Diskuse:Seznam mostů v Praze

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 měsíci od uživatele Cheeseruch v tématu „Lávka přes Štvanici je hotová

Wiki není sbírka externích odkazů[editovat zdroj]

Těch 59 externích odkazů na jedny stránky mi přijde jako typická ukázka toho Wikipedie:Co Wikipedie není. Jednotlivé odkazy mají význam snad u jednotlivých článků, tady určitě ne. Tlusťa 08:42, 13. 8. 2006 (UTC)

Správně, navíc většina z nich (nezkoumal jsem všechny) odkazuje pouze na jedinou stránku, resp. její podstránky, tudíž by mělo být pouze dole v externích odkazech Encyklopedie mostů, neboť multiplicitní odkazy na tu samou stránku už vůbec nepodporujeme. Neudělá-li to v dohledné době autor nebo někdo jiný, udělám to já.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 09:02, 13. 8. 2006 (UTC)

Rozšíření původního holého seznamu velkých vltavských mostů o další mosty skutečně bylo v této fázi provedeno podle jednoho zdroje. Bylo to však míněno tak, že

  1. v Praze je pochopitelně mostů mnohonásobně více, uvedení každého jednotlivého mostu v Encyklopedii mostů je do jisté míry dokladem jeho encyklopedické významnosti (stejně jako uvedení v kterékoliv jiné podobné encyklopedii).
  2. časem další wikipedisté doplní vedle těchto odkazů z jiných zdrojů (např. stránek Pražské informační služby, z webů městských částí, o železničních mostech jistě také budou nějaké stránky, jistě něco půjde najít i o nových mostech na pražském okruhu atd.)
  3. nepojmenované mosty (kterých je většina) se obtížně identifikují a vyhledávají, proto pouhý odkaz na celou encyklopedii neumožňuje rozumným způsobem rychle vyhledat, zda je v ní uvedena a pod jakým názvem (popis polohy je u nich v Encyklopedii mostů často uveden velmi nekvalitně a ta encyklopedie neumí vyhledávat podle dalších kritérií, jako je například druh mostu)
  4. vedle základní informace pro čtenáře, že v Praze je mimo velkých vltavských i mnoho dalších mostů, které stojí za řeč, je důležitým smyslem seznamu pohnout někoho k tomu, aby pro "červené" mosty založil samostatný článek. Ten může z prvního odkazu vycházet, a předpokládám, že k napsání článku si vyhledá další minimálně dva tři zdroje.

Původně jsem si seznam vytvářel pod osobní stránkou jen jako pomůcku, ale pak se mi zazdálo, že ten seznam má už nějakou obecnější hodnotu (a v takové chvíli by mi přišlo jako zbytečné maření práce, kdybych již vyhledané články zase nechal "ztratit"). Nicméně umažu externí odkaz u těch řádků, ke kterým již je vytvořen samostatný článek. Pokud někomu současný stav vadí, přimlouval bych se spíš za to, ať informaci o mostech rozšíří vytvořením článků a vyhledáním dalších zdrojů, je to užitečnější cesta než pouhé smazání. --ŠJů 14:38, 13. 8. 2006 (UTC)

Mimochodem, mám za to, že zásada „Wikipedie není sbírka externích odkazů“ míří zejména proti tomu, aby obsahem článku nebyla pouze sbírka externích odkazů bez provázanosti na obsah Wikipedie. Domnívám se, že sbírka (seznam) interních odkazů, z nichž každý je doplněn externím odkazem, už je přece jen něco jiného, než kdyby v kapitolce Externí odkazy bylo pod sebou jen třicet externích odkazů na jednotlivé mosty. --ŠJů 15:35, 13. 8. 2006 (UTC)

Pokud už by měly ty odkazy sloužit jako zdroj informací pro ostatní, tak bych je umístil třeba sem. Podle mě v tom článku nemají co dělat, článek se totiž stal rozcestníkem externích zdrojů, což je stav, který podle mě Wikipedie není sbírka externích odkazů právě vylučuje. Tlusťa 15:52, 13. 8. 2006 (UTC)

Já v pravidle čtu: „Čím nejsou hesla ve Wikipedii: …12. Pouhou sbírkou vnějších odkazů. (Ale: samozřejmě není nic špatného na uvedení seznamu odkazů, které jste použili při psaní článku.)“ Věřte, já ty jednotlivé články použil již při psaní toho seznamu (a výše jsem vysvětlil, proč v tomto případě jeden globální odkaz nestačí), a striktně vzato, musím doložit i pouhé uvedení každé položky v seznamu externím zdrojem (Wikipedie:Ověřitelnost), jinak by někdo mohl namítat, že o existenci toho kterého mostu pochybuje. A není to pouhá sbírka externích odkazů, ale přiřazení externích odkazů interním odkazům, navíc alespoň nějak utříděné. (Teď mě napadá, jestli všechny články typu seznamů nejsou prohřeškem i proti bodu 13., že Wikipedie není ani pouhou sbírkou vnitřních odkazů). To, že prostřednictvím externího odkazu se čtenář (nejen editor) může dostat k podrobnějším externím informacím o tom, co je ve Wikipedii uvedeno méně podrobně, je také vcelku standardní stav. --ŠJů 16:08, 13. 8. 2006 (UTC)

