Diskuse:Seznam bitev českých dějin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • Ludvík I. Němec odkazuje na rozcestník
  • Bitva na Vysoké - chybí zdroj k souřadnicím bitvy. Neodehrála se na vrchu Vysoká.
  • Bitva u Poříčí - nemá smysl uvádět přesné souřadnice, když místo bitvy není známo a není jasné, na kterém břehu Sázavy se odehrála.

--Tomas62 22. 12. 2011, 09:29 (UTC)

  • K bodu 1. Možná, kdybyste prvoplánovitě nerušil editace, tak byste si všiml, že problém byl již vyřešen. Každopádně dávat šablonu „zdroj“ k odkazu na rozcestník, to mi přijde opravdu, ale opravdu divné. To by se mohla za chvíli dávat i k pravopisným chybám (pokus o ironii). Jak vidím, editovat umíte, pokud se vám něco nezdá, což to opravit?
  • K bodu 2. Máte pravdu, u Vysoké... Moje chyba, špatně jsem přečetl, resp. nedočetl, odstavec. K souřadnicím reakce na bod 3. Na vysoké se Vladislavovo vojsko pouze shromáždilo. Pokud vám jde konkrétně o vrch Vysokou, nebo o název bitvy, kromě Palackého, vám to ozdrojuji třeba Žemličkou. Nicméně pokud máte jiné informace, sem s nimi, bude se to muset nějak vyřešit. Ale zde opět podotýkám, pokud vidíte chybu, proč ji neopravíte, případně neotevřete diskusi?
  • K bodu 3. Smysl to má, u poloviny středověkých bitev ze seznamu se neví, kde přesně se odehrály - přesto je zde uvedena alespoň přibližná lokace, tedy místo, podle nějž bylo střetnutí pojmenováno; navíc velké množství těchto souřadnic odkazuje přímo na památníky, které byly k daným bitvám s postupem času vystavěny. To se týká i bitvy u Poříčí (cca, ještě jsem tam nebyl, tak nevím, kde je na milimetr přesně :-), ale mám v plánu tam zajet a památník nafotit). Pokud se ale chcete o tomto tématu pobavit, je to váš názor, mám několik argumentů, proč by to mělo zůstat tak, jak to je. Samozřejmě ne nezvratných.

Jinak, díky za zájem, jsem rád, že se někdo snaží přiložit ruku k dílu. Každopádně šablona „zdroj“ se mi zdá divná tam, kde již zdroje jsou nebo se dá chyba rychle odstranit. Navíc, těžko budu moct na vaši editaci reagovat v delším odstavci. Příště tedy EDITUJTE S ODVAHOU, o tomhle wikipedie je :-) S pozdravem --Atilla 25. 12. 2011, 10:26 (UTC)

K bodu 1: Váhal jsem, jak to opravit, nakonec jsem přidal šablonu zdroj, protože jsem doufal, že někdo přiřadí správného Ludvíka. Já tu šablonu nepovažuju za ideální, ale odstranění wikilinku i šablony vzbuzuje dojem úplnosti a dokonalého článku, což je mylné.
ad 2) Jde mi o název, k němu nemám zdroje a protože vím, že bitva nebyla na kopci, tak mě poněkud překvapil. Nemám jiné informace, Palackého si pamatuju mlhavě a sáhnout do knihovny hned nemůžu, proto bych referenci na Žemličku uvítal. Kromě toho se o Vysoké chystám už dlouho napsat článek, proto mi záleží na přesnosti. Šablonu zdroj? nechápu jako chybu, když něco nevím, tak se zeptám.
ad 3) Souhlasím, že o přesných místech bitev se neví, kde se odehrály. Ale myslím si, že by bylo správné neznalost přiznat. Souřadnice na vteřiny vzbuzuje dojem, že je vše jasné. Tedy: namísto souřadnic uvést Poříčí nad Sázavou. Nebo alespoň v poznámce zmínit, že jde o odkaz na památník. Sázava je nesnadno překonatelná přírodní překážka, která musela ovlivnit strategii soupeřů, z bitvy ji nelze vynechat. A je neencyklopedické se tvářit, že současná podoba článku je konečná. Nemám zdroj, nemohu doplnit přesné místo bitvy a naposledy, kdy jsem o bitvě slyšel, se nevědělo, kde se odehrála. Což se mohlo změnit. Proto šablona.
Bitva u Kutné Hory: co dělá Kolín v poznámce? --Tomas62 25. 12. 2011, 19:07 (UTC)
Jak vidím, jste rozumný chlap, se kterým se dá mluvit, tak aby jsme předešli nějakému nedorozumění – článek v žádném případě není kompletní a ani se tak netváří. Jde pouze o tu šablonu, pokud jste si všiml, nic jiného vám nevyčítám, naopak, za vaši práci jsem vám poděkoval (a to zcela upřímně). Já nemám doma na wikipedii moc klidu, znáte to, děti, manželka :-) (proto občas ty kopance), takže jsem rád, že někdo piluje detaily. Já sám jsem se k tomu ještě neodhodlal (čeká na to třeba i Napoleon Bonaparte, Sedmiletá válka, Jan Žižka...).
Co se bodu 3. týká, nemám nic proti. Tedy téměř. Takhle, zcela nepokrytě se přiznávám, že ve chvíli, kdy jsem článek začínal předělávat, poprvé za své angažmá v projektu (tím myslím wikipedii) jsem začal používat šablonu geo. Naprosto bez špatného úmyslu jsem udával přesné souřadnice i tam, kde byl údaj jen orientační, což je asi opravdu zbytečné, chápu.
Co se týká toho přiznat neznalost... To je těžké. Nejde o neznalost mou, ani o neznalost historiků, spíš o nekonkrétnost písemných pramenů. Od toho se to všechno odvíjí. Na vašem postřehu nevidím nic špatného, naopak, bude se (budu) to muset opravit, ale než kvantem poznámek, to spíš vyřeším poznámkou k úvodu, která bude vysvětlovat souřadnice jako takové. Jinak by těch dodatků bylo opravdu hodně, tedy to bude potřeba minimalizovat. Ale ještě uvidím, možností je víc. Můžete klidně navrhnout něco jiného.
Co se týká dalších záležitostí:
– Žemlička by vám nic nového neřekl, oproti Palackému nepíše skoro nic, ale konkrétně se zmiňuje o tom, že bitva se odehrála u Vysoké. Užitečný by byl zajisté pramen z nějž Palacký čerpal, a tím jsou patrně, nejsem si jistý, Pokračovatelé Kosmovi.
– Obávám se, že ohledně lokace bitvy u Poříčí se toho moc nezmění. Článek jsem psal já, tedy jsem zevrubně prostudoval vše, co jsem měl v k dispozici (prameny i historickou literaturu). Sázava v době bitvy pochopitelně nebyla regulovaná, tedy byla překonatelná, neboť podle Vavřince z Březové se podařilo husitům řeku bez problémů přebrodit. Střetnutí se odehrálo až o několik hodin později při jejich postupu, resp. při pokusu o vyváznutí z obklíčení, k Praze. Z toho lze předpokládat, že Mikuláš z Husi i Žižka zvolili cestu k Poříčí zcela úmyslně, neboť věděli o zdejším brodu; na průběh bitvy toto rozhodnutí však nemělo žádný vliv, sekundárně snad jen na místo, kde k ní došlo. --Atilla 26. 12. 2011, 09:53 (UTC)