Diskuse:Seznam dvoutisícovek na Slovensku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mateřský vrchol Gerlachu[editovat zdroj]

Pohled do mapy prozrazuje, že Mont Blanc zcela určitě není mateřským vrcholem Gerlachu. Patrně jím je Schesaplana v pohoří Rätikon.--Dingoa (diskuse) 23. 4. 2014, 09:19 (UTC)

I po doplnění, že sloupec Mateřský vrchol odpovídá tzv. Prominence parent je Mont Blanc přinejmenším sporný − podle mapy to vypadá na Grossglockner. --Dingoa (diskuse) 23. 4. 2014, 19:01 (UTC)

Díky za upozornění. V článku původně chyběla informace, že mateřské vrcholy v seznamu odpovídají tzv. Prominence parent. To už jsem napravil. Po úplnost ještě uvedu všechny 3 typy mateřského vrcholu, včetně Prominence parent. Großglockner je jeden z kandidátů, ale mateřským vrcholem není, viz níže.
  • Line parent, tj. nejbližší vyšší hora za klíčovým sedlem. Tady je Schesaplana jedním z kandidátů, dalším kandidátem je Parseierspitze.
  • Island parent, tj. hora za klíčovým sedlem, která je vyšší, prominentnější a ještě má nižší sedlo - po zaplavení klíčového sedla Gerlachu (to leží v Moravské bráně ve výšce kolem 300 m n. m.) mořem by byl Island parent nejvyšší horou ostrova za zaplaveným klíčovým sedlem. Podle Seznamu ultraprominentních vrcholů v Evropě jsou v celé kontinentální Evropě jen 2 hory, které jsou vyšší, prominentnější a mají nižší sedlo - Mont Blanc a Mulhacén. Mulhacén leží dál než Mont Blanc a má s ním nižší sedlo než 300 m n. m., byl by tedy nejvyšší horou jiného ostrova, než toho za zaplaveným klíčovým sedlem. Tím by byl Mont Blanc, takže ten je mateřským vrcholem Gerlachu typu Island parent.
  • Prominence parent, tj. nejbližší vyšší a prominentnější vrchol na hřebeni za klíčovým sedlem. Tady je kandidátů víc, kromě Mont Blancu jsou vyšší a prominentnější ještě Pico de Aneto, Musala, Großglockner, Corno Grande a Olymp. En wiki (viz List of peaks by prominence) i oba externí odkazy (Goat.cz a Peaklist.org) uvádějí Mont Blanc, což potvrzuje i následující analýza - Pico de Aneto je podobně jako Mulhacén daleko za Alpami a Musala, Corno Grande i Olymp jsou od Gerlachu odděleny Dunajem. I Großglockner je od Gerlachu oddělen Dunajem (pěkně je to vidět na této mapě) a pokud bychom z Gerlachu šli přes klíčové sedlo (Moravskou bránu), drželi se ve výšce nad 300 m a hledali nejbližší vyšší a prominentnější vrchol, tak nejdřív dojdeme na Mont Blanc a až poté (po stočení se zpátky na východ, ale tentokrát jižně od Dunaje) bychom došli na Großglockner. Tím pádem je nejbližší vyšší a prominentnější horou na hřebeni za klíčovým sedlem Mont Blanc a je tedy mateřským vrcholem typu Prominence parent.
Nějak jsem se rozepsal, ale doufám, že po tomto vysvětlení a po upřesnění článku (uvedení zvoleného typu mateřského vrcholu) je už všechno jasné a srozumitelné. --Maoman (diskuse) 23. 4. 2014, 19:49 (UTC)
Hřeben od Gerlachovského štítu směrem k Mont Blancu a Grossglockneru vede po rozvodnici mezi povodím Dunaje a Rýnu společně až na trojmoří Pass Lunghin nad průsmykem Maloja. Na Pass Lunghin se hřeben rozděluje na západ k Mont Blancu a na východ ke Grossglockneru a podle mapy je to ke Grossglockneru blíž. Se zdroji je to však bídné, Goat.cz a Peaklist.org, které zřejmě považujete za věrohodné, uvádějí Mont Blanc, tak se také pokusím tomu věřit... :-) --Dingoa (diskuse) 23. 4. 2014, 20:41 (UTC)
Máte pravdu, z toho trojmoří Pass Lunghin nad průsmykem Maloja je to na obě strany dost vyrovnané. Podle Google mapy a měření vzdálenosti vzdušnou čarou mi to vyšlo o něco blíž na Mont Blanc (226 km) než na Großglockner (242 km), ale ten rozdíl je dost malý a oba hřebeny se docela kroutí, takže těžko říct, kolik km je to po těch hřebenech. Tak bych zkusil věřit těm 2 zdrojům a doufat, že to změřili a ne tipli od boku… :-) --Maoman (diskuse) 23. 4. 2014, 21:33 (UTC)