Ne není, z toho článku vznikl rozcestník externích odkazů typu interní odkaz, pět externích. O mostech samotných tam není nic. A jestli toto považujete za standardní stav, tak mi dejte ještě alepoň jeden podobný příklad. Tlusťa 16:13, 13. 8. 2006 (UTC)

Ještě jednou a „pomaleji“: v článku typu Seznam mostů je pochopitelně seznam mostů. I kdyby nikdo nechtěl k jednotlivým mostům psát samostatné články a i kdyby nikoho nezajímala žádná další podrobnější informace k těm mostům, stejně by existence každé položky v tom seznamu musela být doložena externím zdrojem (bohužel se mi nepodařilo najít přes Vaši osobní stránku žádný Váš původní článek, abych viděl, jakou důležitost zásadě ověřitelnosti přikládáte). Za standardní stav obecně považuji, jak jsem již psal, že prostřednictvím externího odkazu se čtenář (nejen editor) může dostat k podrobnějším externím informacím o tom, co je ve Wikipedii uvedeno méně podrobně. To by měl splňovat, myslím, každý článek na Wikipedii, a ty kvalitnější to splňují. Přičemž je pochopitelné, že u článků typu seznamu se to bude týkat těch položek seznamu, o kterých zatím neexistuje nebo nikdy nebude existovat interní odkaz. (Chcete diskutovat o tom, jestli je účelné, aby seznam obsahoval i takové položky?) Raději na konkrétní případy, které tomuto požadavku vyhovují, nebudu upozorňovat, aby to ještě nějaký nadšený delecionista nepromazal. P. S., jak je to se těmi seznamy a bodem 13? Zamyšlení nad tím nám může pomoci vyřešit výklad bodu 12. A ještě upozorňuji na to, že pokud něco není ideální, bývají dvě cesty k řešení: buď to zlepšit, nebo zničit (smazat). Co asi v tomto případě Wikipedii a čtenářovi pomůže víc? --ŠJů 16:45, 13. 8. 2006 (UTC)

Externí odkazy tohoto typu patří do jednotlivých článků nikoliv do seznamů. Jednotlivé odkazy smazat, dole v externích odkazech uvést souhrnný.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 16:46, 13. 8. 2006 (UTC)

To je tedy skutečně „ukázková“ věcná diskuse. Popřel jsem snad, že patří ty odkazy do jednotlivých článků? Pokud je do nich přemístíte, nemám námitek. Pouhé jejich smazání ale narušuje ověřitelnost položek seznamu a snižuje jeho informační hodnotu. --ŠJů 17:06, 13. 8. 2006 (UTC)

Externí odkazy pro tvorbu článků o mostech[editovat zdroj]

Obecně[editovat zdroj]

Mosty přes vodní toky[editovat zdroj]

Silniční mosty[editovat zdroj]

Metro[editovat zdroj]

Železnice[editovat zdroj]

Tramvaje a lanovka[editovat zdroj]

Lávky[editovat zdroj]

Encyklopedie mostů Libri[editovat zdroj]

Na encyklopedii mostů Libri přečíslovali články, takže všechny odkazy se mohou dělat znovu.

Ponechali ale jistou možnost přesměrování:

Zatím nevím, co s tím budu dělat, jen to sem píšu. --Jvs 15:56, 17. 1. 2008 (UTC)

Hodím to na stránků požadavků pro roboty. --ŠJů 05:06, 19. 1. 2008 (UTC)

Upravit[editovat zdroj]

User:Draceane: nezobrazují se některé parametry v tabulce – jaké? Potřeba upřesnit. Není to spíš dotaz na Wikipedie:Potřebuji pomoc nebo Wikipedie:Pod lípou (technika)? --Matěj Orlický (diskuse) 3. 1. 2016, 15:28 (CET)Odpovědět

Uznávám, že vyjádření v šabloně nebylo přesné, nicméně tam patřilo. Každopádně problém byl již vyřešen touto editací, takže šablonu odstraňuji. — Draceane diskuse 4. 1. 2016, 22:42 (CET)Odpovědět

Lávka přes Štvanici je hotová[editovat zdroj]

Bylo by fajn přihodit do seznamu mostů přes Vltavu lávku HolKa přes Štvanici a naopak ji vyhodit ze seznamu plánovaných projektů. Já se na to úplně necítím, většinou provádím na Wikipedii jen úplně malé změny. Předem díky. cheeseruch (diskuse) 17. 8. 2023, 11:06 (CEST)Odpovědět