Diskuse:Seznam kaplí v Brně

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Harold v tématu „Nový objev v Líšni

Zdravím. V seznamu mi chybí kaple svaté Alžběty na Starém Brně, která je zmíněná v druhém odstavci článku Seznam kostelů v Brně. Je to chyba nebo seznam ještě prostě není úplný (což od něj ale při pohledu na seznam kostelů, který je v NČ, trochu čekám)? Díky.--Ben Skála 28. 2. 2011, 00:31 (UTC)

No, NČ je seznam kostelů, nikoliv seznam kaplí, takže zde se nedokonalosti připouští. :-) Proč zde není uvedena kaple svaté Alžběty? Je to popsáno v úvodním odstavci, v seznamu jsou zahrnuty z drtivé většiny kaple samostatně stojící, které nejsou součástí většího objektu. Kdyby zde toto vymezení neexistovalo, byl by seznam prakticky nekonečný, neboť v každém kostele je několik kaplí, kláštery mají také vlastní kaple, stejně jako i některé další budovy (církevní školy, palác šlechtičen, atd.). A protože kaple svaté Alžběty je přímou součástí kláštera/hospice alžbětinek, nebyla do seznamu zahrnuta. --Harold 28. 2. 2011, 12:17 (UTC)
Díky. Jistě, rozumím tomu, že kaple v kostelech zahrnuty nejsou, ale kaple sv. Alžběty je podle citovaného Josefa Bílka kostelem. Tak mi to moc nesedělo dohromady. Ale jestli to je tak, jak říkáte, pak vše v pořádku :)--Ben Skála 28. 2. 2011, 12:38 (UTC)
Kaple je to i podle webu brněnského biskupství ([1]). Jak je uvedeno v seznamu klášterů, podle původního projektu tam měl být postaven skutečný kostel (půdorys plánovaného stavu kláštera i s kostelem je k dispozici v Encyklopedii moravským a slezských klášterů), zůstalo však jen u torza budovy s kaplí. --Harold 28. 2. 2011, 13:20 (UTC)

Útěchov[editovat zdroj]

viz Seznam kulturních památek v Brně-Útěchově. Chybí omylem nebo záměrně?--Ben Skála (diskuse) 1. 10. 2013, 20:34 (UTC)

a  ?--Ben Skála (diskuse) 1. 10. 2013, 20:39 (UTC)
Slatina záměrně, třeba Bohumil Samek v Uměleckých památkách Moravy a Slezska ji uvádí jako "zvonice (nesprávně kaple)", prakticky to je jen volná plocha se třemi sochami (Florián, Václav, Leopold) ve výklencích, žádný oltář zasvěcený někomu tam není. Viz taky úvod: Nejsou zde zařazeny... zvoničky, jež jsou často nepřesně označovány jako kaple. Útěchov si nevybavuji a ani ho vlastně přesně neznám, ale vypadá spíš jako zvonička (asi 1. důvod pro tehdejší nezařazení). Jinak kromě toho opět viz úvod (asi 2. důvod): Seznam obsahuje všechny zachované kaple a kapličky volně stojící a vybrané zaniklé, o nichž se podařilo v dostupné literatuře najít nějakou ucelenější informaci. --Harold (diskuse) 1. 10. 2013, 21:40 (UTC)
Pokud jsou to zvonice, pak jasně. Do Samka jsem se nedíval, to jsem, pravda, mohl...--Ben Skála (diskuse) 2. 10. 2013, 08:13 (UTC)

Objevil jsem novou kapli[editovat zdroj]

Pěkný den, včera jsem objevil jednu kapli, je ve vnitrobloku Josefská-Novobranská-Orlí. Samek ji v UP MaS patrně uvádí jednou větou v odstavci o kostele sv. Josefa. Na mapách.cz není značena, ale z letecké fotky je vidět. --Ben Skála (diskuse) 19. 7. 2016, 17:43 (CEST)Odpovědět

Ve dvou větách je zmíněná i ve Foltýnových Klášterech. Pak jsem našel zmínku i na http://www.starokatolici.cz/kde-jsme/farnost-brno/historie-farnosti. Zasvěcení neznámé, ale myslím, že bychom mohli přidat. --Harold (diskuse) 19. 7. 2016, 18:12 (CEST)Odpovědět

Nový objev v Líšni[editovat zdroj]

Pěkný den, v Líšni v zámeckém parku stojí toto. Ukazují to i mapy.cz.--Ben Skála (diskuse) 23. 9. 2016, 11:03 (CEST)Odpovědět

Hmmm, zajímavý výklenek... --Harold (diskuse) 23. 9. 2016, 15:53 (CEST)Odpovědět