Diskuse:Rámájana

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rámájana/Rámajána/Rámájána[editovat zdroj]

Při čtení jsem si všiml jen takové drobnosti, a to změn umístění čárek nad názvem. V textu se vyskytují tři verze Rámájana/Rámajána/Rámájána, jsou všechny správně? --Adam Zábranský 4. 2. 2011, 08:41 (UTC)

Díky za připomínku, člověk je z češtiny zvyklý dávat délku na předposlední slabiku; jediný správný přepis ze sanskrtu je Rámájana. --Podzemnik 4. 2. 2011, 08:52 (UTC)

Recenze od Hagara[editovat zdroj]

  • V úvodu "Tvoří důležitou část hinduistického kánonu smrti. Pojmenování neexistujíxího článku mi přijde chybné. Nemělo by to být buď "Kánon smrti", nebo "Smrt (hinduismus)" ?
  • "Je nejoblíbenějším textem višnuistů." IMHO by se hodil zdroj, když už je text v úvodu ozdrojován. Asi stačí jen přihodit zdroj 8, ne? :)

Na první pohled se mi článek moc líbí... Dokončím večer :)--Hagar 4. 2. 2011, 09:09 (UTC)

  • Je to smrti (čti smrty), ne smrt (s tou to nemá obsahově nic společného :-). Jelikož ten název už několikrát způsobil nedorozumění, článek jsem založil.
  • Tedy přidal jsem. --Podzemnik 4. 2. 2011, 10:33 (UTC)
  • Tak jsem to dočetl a článek se mi velmi líbil. Přijde mi to zdravě stručné. Jen u děje jsem měl místy pocit, že je to hodně sytlem, že někdo někoho zabil a hlubší náboženská podstata uniká. Popřípadě vážnou se s ní nějáké tradice, které ovlivňují hinduistickou kulturu? Berte, prosím, v řetel, že jsem, jak se výše ukázalo, naprostý laik a tedy to jsou jen otázky k zamyšlení, né pravidla, které musí být nutně spněna pro dobrý článek. :) Článek se mi moc líbí a rozhodně jsem pro stříbrný puzzlík. Díky moc za něj! :) --Hagar 4. 2. 2011, 19:21 (UTC)

Jo a nakonoce. Nehodila by se šablona prozrazení děje? (Nejsem si jist vzhledem k tomu, že se jedná o náboženský text a u Bilble jsem to také nenašel.) --Hagar 4. 2. 2011, 19:23 (UTC)

No ona ta hlubší náboženská podstata tam ani moc není, v článku se píše, že původně to byl světský epos. Jde o ty příběhy, které jsou vypravovány, metafory jako třeba stvoření světa apod. jsou hlavně ve védách a další starší literatuře. S tím prozrazením děje nevím, je prozrazen už v úvodu :-) Myslím, že spoilery obecně jsou přežitek, na en či de wiki je tuším zrušili už dávno. --Podzemnik 6. 2. 2011, 14:59 (UTC)
Dobře :) ... Pak jsem tedy pro stříbrný puzzlík všemi deseti! --Hagar 6. 2. 2011, 19:20 (UTC)