Diskuse:Praga RN/RND

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Jan Polák v tématu „Zubní laboratoř

Recenze v rámci WikiProjektu Kvalita[editovat zdroj]

Jan Polák[editovat zdroj]

  • VyřešenoVyřešeno s ventilovým rozvodem SV – co to je za rozvod to SV? Máme o tom článek? Nebo by šlo alespoň do poznámky napsat, co to to SV bylo (podobně jako vysvětluješ RN a RND)?
    • Odkaz byl v sekci o motorech, ale doplnil jsem i výše.--RomanM82 (diskuse) 30. 3. 2014, 22:35 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno v článku píšeš o sériích. Šlo by uvést, co to ta série je? Každým rokem výroby byla nová série?
    • Dal jsem do poznámky, snad je to trochu srozumitelné.--RomanM82 (diskuse) 30. 3. 2014, 22:35 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno osobně bych v oddíle „Varianty nástaveb“ začínal jednotlivé nadpisy velkým počátečním písmenem.
  • VyřešenoVyřešeno čs. armáda – osobně bych to rozepsal, ale budiž
  • VyřešenoVyřešeno MNO – sice osobně vím, co to znamená, ale přesto bych to rozepsal (nebo alespoň odkázal interním odkazem)
    • Jen odkaz, lepší bude článek (snad jednou...).--RomanM82 (diskuse) 30. 3. 2014, 22:35 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno příznivém terénu prokázal vůz schopnost vlečení 57mm a 76mm protitankových kanónů. – co to je „příznivý terén“?
  • VyřešenoVyřešeno (72 k) – odkaz na koňskou sílu bych dal výrazně výše, než až do popisu technických parametrů vozidla. Mimochodem, proč odkazuješ jen koňskou sílu a kilowatty nikoliv
  • NevyřešenoNevyřešeno 6,00–20 – nevím, jen se ptám, ale nechybí u té dvacítky také nějaké „desetinná“ čísla? Aby ta dvě čísla byla vizuálně stejná…
    • Takhle se to, pokud vím, uvádí. První číslo je šířka pneu a druhé průměr ráfku, obojí v palcích. Šířka může být různá po čtvrtinách palce (proto ty desetiny), velikost ráfku je jen v celých číslech.--RomanM82 (diskuse) 30. 3. 2014, 22:35 (UTC)
  • NevyřešenoNevyřešeno Co do souvisejících odkazů vložit článek Praga V3S? Nechám to na Tvém posouzení.
    • Spíš ne, ony tyhle dva typy nemají konstrukčně vůbec nic společného.--RomanM82 (diskuse) 30. 3. 2014, 22:35 (UTC)
      • OK, beru na vědomí. Jak jsem psal: nechával jsem to na Tvém posouzení. --Jan Polák (diskuse) 30. 3. 2014, 23:46 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno S ohledem na skutečnost, že máš v článku dvě dvojice totožných nadpisů, dochází k tomu, že klepnu-li v obsahu na nadpis „3.1.1 Praga RN“ skočím do článku na kapitolu „1.1 Praga RN“. Ty nadpisy je třeba rozlišit.
    • Zvláštní, mě to v Chromu fungovalo bez problémů, nicméně upravil jsem.--RomanM82 (diskuse) 30. 3. 2014, 22:35 (UTC)

Koukám, že jsi nakonec zmínku o Olze Hepnarové do článku nepřidal. Nevadí. Každopádně díky za pěkný článek, který na DČ, myslím, má. --Jan Polák (diskuse) 30. 3. 2014, 20:53 (UTC)

Díky za tvoje opravy a postřehy. Tu Hepnarovou jsem nakonec nepřidal, protože mi to nepřišlo (z hlediska článku o autě) úplně významné. Jiná věc by byla, pokud by si ke svému činu tento konkrétní typ vybrala. Ale asi spíš jenom "brala co bylo". Pokud však myslíš, že by se ta informace do článku hodila, klidně ji doplň (WP:ESO :).--RomanM82 (diskuse) 30. 3. 2014, 21:13 (UTC)
Já se přiznám, že také příliš nevím, kam s ní? Snad někam do úvodu…? Ale spíš to s ní byl takový nápad a zajímavost. Když nebude, nevadí. :-) --Jan Polák (diskuse) 30. 3. 2014, 21:37 (UTC)

Leotard[editovat zdroj]

Mám také několik postřehů, bylo by zajímavé je do článku přidat, kdyby se je podařilo zjistit.

