Diskuse:Poselství Grálu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rozdělit[editovat zdroj]

Část o autorovi by měla být jinde. Miraceti 14. 10. 2008, 05:43 (UTC)

Vylepšit[editovat zdroj]

Dal jsem tam šablony NPOV a Neověřeno - žádné sekundární prameny, neencyklopedický tón, žádný religionistický pohled, žádná kritika. Chce to hodně vylepšit.--Ioannes Pragensis 14. 10. 2008, 08:56 (UTC)

Nesouvisející odkazy[editovat zdroj]

Podle pravidel wikipedie by se v externích odkazech neměly objevovat odkazy na:

  1. Odkazy na stránky sloužící k prodeji něčeho.
  2. Odkazy na stránky, které slouží jako reklama na cokoliv.
  3. Odkazy na stránky s nespolehlivým fungováním, s dočasným obsahem nebo jiným obsahem, u něhož nelze věřit, že bude dostupný po delší časové období.

Vzhledem k tomu, že stránky Českého institutu naplňují všechny tyto nedoporučené vlastnosti, nepovažuji za vhodné na ně odkazovat. Kromě toho se nejedná o spolehlivý zdroj informací o díle Poselství Grálu, kromě toho, že nabízejí k prodeji jen jeho torzo.

Navrhuji proto, aby ten, kdo nutně chce, aby Český institut měl na wikipedii odkaz, mu vytvořil samostatný článek, ze kterého by pak vedl odkaz na článek Poselství Grálu. To by pak i odpovídalo zavedené praxi, kdy např. článek Svědkové Jehovovi odkazuje na článek Bible, avšak obráceně nikoliv. V článku Bible, jakožto knihy a díla nejsou zcela přirozeně odkazy na jednotlivé církve a sekty, které na základě bible vznikly nebo to alespoň o sobě tvrdí. Plamen 1. 9. 2009, 14:08 (UTC)

Už název této diskusní sekce je manipulativní. Diskutujeme o literárním díle Poselství Grálu: Ve světle pravdy. Český institut má podtitul "pro rozvoj a ochranu díla Ve světle pravdy." Tento cíl má obšírněji zakotven ve stanovách a myslím, že cíl naplňuje i nabídkou na prodej knihy. Stěží lze označit odkaz za nesouvisející. Také proto, že další argumentace odstraňovatele odkazu obsahuje tři výhrady, které ovšem dále nerozvíjejí myšlenku nesouvisejícího odkazu.
Nechápu, proč by stránky ČI neměly být spolehlivým zdrojem informací. Ponechejme na čtenáři, které stránky vykladačů Poselství Grálu si vybere. Upřednostňování jedněch a potlačování jiných zavání cenzurou. Nespolehlivost zdroje ostatně není nijak rozvedena, neřku-li doložena.
Srovnání s Biblí je poněkud nevhodné, ale budiž. I na Bibli lze nahlížet jako na literární dílo. Výraznou autoritou (ale ne jedinou) v oblasti péče o Bibli, je Česká biblická společnost. I na ni nalezneme odkaz na české wiki. A zjistíme, že i Bible se prodává a že potřebuje reklamu. Ale nenapadlo by mě odkaz odstraňovat, protože prodej a reklama není hlavním ani jediným cílem ČBS.
Námitku nespolehlivosti stránky, dočasnosti obsahu atd. lze snadno uplatnit na kteroukoli internetovou stránku.
Navrhuji zachování odkazu na Český institut.
Kromě toho, diskuse pomíjí odstranění ještě jedné věty textu. Před odstraněním upřednostňuji doplnění a navrhuji toto znění:

Kromě Hnutí Grálu inspirovalo Abd-ru-shinovo dílo Jana Dietricha Dvorského k napsání knihy Syn člověka, Mesiášovo živé Slovo k všenápravě světa a k založení společenství Imanuelitů.--Tomas62 1. 9. 2009, 15:56 (UTC)

