Diskuse:Seznam žijících kardinálů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Vladaarachid v tématu „Editace tabulky Obsah

Náměty k vylepšení[editovat zdroj]

Bylo by dobré:

  • doplnit wikiodkazy i u těch kardinálů, kteří jsou zatím psáni bez odkazu. Ve Wikipedii je zvykem psát rovnou jako odkaz všechna jména, o kterých by vznik samostatného článku mohl připadat v úvahu - nikoliv vytváření odkazů dohánět až poté, co je článek skutečně napsán. Právě proto tu máme funkci barevného odlišení modrých a červených odkazů. Kardinál je natolik významná funkce, že není třeba příliš váhat a je možné "začervenit" rovnou všechny (a nechat se překvapit, kolik z těch chybějících odkazů už bude rovnou modrých).
  • Článek by měl být formulován pokud možno nadčasově a tak, aby jej bylo možné snadno udržovat. Označit hvězdičkou kardinály mladší 80 let, aniž by u jejich jmen bylo zároveň uvedeno datum či alespoň rok narození, nebyl šťastný nápad. A asi by bylo dobré je v rámci jednotlivých zemí seřadit podle věku, je-li právě tato věková hranice jedním z nejdůležitějších kritérií jejich reálných kompetencí
  • Připadalo by mi zajímavé vypsat do zvláštního seznamu kardinály, kteří nemají biskupské svěcení. V článku Kardinál byl zmíněn kard. Špidlík, ale je dost obtížné dohledat, kolik takových kardinálů je dosud ve funkci. --ŠJů 5. 5. 2011, 16:33 (UTC)

Není kardinálem i emeritní papež Benedikt XVI.?

Změnit zpět na Seznam kardinálů[editovat zdroj]

Navrhuji článek změnit zpět na seznam kardinálů. Bylo by absurdní, aby kardinál svou smrtí úplně zmizel ze seznamů na Wikipedii. Wikipedie je nadčasová encyklopedie a ne papežova pomůcka pro svolávání konkláve. Článek ve Wikipedii by měl popisovat nejen dnešní situaci, ale i situaci před deseti, padesáti či pěti sty lety. Fakt, že některá období ještě nemáme zpracovaná, by neměl znamenat, že máme minulost cíleně vymazávat. --ŠJů 5. 5. 2011, 16:39 (UTC)

Souhlasím, v této chvíli seznam nepředstavuje riziko velkého nárůstu osob; pokud by se v budoucnosti příliš rozšiřoval lze článek rozdělit na menší (např. dle národnosti či podle jmenování papeži (en iw)), rozhodně je chybou, aby se z čl. definitivně odstraňovaly položky bez náhrady. Kacir 5. 5. 2011, 17:14 (UTC)
Myslím si naopak, že článek "Seznam kardinálů" vzhledem k tomu, kolik jich bylo, není příliš užitečný: stačí kategorie "Kardinálové". Článek "Seznam žijících kardinálů" podle mne má větší smysl, protože informuje o aktuálním složení kolegia, tak jako se informuje o oaktuálním složení vlád či parlamentů. Dovolím si jen poznámku na okraj diskuse: papež konkláve nikdy nesvolává (konkláve se koná proto, že žádný papež není). TJ Ryba 31. 7. 2011, 17:53 (UTC)
Jestli dobře počítám, tak devět z deseti seznamů v cizojazyčných verzích, na něž je příslušný odkaz z tohoto článku, obsahuje seznam žijících a ne všech kardinálů (i když v některých případech to z názvu výslovně nevyplývá, asi to považují za příliš samozřejmé). Výjimkou jsou Poláci. Kardinál svou smrtí úplně nemizí se seznamů na Wikipedii, nýbrž stěhuje své jméno na seznam zemřelých kardinálů, který je postupně dopracováván a dnes už asi o polovinu přesahuje seznam žijících kardinálů (ve výsledku by měl být zhruba patnáctkrát delší). Je taky správná poznámka TJ Ryby, že papež konkláve nikdy nesvolává; mám dojem, že ho svolává někdo jako děkan kolegia kardinálů, kardinál státní sekretář nebo tak něco, ale to není zas až tak podstatné. Seznam je soustavně udržován, což ostatně není až zas tak příliš těžké. Každoročně dosáhne věku 80 let řádově pět kardinálů, a to zas není tolik. Pak je čas od času nějaké úmrtí nebo rezignace, která způsobuje, že se z biskupa stane biskup emeritní. V některých Wikipediích mají dokonce seznam rozdělený na dvě části, mladší 80 let a starší 80 let – předpokládám, že to musejí dělat ručně, a taky to jde. Přitom třeba v portugalském seznamu si myslím ještě nevšimli, že Vlk už je přes rok emeritním arcibiskupem. Nevidím důvod pro to, aby byli kardinálové řazeni podle věku, dosavadní systém považuji za vyhovující. Seznam žijících kardinálů bez biskupského svěcení je uveden v článku kardinál. Protože mám za to, že všechny argumenty pro přejmenování článku zpět na seznam kardinálů byly vyvráceny, navrhuji zamítnutí návrhu na přejmenování článku. Případné námitky proti tomu prosím uveďte v této diskusi do konce srpna 2011, jinak budu předpokládat, že proti tomu nejsou žádné námitky. Fagnes 31. 7. 2011, 21:55 (UTC)

Rozdíl mezi "emeritní" a "bývalý"[editovat zdroj]

Existuje nějaký výrazný rozdíl mezi slovy "emeritní" a "bývalý"? Přijde mi to nastejno. Raksagadam (diskuse) 13. 3. 2013, 13:25 (UTC)

Dobrý den, rozdíl v tom zcela určitě je. Emeritní biskup či arcibiskup je to v případě, že ve své funkci byl až do své rezignace (zpravidla z důvodu dosažení kanonického věku 75 let) a následně mu zůstává čestné označení emeritního (arci)biskupa příslušné (arci)diecéze, i když je ve své podstatě v důchodu. Naproti tomu jako bývalý biskup či arcibiskup je v seznamu označen takový (arci)biskup, který pozbyl svou funkci místního ordináře určité (arci)diecéze jmenováním do jiného úřadu, nejčastěji do čela některé z vatikánských kongregací; to znamená, že je dosud v činné službě, ale už ne své (arci)diecézi, nýbrž jako funkcionář římské kurie. Hezký den přeje Fagnes (diskuse) 13. 3. 2013, 16:37 (UTC)

Řazení seznamu[editovat zdroj]

Podle jakého klíče jsou v seznamu řazeny jednotlivé země? Abeceda to není, počet věřících ani kardinálů také ne... Navrhoval bych seřadit to podle abecedy. --Byrnjolf 17. 1. 2014, 21:19 (UTC)

Ideálem by podle mne byla tabulka podle vzoru německé či anglické wiki, umožnující různá řazení. OISV (diskuse) 17. 1. 2014, 23:01 (UTC)

Editace tabulky Obsah[editovat zdroj]

Dobrý den všem, tabulka Obsah, kde jsou řazeni kardinálové dle kontinentů a dále pak dle národností nejde editovat a některé národnosti kardinálů v ní tak pak evidentně chybí a přitom v seznamu samém uvedeny i se jmény samotných kardinálů jsou... to je chyba. Např. chybí v tabulce kategorie kubánští či guatemalští, kteří v seznamu samém následují hned za mexickými, ale v tabulce nejsou a po mexických jsou hned honduraští... (Vladaarachid (diskuse) 2. 12. 2020, 11:41 (CET))Odpovědět