  • NevyřešenoNevyřešeno V článku je uvedeno, že některé nástavby stavěly menší karosářské podniky. Ví se, které to byly?
  • VyřešenoVyřešeno Na trolejové věži z pražského Muzea MHD a v dílenské příručce, která byla kdysi ke stažení na internetu jsou vidět výkyvné ukazatele směru. Dalo by se zjistit, do kdy se montovaly? Případně do kdy byly povinné? Na muzejním autobuse Škoda 706 RO v muzeu MHD jsou totiž montované také - a ten se vyráběl déle než autobus RN.
  • VyřešenoVyřešeno Našly by se nějaké filmy, kde automobil, případně autobus RN/RND vystupoval? Nejsem právě filmový fanoušek, takže názvy si nevybavuji, ale určitě jsem viděl filmy, kde "Erena" vystupuje opakovaně. Nemám na mysli takové, kde jen projede na pozadí, těch by pochopitelně bylo spousta.
  • VyřešenoVyřešeno Ví se, kde se v Praze Pragovky montovaly? Původní výrobní haly byly na konci druhé světové války zlikvidovány americkým bombardováním. Pragy V3S se montovaly v letňanské Avii, kterou američani nezbourali, ale co bylo mezi tím?
    • Měl jsem v tom trochu zmatek, upravil jsem. Do náletu byl RN/RND montovány v Libni, po válce ve Vysočanech (údajně v bývalých halách Junkersu?).--RomanM82 (diskuse) 1. 4. 2014, 05:04 (UTC)

--Leotard (diskuse) 31. 3. 2014, 06:50 (UTC) Díky za doplnění, zvlášť za ty filmové odkazy. Montáž ve Vysočanech, v bývalých halách Junkersu se nabízí, protože právě tam následně sídlila PRAGA Automobilové závody Klementa Gottwalda. Budovy Junkersu (výroba leteckých motorů) nebyly zbourány američany (ti zbourali sousední továrnu AERO), a navíc byly prázdné, protože Rudá armáda je vyklidila od veškerého Němci zanechaného vybavení. V době, kterou pamatuji já už se v Pragovce vyráběly převodovky a V3S se vyráběly v Avii v Letňanech.--Leotard (diskuse) 1. 4. 2014, 05:56 (UTC)

Také děkuji, za připomínky i za zajímavou poznámku o Vysočanech.--RomanM82 (diskuse) 1. 4. 2014, 18:27 (UTC)
Dotaz

Proč vlastně článek už není mezi "Dobrými články"? Myslím, že v současném stavu už na to má. Potenciálně má i na Nejlepší článek, i když tam bych čekal ještě další doplnění, např.: dohledat, které karosárny stavěly na podvozcích Praga další nástavby (Lepil Rousínov?); doplnit obrázky některých vzácnějších modifikací (sklápěč, výsuvný žebřík); kdysi kdesi jsem četl, že za 2. světové války se na Slovensko dodávaly automobily Praga s označením Orava, nebo se snad dokonce na Slovensku kompletovaly, kdyby to byla pravda, bylo by to zajímavé; existují veteránské stránky věnované automobilům Praga, nebál bych se je přidat (www.liaz.cz). Rozhodně ale doporučuji zařadit článek mezi "Dobré články". --Leotard (diskuse) 17. 4. 2014, 07:02 (UTC)

DČ: čekal jsem, jestli se třeba neobjeví ještě nějaké připomínky. Asi ne, takže ho zařadím. Článek samozřejmě není zdaleka vyčerpávající, snad se mi časem podaří ještě něco doplnit (třeba ty karosárny). Obrázky raritních modifikací by se jistě hodily, bohužel však žádné pod svobodnou licencí nemám k dispozici. Ale myslím, že v článku je obrázků i tak celkem dost, případný zájemce si další najde na internetu. K té Oravě: taky jsem na to narazil, ale zdá se, že to bylo pouze obchodní zastoupení, nějaká výroba asi neprobíhala. jestli zjistím podrobnosti, doplním. Jeden zdroj dokonce uvádí licenční výrobu v Rumunsku (před a během války!), to mi taky nepřišlo pravděpodobné. Snažil jsem se uvádět údaje uvedené ve více materiálech. Na tom liazu.cz jsem bohužel nic o erenách nenašel. Jestli znáš nějaké zajímavé stránky, nebráním se jejich přidání.--RomanM82 (diskuse) 17. 4. 2014, 15:56 (UTC)
Kdyby byl článek vyčerpávající, co by zbylo pro nominaci na Nejlepší článek? Na www.liaz.cz je sekce TRUCK-FORUM, na něm je podstránka Praga a na té podstránce celé vlákno věnované RN a RND. Uznávám, že je to diskuze veteránistů, jak svoje veterány udržet při životě, ale myslím, že do tematu to patří. Mělo by to být zde: http://www.liaz.cz/forum/viewtopic.php?t=368 --Leotard (diskuse) 17. 4. 2014, 16:43 (UTC)

Zubní laboratoř[editovat zdroj]

@RomanM82: Tady je článek o možné zubní ordinaci v autobuse… --Jan Polák (diskuse) 15. 7. 2016, 13:31 (CEST)Odpovědět