Diskuse:Starověké vojenství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek má jistě spoustu gramatický chyb, které se budu snažit opravit, pokud však nějákou chybu naleznete, opravte jí prosím. Chtěl bych také vysvětlit, proč jsem neorefoval sekce pojednávající o složkách starověkých armád (pěchota atd.). Snad všechny věci napsané v těchto odstavcích by měly být orefovány dále v textu (jestliže s nějákou částí budete mít problém, upozorněte mě na to). --Traján 6. 8. 2009, 20:33 (UTC)

Chtěl bych se vyjádřit k chybí zdroj v části strategie. Víte, já v knihách nemám přesně napsáno, že milosrdenství či krutost rozhodovala o osudech celých říší, ale mám tam například napsáno: krutost asyrské armády vedla k neodvratitelnému pádu jejich říše nebo kruté porážky od Kartáginců nakonec přiměly Řím, aby tuto civilizaci zničil (a mnohé další). Mám za dotyčný text tedy dát tyto a jiné podobné refy? --Traján 20. 8. 2009, 12:52 (UTC)

Podzemnik[editovat zdroj]

Ahoj, článek jsem teda zatím nečetl celý, jen bych chtěl podotknout toto (než se já nebo někdo jiný pustí do hlubšího zkoumání):

  • Úplně chybí vojenství jiných, řekněme mimoevropských, civilizací (tomu se říká eurocentrism ;-)). Mám tím na mysli především vojenství čínské, které je ze starověkých asijských kultur snad nejvýraznější, ale i vojenství indické či japonské. Čína, Japonsko a Indie, to jsou hlavní střediska asijských starověkých kultur a asi by bylo třeba článek o jejich vojenství trošku doplnit. Por inspiraci viz en:Chinese armies (pre-1911) a příslušné sekce v en:Military history of Japan a en:Military history of India.
  • Děláš děsně velké odstavce, někdy je vlastně neděláš vůbec;o) To dost znepřehledňuje čtení. Koukni třeba na současný článek týdne André Kertész, jak je to uděláno tam. To rozčlenění Ti navíc umožní lépe pracovat s rozmístěním obrázků a celkový dojem z článku je i pak lepší.

Zatím takto, článek budu sledovat, --Podzemnik 30. 9. 2009, 16:25 (UTC)

Zdravím
  • S eurocentrismem v tomto článku máš samozřejmě pravdu. Je to způsobeno hlavně mými knihami, které jsou zaměřeny hlavně na tuto oblast, později se kouknu na protějšky z en wiky a udělám překlad.
  • Mohl by jsi mi přesněji objasnit ty odstavce (je to myšleno, že bych měl dělat více nadpisů nebo jen vynechávat v některých případech řádku)?
Děkuji za připomínky. --Traján 30. 9. 2009, 17:08 (UTC)
No myslel jsem to vynechání řádky, což vlastně není odstavec v pravém slova smyslu, jen je to zde dost provozuje. Tvé články tak poznám, aniž bych se díval do historie - jsou to dlouhé sloupce textu;-) --Podzemnik 30. 9. 2009, 17:11 (UTC)

Ioannes[editovat zdroj]

  • Úvodní odstavec má moc obrázků, měl by mít jeden, a to vpravo. Nejlépe nějaké starověké vojáky.
  • Chce to důkladnou češtinářskou korekturu, těch chyb je hodně a "tahají za uši". Také sloh je potřeba ještě podstatně vylepšit. To je možná to nejtěžší, protože článek zní divně a skoro každá věta se musí předělat.
  • část Taktika není výklad, ale jen body
  • hodně mi chybějí reference, zejména v prvních odstavcích. Ale hodnocení někoho/něčeho by mělo mít reference vždy (třeba "Achaimenovská dynastie byla stará dynastie, která byla dlouhou dobu v pozadí. Až za krále Kýrose II. Velikého se dostala tato dynastie do popředí.")
  • moderní obrázky/fotky musí mít poznámku, že jde o rekonstrukce/moderní představy
  • seznamy Důležitá tažení a dále sem nepatří, mohou se však případně osamostatnit
  • typografie - uvozovky, pevné mezery atd.
  • odkazy - někde chybí interní linky na důležité nebo méně známé věci
  • historická přesnost - jeden odstavec např. zněl, jako by Makedonci nebyli také Řekové
  • na ukázku jsem jeden odstavec zeditoval a naznačil jsem, kam by se měly dát reference

Držím palce,--Ioannes Pragensis 10. 10. 2009, 19:04 (UTC)

Děkuji za recenze. Budu se snažit článek dostat do požadované podoby. --Traján 10. 10. 2009, 20:31 (UTC)