Poselství Grálu je dostupné ve většině knihkupectví[zdroj?] a nevím proč by měl být upřednostňován Český institut. To, že má něco uvedené ve stanovách neznamená, že se tím i řídí. WWW stránky si může udělat kde kdo, ale to neznamená, že dělá to, co tam i píše. Kromě toho, jediný odkaz na vykladače Poselství, jste tam dal Vy. Všechny další, externí odkazy se týkají pouze díla samotného a ne jeho výkladu. Poselství Grálu není v knihkupectvích, největší internetové obchody kosmas.cz a vltava.cz o něm nic neví
Spolehlivost informací Č.I. bych nenechával až na čtenářích, protože se domnívám, že od toho tady wikipedie není. Právě naopak, úkolem wikipedistů je zpracovat korektní a objektivní informace, aby čtenáři si jejich objektivitu a pravdivost dál nemuseli složitě ověřovat, ale mohli z nich už jen čerpat. Jinak by wikipedie byla jen zpravodajským plátkem, spousty sebevědomých pisálků. Stránky Českého institutu žádné podrobné a věcné informace o Poselství Grálu nepodávají.
Srovnání s biblí je naopak na místě, protože byla napsána jen lidmi, ale byla zároveň zneužita k nejrůznějším pozemským a neduchovním cílům, tak jako Poselství Grálu. Nevím, jestli tahle věta je neznalost nebo záměrná urážka. U zrodu Bible byla Božská inspirace.--Tomas62 3. 9. 2009, 13:43 (UTC)
Mohl byste prosím přesně definovat co je pojem "Božská inspirace" a doložit, že skutečně byla u zrodu Bible? Předchozí konstatování nebylo žádnou urážkou, ale věcným a doložitelným faktem. Plamen 18. 9. 2009, 11:07 (UTC)
Na úvodní straně Českého institutu naleznete už řadu měsíců jen jakési komentované zprávy z idnes.cz a ne žádné informace ohledně díla Poselství Grálu.
Jak jsem již napsal, Poselství Grálu lze koupit ve většině knihkupectví[zdroj?] a není třeba mu dělat reklamu přes nějakou sektu, která se cítí být povolána, aby zastupovala Boha na zemi! (bez legrace)
Zadejte si na seznam.cz klíčové slovo "Ve Světle Pravdy" nebo "Poselství Grálu" a ve zboží vám vyjede několik desítek internetových knihkupectví. Kamenná knihkupectví si budete muset oběhnout asi sám :) Plamen 18. 9. 2009, 11:23 (UTC)
Imanuelité skutečně nebyli inspirováni Poselstvím Grálu, ale J.D. Dvorským a jeho spisy. Stačí si o tom něco přečíst.

Plamen 1. 9. 2009, 16:30 (UTC)

Tato kniha má jistě svoji vysokou hodnotu po duchovní stránce, ale jako u všeho třeba i u ní hledat záporné stránky. U samotného obsahu knihy nevidím problém, ale prokázalo se, že čtení této knihy nese v sobě dost veliké nebezpečí, a sice možnost nesprávného pochopení a zneužití na špatné účely.
Nejznámější jsou asi Natália de Lemeny-Makedonová a Jan Dietrich Dvorský, jenž tuto knihu překroutili a zneužili pro své cíle, ale najdou se i desítky jiných podobných pošetilců, jenž si po přečtení knihy začali namýšlet, že jsou božskými, nebo alespoň praduchovními bytostmi, a místo toho, aby se stali lepšími lidmi, začali odsuzovat jiné. Podobně se to děje i u společností jako Hnutí Grálu a AO-institut, jenž se považují za vyvolené, jenž to zde mají řídit. A pokud sekty pár šílenců mají dosah jenom na desítky lidí, tyto instituce je na sebe naváží daleko více.
Vidí někdo z vás větší nebezpečí, jenž může vzniknout čtením Poselství Grálu, jako že duchovně labilnější jedinci po tom, co jim to „přepne v hlavě“, začnou blouznit jiné lidi a vytvoří sektu?
Pokud ne, a je to to nejhorší, co se může u čtení této knihy stát, tak proč bychom to měli ještě podporovat na Wikipedii tím, že zde budeme dávat odkaz na takovou sektu??? Vždyť tím jí pouze naženeme do náruče další nic netušící oběti...
Proherb 2. 9. 2009, 08:14 (UTC)