Diskuse:Sedmiletá válka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tvrzení[editovat zdroj]

Tvrzení: "Válka mimo jiné odhalila celkovou zaostalost Rakouska; Marie Terezie se proto pustila do postupných reforem, v nichž později pokračoval i její syn Josef II." Mi připadá spekulativní. Myslím, že se autor spletl a myslel válku o dědictví rakouské. Před Sedmiletou válkou, pokud vím, Marie Terezie provedla velké množství reforem, zvlášť v armádě a její výkony tak byly oproti předchozí válce nesrovnatelně lepší. --PANGI 11:44, 21. 5. 2008 (UTC)

Prosím o ujasnění: V iboxu je, že byla i v Africe, ale zdroj v úvodu se o tom nezmiňuje, chtělo by to zjistit jak to je a sjednotit to. --Elm 21. 11. 2009, 19:13 (UTC)

  • Boje se odehrávaly v zejména v západní Africe už od druhého roku války. Neměly sice dlouhé trvání, ale byly důležitým faktorem koloniálních bojů mezi Francií a Británií. Doporučuji nahlédnout do knihy Michala Wannera - Sedmiletá válka v Orientu str. 187 - 204. Tato stránka pojednává pouze o sedmileté válce v Evropě. Ještě jsem zde nestačil dodělat odkazy na boje na ostatních kontinentech. Do úvodu to při příští editaci doplním. --Atilla 21. 11. 2009, 19:26 (UTC)

Poznámka[editovat zdroj]

Chtělo by to ještě trochu práce - už jenom nesrozumitelná a češtinářsky nekorektní věta v úvodu "která po dvousetpadesáti letech dědičného nepřátelství Francie a Rakouska přeorientovala jejich vztahy do vzájemné roviny", dále červený odkaz v záhlaví, nadužívání úředně zabarveného slova "následně", tečky za popiskami obrázků, celková koncepce článku (skoro úplné vyloučení popisu bojů v zámoří) atd. Nebudu tomu stříbrnou hvězdičku zatím brát, ale fakt by bylo dobré to pořádně projít a případně i dát do recenzí.--Ioannes Pragensis 15. 2. 2010, 10:07 (UTC)

Uf, DČ, jsem trochu zaskočený :-) Já jsem ten článek bral prozatím jen jako funkční (jak jsem psal v souhrnu své předposlední editace v historii); chvíli jsem se zaraženě díval jestli nejsem na jiné stránce :-). To jste mě opravdu, opravdu potěšili. Bohužel kromě bitvy u Slavkova nemám žádnou ze svých editací ve sledovačce, takže jsem na to přišel až dnes. Proto jsem taky nezačal s opravami již dříve. Nechával jsem si text uležet a zrovna včera jsem si říkal, že bych mohl obnovit práce. Úpravy zahájím co nejrychleji, mnoha chyb jsem si již všiml zběžným pohledem. Navíc se mi konečně podařilo sehnat Stellnerova Fridricha II.! Ohledně vyloučení bojů v zámoří bych jen chtěl dodat, že jsem kvůli rozsahu editace zvolil možnost rozdělení článku na tři samostatné části. V záhlaví je o tom konečně zmínka. Dle mého, ale opravdu jen mého, názoru (a jsem připravený ho změnit) je pro českého uživatele podstatnější ta část textu, která se zabývá evropským bojištěm. Ameriku a posléze Asií s Afrikou by bylo vhodnější detailněji rozebrat samostatně. Konečně k událostem na americkém kontinentě se již jeden článek rýsuje. Ohledně rozsahu ještě stále zvažuji přidat odstavec, jenž by se alespoň letmo zaobíral čistě armádními záležitostmi. Možná by stálo za to založit v této záležitosti také zcela nový článek. Za jakékoliv další připomínky předem díky. --Atilla 8. 3. 2010, 12:09 (UTC)