Diskuse:Schizma

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Martin M. Mrskoš v tématu „Diskuse o pravopisu: Shizma

Diskuse o pravopisu: Shizma[editovat zdroj]

Slovo schizma se podle PČP píše jedině se z. Stejně jako schizofrenie a všechny související výrazy.
-- Egg 20:10, 3. 12. 2004 (UTC)

Bohužel neumíte pravopis: "Ve slovech zdomácnělých, kde původní s se vždy čte jako z, jsou také správné podoby se s, přičemž se podoby se z považují za základní (stylově neutrální). To se týká např. dublet jako analýza – analysa, azyl – asyl, bazilika – basilika, dimenze – dimense, epizoda – episoda, exkurze – exkurse, exploze – explose, expozice – exposice, fantazie – fantasie, filozofie – filosofie, fyzika – fysika, geneze – genese, gymnázium – gymnasium, iluze – iluse, intenzita – intensita, invaze – invase, izobara – isobara, izolace – isolace, muzeum – museum, oáza – oasa, organizace – organisace, pauza – pausa, penze – pense, plazma – plasma, poezie – poesie, prezentace – presentace, prezident – president, próza – prosa, revize – revise, rezoluce – resoluce, riziko – risiko, televize – televise, trezor – tresor, tuberkulóza – tuberkulosa, univerzita – universita, úzus – usus; konzerva – konserva, konzervativní – konservativní, konzervatoř – konservatoř, konzul – konsul, konzulát – konsulát, konzultace – konsultace, konzumace – konsumace; deziluze – desiluze [sic!], dezinfekce – desinfekce." -- Vít Zvánovec 20:16, 3. 12. 2004 (UTC)
Sice jsem přesvědčen, že by měla být dána přednost slohově neutrální formě, ale vídím, že podle dodatku tedy není forma se s nepřípustná. OK.
-- Egg 20:38, 3. 12. 2004 (UTC)
Měl byste zamést před vlastním prahem, když píšete diskuze, což není slohově neutrální forma. -- Vít Zvánovec 20:43, 3. 12. 2004 (UTC)
Napsal jsem to někde v článku? Pokud ano, klidně to po mě opravte. Pokud jen na diskuzní stránce, tam to není zásadní.
-- Egg 20:58, 3. 12. 2004 (UTC)

Problematické pro mne je, než jsem začal číst diskusi zde k heslu, že se v jednom článku používá nedůsledně dvojí zápis: schisma/schizma; to je potřeba ustálit. Osobně bych dal přednost pravopisu vycházejícímu z řecké podoby tohoto slova, kde je sigma (σ), ale když se člověk namátkou podívá na zásadní zdroje, např. http://www.oikoymenh.cz/reflexe-filosoficky-casopis/35/, tak tam čteme: "Zpráva z konference „Schizma filosofie 20. století. Překonávání metafyziky?“ (D. D. Novotný)", nebo přímo k tématu zde: http://www.refugium.cz/obchod/produkt/Fotiovo-schizma.html. --Martin M. Mrskoš (diskuse) 8. 4. 2015, 07:45 (CEST)Odpovědět

Schizma × Církevní schizma[editovat zdroj]

Jsem pro přejmenovat článek na schizma rozcestník. Schizma je jasně náboženský pojem většinou spjatý s křesťanstvím. Pojem sám o sobě navozuje pocit, že jde o nějakou událost týkající se církve. Proto mi označení církevní přijde jako zbytečný pleonasmus. s pozdravem --Jenda H. 2. 2. 2011, 20:07 (UTC)

Jsem pro. Současné Schizma přejmenovat na Schizma (rozcestník) a současné církevní schizma přesunout na schizma. --Dodo 2. 2. 2011, 22:41 (UTC)