Diskuse:Polabští Slované

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ukrani nebo Ukřani?

Název kmene[editovat zdroj]

Ukřané (Ucrani, Vuvcri, Vuari, Vuveri) --Pilgrim (diskuse) 2. 12. 2013, 19:01 (UTC)

Text z článku v sekci Významná hradiště Polabských Slovanů:

"Rataři, žijící na horním toku Dolenice měli náboženské centrum Retru s nejslavnějším chrámem boha Radegasta, jejíž přesné umístění neznáme, ale spekuluje se o Prilvicích, městečku na jih od Stargardu a jihovýchodně od Štětína. Retra byla v roce 955 vyrabována a zlatá socha Radegasta z chrámu ukradena brandenburským biskupem. Poté byla znovu Ratary vystavěna, ale ve 12. století za vlády Jindřicha Lva znovu spáleno na trosky, nikdy už poté nebylo obnoveno."

-

Nevím, odkud se vzal údaj o roku 955? Dosud jsem nikde jinde na podobnou informaci nenarazila a tímto tématem jsem se docela dost zabývala...

Retru napadl roku 1068 biskup Burchard a většinou se uvádí, že již nebyla obnovena - viz např. i zde: Radegast (i když někdy se píše, že biskup nezpůsobil přímo zánik, jen to začal). Každopádně je to tak uvedeno i v tomto článku - níž v sekci Náboženství a tak by se s tím zjevným rozporem asi mělo něco udělat (minimálně doplnit zdroj a nějak ty informace sjednotit).

Ve 12. století - 1168 - byla zničena Arkona na Rujáně (Ránové).

Úplně stejná věc je napsána i zde: Lutici .

--Miha Trochael (diskuse) 20. 1. 2014, 02:00 (UTC)

Retra má i své vlastní heslo: Riedigost a kde se vzalo datum 955 opravdu nevím, také jsem o tom nic nenašel.--Crinkly.sun (diskuse) 20. 1. 2014, 16:54 (UTC)