Diskuse:Seznam českých hudebních skupin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Další kapely (alespoň jména a stránky) se chystám doplnit pomocí makra ze seznamů na Seznamu. Bude to asi chvilku trvat, ale určitě to bude jednodušší, než to opisovat ručně.

Takže plz chvilku strpení - na stránce se opravdu pracuje, i když to podle času poslední editace nemusí tak vypadat, kód stránky je v současné době upravován off-line.

Dík. Chrupoš 21:16, 20. 11. 2006 (UTC)
To už je dokončeno + promazáno, takže dávám pryč pracuje se, teď už jde o to, doplnit to do nějakého rozumného tvaru. Chrupoš 14:32, 22. 11. 2006 (UTC)

Dechovky?[editovat zdroj]

Nenašel jsem tu např.dechovky --P.Starý 14:41, 20. 12. 2007 (UTC)

Tady těch skupin chybí...a to nejen dechovky.--Marek Koudelka 3. 5. 2011, 15:23 (UTC)
Tohle je potencialne nekonecny clanek. Soucasna podoba mi prijde ale stale lepsi oproti stavu, kdy si sem mohl kazdy pridat tu svoji garazovku. Zanrove ohranicene skupiny by mozna bylo lepsi davat do zvlastnich seznamu, pokud by je tvoril nejaky expert na dane tema, tak by takovy seznam mohl byt i relativne konecny a uplny. --Jklamo 3. 5. 2011, 15:55 (UTC)
Já bych to stejně radši smazal, protože totéž je vlastně v kategoriích. S pozdravem Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 26. 7. 2011, 16:31 (UTC)

Smazat všechny skupiny co nemají článek[editovat zdroj]

Chtěl bych smazat všechny skupiny co zde nemají článek, pokud se nenajde nějaký zdroj. Jelikož tento seznam je vlastní výzkum. Kdo je proti?--H11 7. 6. 2009, 16:19 (UTC)

