Diskuse:Rozvojová spolupráce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podle mě je pojem rozvojová spolupráce užší než pojem rozvojová politika. Psala jsem to už v diskuzi k rozvojové politice, kde jsem změnila úvodní definici. Myslím, že rozvojová politika zahrnuje např. i odpouštění dluhů, kroky v oblasti mezinárodního obchodu a prostě veškerá opatření namířená směrem k rozvojovému světu. Tj. jedná se o překlad dvou anglických termínů - development assistance (aid, cooperation) a development policy. Ale fakt je, že v praxi se to celé dost míchá, takže se nějak úporně hádat nechci :). Pokud by převládl názor, že by se články měly spojit, přimlouvala bych se nicméně za to, aby Rozvojová spolupráce byl hlavní název článku. Je užíván Ministerstvem zahraničních věcí (www.mzv.cz/rozvoj) i významnějšími nevládkami Člověk v tísni (http://www.clovekvtisni.cz/index2.php?id=114), Charita (http://www.charita.cz/article.asp?nArticleID=1148&nDepartmentID=185&nLanguageID=1), používá se zkratka ZRS (Zahraniční rozvojová spolupráce), projednává se "Zákon o zahraniční rozvojové spolupráci" atd.

já si také myslím, že rozvojová politika je obsáhlejší pojem , měl jsem to v plánu tam dát jako zvláštní kapitolu(část oné politiky), správný argument je , že se jí nezabývají jen politické instituce,(například různé charitativní společnosti), přesto si myslím, že ta kapitola by spíše patřila tam, hodilo by se vyjádření někoho dalšího...--H11 23. 10. 2008, 12:19 (UTC)

Aha, no to má samozřejmě logiku. Já bych sem ráda ale ještě přidala kapitolu rozvojová spolupráce ČR a EU a něco o sektorech rozvojové spolupráce. Jen co na to budu mít chvíli čas. Tak jestli by to pak nebylo zase v té rozvojové politice moc dlouhé...

no když až to bude příliš dlouhé,tak se to zase rozdělí...myslím , že to tak bude lepší, protože spousta pojmů(informací) by se vzájemně překrývala, a zbytečně by se informace v obou článcích duplikovaly a jiné naopak z druhého chyběly...PS:podepisujte se--H11 23. 10. 2008, 12:45 (UTC)

No, proti takovému sloučení nic nemám. Omlouvám se za zapomenuté podpisy. (BarboraU 23. 10. 2008, 12:56 (UTC))