Diskuse:Spirála

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Obrázky File:Spirala1.jpg a File:Spirala2.jpg doplněné wikipedistou Fedoseyeva E nemají doložené povolení pro zveřejnění na wiki. Možná bude zčásti copyvio i doplněná textová část.--Feťour 2. 1. 2011, 12:14 (UTC)

Pridal jsem sablonu "celkove zpochybneno". V uvodnim odstavci nema smysl ani jedna veta. Dale je to vse copyvio, neco Pajse (ale bohuzel jen cast, takze to nejde rovnou smazat), zbytek jinych..

Pokud to nekdo neupravi, navrhnu to za tyden bud na smazani, anebo to nahradim nejakym rozumnym pahylem, prekladem z en. Franp9am 28. 6. 2011, 07:44 (UTC)

Smichal jste tu dve temata dohromady: a) copyvio na text, b) copyvio naobrazky a pak jeste i c) zpochybneno.
a+b) ...sablonu na copyvio tam pridam.
c) "'V uvodnim odstavci nema smysl ani jedna veta." - To je nejake moc cagni toto! Mne to smysl dava... Sice je to presne platne jen na Archimedovu, a melo by se to zobecnit (a toto presunout prave pod Archimeda), ale uplne spatne to neni. (chvilku si to clovek musi predstavovat, jak je to tu napsane, ale pak to smysl dava)

Takze co s tim zpochybnenim? Mne to prijde neopodstatne... WP:ESO. To uz ta copyvia spise... --Franta Oashi (diskuse) 15. 9. 2013, 21:38 (UTC)

...neni to ono jen popleteni/zameneni zdejsich sablon? copyvio vs. zpochybneno? --Franta Oashi (diskuse) 15. 9. 2013, 21:39 (UTC)

Přidávám se ke zpochybnění úvodního odstavce. Věta: "Jedná se tedy o množiny bodů, jejichž vzdálenost ρ od pevného bodu O je funkcí velikosti úhlu α, který svírá rádiusvektor bodu spirály s pevně danou polopřímkou s počátkem v bodě O" rozhodně není definicí spirály (zkuste si jako funkci vzít třeba sinus). Snad by se to dalo spravit přívlastkem "monotónně rostoucí spojitá", ale i z toho mohou vylézt tvary, které bych laicky za spirálu neoznačil (podotýkám, že přesnou definici neznám). Naopak, jsou křivky zvané spirála, které takové definici nevyhovují (Cornuova spirála je spirálovitě zkroucená na obou koncích). Stejně špatná je pochopitelně i první věta článku, psaná vágně (ono "pravidlo" má hodně specifické vlastnosti). (Mimochodem, jako spirály se někdy označují i prostorové křivky, jako např. sférická spirála, mnohdy je jako spirála brána i šroubovice; to vše lze však chápat jako prostorové zobecnění pojmu a proto proti slovům "rovinná křivka" neprotestuji.).

Copyvio bez zdroje opsání mi přijde hloupé. Navíc přinejmenším u definic je pojem copyvio nesmysl - jsou buď správné, a pak musí být opsané, nebo chybné, a pak je nutno je smazat jako nesmysl, ne jako copyvio. Opsal-li někdo výše citovanou větu, pak si nevybral dobrý zdroj (ale spíš to bude vlastní výzkum). Petr Karel (diskuse) 16. 9. 2013, 08:20 (UTC)

Bohužel jsem nenašel šablonu "zpochybněno - část" nebo jinou šablonu upozorňující na věcnou nesprávnost části článku, celkově zpochybněno by bylo nekorektní. Proto zůstávám pouze u příspěvku v diskusi. Petr Karel (diskuse) 16. 9. 2013, 08:40 (UTC)

Návrh nového úvodu[editovat zdroj]

Co si o návrhu myslíte? Chtěl jsem se poradit s MathWorldem, ale ani tam definici spirály nemají [1] --Jvs 28. 9. 2013, 16:27 (UTC)


Spirála je rovinná křivka, která obíhá pevně daný ústřední bod a přitom se od tohoto bodu soustavně vzdaluje.

Některé spirály lze popsat jako množiny bodů, jejichž vzdálenost od pevného bodu je funkcí velikosti úhlu , který svírá rádiusvektor bodu spirály s pevně danou polopřímkou s počátkem v bodě . K popisu těchto spirál je vhodné vyjádření v polárních souřadnicích .

Urcite ne, viz definice funkce. To, co pravdepodobne chcete rict (?) je ze jeji vyjadreni v polarnich souradnicich je (rho=f(t), alpha=t (mod 2pi)) kde f(t) je rostouci nebo klesajici funkce. Ale i to je asi vlastni vyzkum. 88.101.184.52 29. 9. 2013, 11:58 (UTC)