Souhlas, jen do toho. --Jklamo 7. 6. 2009, 16:37 (UTC)
Souhlasím. Dále bych smazal všechny externí odkazy. Wikipedie není internetový rozcestník. Myslím že bohatě postačí když skupiny které mají článek budou mít externí odkaz tam. -- Jowe 7. 6. 2009, 16:41 (UTC)
Nevím. Tento seznam je schválně pro ty, které článek nemají ("Tento abecedně řazený seznam obsahuje základní informace o českých hudebních skupinách a to bez ohledu na to, zda pro danou skupinu existuje samostatný článek nebo nikoliv.")--Ben Skála 7. 6. 2009, 16:42 (UTC)
Souhlasím, odmazat skupiny bez článku + odmazat ext. odkazy. --Podzemnik 7. 6. 2009, 16:43 (UTC)
Souhlasím s promazáním, určitě ovšem nesouhlasím se smazáním dle kritéria není článek —> pryč. Tak letmým pohledem, např. Argema, Ahmed má hlad, Burma Jones jsou kapely, které tu článek nemají, ale imho si ho zaslouží (rozuměj jsou dostatečně encyklopedicky významné, aby ho měli;-).
Jinak určitě souhlas s odmazáním externích odkazů.
A kdyby se do toho někdo pustil, tak nezapomenout kontrolovat co tu stránku má, jen není odkaz (např. Cop)
Jedudědek 7. 6. 2009, 17:01 (UTC)
Ono je to hlavně vlastní výzkum, kapel co by splnilyWP:významnost jsou stovky, najít nějaký zdroj se seznamem českých kapel.....--H11 7. 6. 2009, 18:24 (UTC)
Supermusic.sk,
ale jsou tam jednak i zpěváci/jednotlivci a ne všechny kapely co tam jsou budou encyklopedicky významné.
Jedudědek 7. 6. 2009, 19:16 (UTC)
No na tom vcelku nezáleží že jsou encyklopedicky nevýznamné, jen doufám že je to dostatečně důvěryhodný zdroj aby se to dalo použít, idealně to skřížit ještě s jiným seznamem, pokud se budou vyskytovat ve dvou zvýší se významnost, i jistota že opravdu jsou...--H11 7. 6. 2009, 21:13 (UTC)
No do odkazovaneho seznamu muze pridat po registraci kdokoliv cokoliv, takze tezko nezavisly zdroj. --Jklamo 7. 6. 2009, 21:40 (UTC)
No to je sice pravda, ale dá se to použít jako vodítko. Jeden dva lidi to můžou projet a říct si tohle je jasný, tohle jsem už slyšel a co je tohle ? kliknu a vono tam vlastně nic není, nebo naopak řada odkazů (bývají tam diskografie, odkazy na články (ne vždy spolehlivě o dotyčném interpretovi, ale vcelku ano)). Prvním návodným kritériem, hned po obecném vědomí (jo to už jsem slyšel;-) může být číslo v závorce za interpretem. Není to sice úplně směrodatný, ale je-li tam nula a nikdy jsem o kapele neslyšel, tak ji vůbec nebudu řešit. Když pak někdo bude chtít něco sem přidat, ať v případě pochybností doloží významnost.
Já myslím, že lepší zdroj najdeme asi jen těžko.
Ještě můžem využít výsledkové listiny různých anket (Slavík, Anděl). Jinak s rozumem, jde o to, aby tu nebylo cokoliv a imho by bylo špatné, kdyby tu chyběli vcelku významné/známé kapely jen proto, že o nich doposud není článek. To, že tu nebude kapela mírně za hranicí významnosti (na té pro nás správné straně;-) nám vůbec nevadí.
Jedudědek 7. 6. 2009, 22:07 (UTC)
Tak můžeme použít Slavíka a Anděla, tam se ověřuje jestli opravdu existují, a jsou vcelku významné..., pokud bude chtít někdo doplnit další jen se zdrojem....bude to dost radikální ale poté by měl seznam nějakou hodnotu a smysl........--H11 7. 6. 2009, 22:29 (UTC)
hmm, to by mě zajímalo, jak významné jsou kapely Veselé E, nebo Kapela hrůzy ;-b
Jedudědek 7. 6. 2009, 22:35 (UTC)
Seznam neobsahuje jen encyklopedicky významné kapely, to by nahrazoval kategorii a byl by zbytečný...--H11 7. 6. 2009, 22:37 (UTC)
No to samozřejmě není pravda, jednak jsou zde nějaké doplňkové informace, jednak jestli nemusí seznam obsahovat jen encyklopedicky významné kapely, tak je potřeba určit nějaké kritéria které kapely ano. Protože jinak nemusíme nic promazávat, ale jen přidávat a přidávat. Jedudědek 7. 6. 2009, 22:50 (UTC)
PS.: Kapela hrůzy je kapela bývalého frontmana Ready Kirken, Veselé E je k nalezení jen na výsledkové listině Slavíka 2007 Jedudědek 7. 6. 2009, 22:50 (UTC)
No jen ta definice je složitá, pokud napíšeme všechny , tak všechny, ale poté myslím že je takový seznam naprosto k ničemu. Já bych se nebránil ale definici, které se umístili v těchto anketách: X,Y,Z,..,..,..,--H11 7. 6. 2009, 22:54 (UTC)
No tomu bych se zase bránil já, neboť takovej Radegast, nebo HNF se imo v žádné anketě neumístily a nemyslím si, že by tu měli chybět. Ostatně než tu budeme mít o všech encyklopedicky významnejch kapelách článek, tak to nejen že už budu dávno plešatej, to už asi budu dávno vokusovat kořínky ;-)
Takže já bych řekl, že encyklopedická významnost je docela dobré kritérium, stejně tu bude značná část červená ;-)
Jedudědek 7. 6. 2009, 23:03 (UTC)
