pravomoci, alespoň v ČR).
Tajná policie v tzv. totalitních státech je k potlačování oponentů zakládána a má to i v popisu práce. Podobné služby v demokratických státech takovou činnost vyvíjet nesmějí a pokud ji vykonávají, dělají tak nezákonně ( některé případy např. FBI či Šin Bet). Druhou věcí, která nás na cs.wiki trochu determinuje je fakt, že jsme žili na území, kde si tajné policie podávaly dveře už od Rakousko-Uherska, takže na ně máme možná jiný názor než Angličan nebo Američan. Pokud se chceš úpravy hesla ujmout, směle do toho :).

--Kixx 02:55, 17. 4. 2007 (UTC)

Proč je zařazena mezi t. p. i současná ruská FSB??[editovat zdroj]

Myslím si, že tam nepatří. A pokud je někdo přesvědčen že ano, měl by to nějak hodnověrně zdůvodnit. (Jen připomínám poznámku wikipedisty Kixxe, že občasné nezákonné akty mají na svědomí i např. americká a izraelská bezpečnostní služba – to kdyby chtěl někdo kontrovat případem Litviněnko apod.)--Iaroslavvs 21:37, 4. 8. 2007 (UTC)

Nikdo nic nezdůvodnil, tak jsem větičku o FSB vyjmul. Přes všechny vyslovované pochybnosti o stavu demokracie v Rusku a o zákulisních praktikách jeho tajných služeb, ta země není (zatím?) diktaturou a neprovádí systematickou represi vůči vládě oponujícím silám. --Iaroslavvs 09:01, 21. 8. 2007 (UTC)

Hmm - mě tu chybí třeba proslavený agent Bretschneider. Mám na mysli různé tajné policie v minulosti. --Postrach 08:05, 5. 8. 2007 (UTC)