No na e.v. bude potřeba 2NNVZ ....to z toho článku toho moc nezbyde...--H11 7. 6. 2009, 23:05 (UTC)
No je nesmysl, aby se rozhodovalo podle nějakých anket. Spousta zásadních kapel české historie se nikdy v žádné anketě neobjevila. Takže nám asi nezbyde, než vymyslet nějakou rozumnou definici, např. kapely, které získaly nějaké ocenění/umístili se v nějaké významnější anketě a/nebo dlouhodobé působení na scéně a/nebo alespoň jedno oficiálně vydané cd/zvukový nosič a/nebo větší počet neoficiálně vydaných cd/zvukových nosičů a/nebo kapela s doložitelnou encyklopedickou významností
Jedudědek 7. 6. 2009, 23:15 (UTC)
Souhlasím s Jedudědkem, takto postavený seznam by byl zajímavý a jsem ochoten na něm (spolu)pracovat.--Ben Skála 7. 6. 2009, 23:21 (UTC)
Rád bych se ohradil proti masovému odstraňování linků u jednotlivých kapel v seznamu. Většina kapel v seznamu nemá svůj vlastní článek a odstraněním linku na web kapely se ze seznamu stává nepodložený blábol. V diskuzi výše došlo ke shodě na potřebě "encyklopedické významnosti", která by měla být založená na umístění kapely v anketách, na počtu vydaných nosičů a podobně. Osobně to považuji za dost ošemetná kritéria, ale lepší způsob hodnocení asi těžko vymyslet. Nicméně tato významnost by měla imho být podložena relevantními důkazy a tyto by měly být odkázány u dotčené kapely. Tedy buď odkazem na výsledky příslušné ankety, nebo na nějaký jiný zdroj, opravňující položku k existenci v seznamu. A že web kapely je často nejobsáhlejším zdrojem informací např. o počtu vydaných CD a možná i o umístěních v anketách a co já vím jakých dalších minoritních kritériích, to bych si troufal předpokládat. Takže navrhuji - odkaz na web kapely ponechat, nebo ho nahradit něčím průkazně opravňujícím položku k setrvání, nebo odstranit položku celou. Snad jsem se vyjádřil pochopitelně. Díky. StanleyK 16 6. 7. 2009, 20:56 (UTC)
Oficiální stránky kapel nejsou nezávislé a netriviální informační zdroje - z hlediska Wikipedie "jakoby vůbec nebyly" (nemají zde vůbec žádnou váhu ani platnost) - viz Wikipedie:2NNVZ ** --MiroslavJosef 6. 7. 2009, 21:06 (UTC)
Budiž, o tom nemám zájem se přít. Z hlediska Wikipedie nicméně považuji přítomnost kapel bez jakéhokoliv odkazu v seznamu za daleko závažnější problém a trvám na tom, aby tyto byly buď odstraněny celé, nebo doplněny o potřebné 2NNVZ. Pokud platí, že "jakoby vůbec nebyly", tak je jejich pouhé odstraňování zcela zbytečná práce a kvalitu seznamu opravdu nezvyšuje, maximálně spíše ztěžuje dohledání odkazů opravdu relevantních. Snad si rozumíme. StanleyK 16 6. 7. 2009, 21:33 (UTC)
Zkusil jsem nalézt nějaké relevantní zdroje pro první kapelu v seznamu, která by jinak aspirovala na vyřazení (1st choice) a našel jsem umístění v semifinále Coca-cola Popstar 2004 a ještě relativní úspěch v soutěži Nová krev... Kapela měla nejspíš ještě další dílčí úspěchy, ale ty se mi nepodařilo dohledat a prokázat. Jsem wikipedistou teprve krátce a neumím posoudit, zda se jedná o relevantní zdroje, zda si kapela na tomto základě zasluhuje setrvání v seznamu a nevím zda zvolený způsob odkazování je nejvhodnější, tak prosím o nějaké vyjádření zkušenějších wikipedistů. Díky. StanleyK 16 7. 7. 2009, 15:02 (UTC)
Koukněte na wikipedie:reference a je třeba odkazovat přímo na to co to dokazuje ja jsem brozdal po cocacola popstar a vubec jsem to nenašel, ale chce to vymyslet něco lepšího než wikipedie:encyklopedická významnost (wp:2NNVZ) (to samzrejmě nesplnuje kvůli trivialnite toho refu, musely by to být články nebo odstavce o té kapele 1stChoice), ta je potřeba kvůli celému článku , a to že jsou dvě monografie o českých kapelách snad nikdo nepochybuje. Chce to rozhodně zdroje, ale v seznamu by měli IMHO být i encyklopedicky nevyznamné články které zde nikdy nebudou mít článek ale do seznamu by se hodily. Bude to chtít definici, klidně bych přijal vyjmenování i mnoha anket, nevím. /samozrejmě že u kapel co už mají článek je to bezpředmětné ty samozřejmě nechat/ PS:encyklopedická významnost nemá nic společného s tím jak se to vnímá běžně je to wikipedicky termín znamenájí wp:2NNVZ--H11 7. 7. 2009, 18:15 (UTC)
Jenom krátká poznámka k tomu linku na cocacola popstar - ta stránka je s rámci, takže se na konkrétní součást nedá rozumně odkázat (všechny mají stejný link). Jak se má postupovat v takovém případě? (Stačí odkaz někam, kde se to řešilo). Když vykuchám link onoho podstatného rámce, tak je to http://www.cocacolapopstar.cz/2004/vysledky.php StanleyK 16 7. 7. 2009, 19:54 (UTC)

Kloboučník a kapela[editovat zdroj]

Chci tam přidat Kloboučník a kapela jeto opravdu česká hudební skupina hrajicí Retro hudbu a hraje ještě dnes.