Diskuse:Paracetamol

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Čitelnost pro laiky[editovat zdroj]

Prosím o přepsání do laikovi srozumitelnější formy - vysvětlit by chtělo:

  • hepatotoxický,
  • Jeho antidotem je.. (event. i "který ovšem neprochází přes placentární bariéru." - co z toho vyplývá, proč je to důležité?, jednou větou?)

+Obligátně chybí citace... Díky. --Jiří Janíček 23. 7. 2008, 22:44 (UTC)

Titul článku a interwiki[editovat zdroj]

Nyní je článek napojen přes interwiki na početné cizojazyčné články Paracetamol. Zároveň červený odkaz v tomto článku naznačuje, že česká Wikipedie počítá s odděleným článkem Paracetamol. Jedno z možných řešení situace je přesunout článek na heslo Paracetamol a obchodní jméno Paralen zmínit v tomto článku. Při letmém pročítání článku nacházím především informace o paracetamolu.

Zajímavě, máme en:Aspirin ale cs:Kyselina acetylsalicylová. Zažitého názvu "Aspirin" se drží mnohé Wikipedie; mnohé pro označení používají název kyseliny, včetně de:Acetylsalicylsäure a fr:Acide acétylsalicylique. --Dan Polansky 28. 9. 2008, 07:13 (UTC)

doporucuji tento clanek pro jeho nepravdivost smazat!!![editovat zdroj]

Připomínky k následujícím uvedeným skutečnostem. "Paracetamol je léčivo, jež působí proti bolestem a zvýšené tělesné teplotě, není však protizánětlivé. Patří do indikačních skupin analgetikum a antipyretikum." "Paracetamol je centrálně působící látka, inhibuje COX-2 (cyklooxygenázu 2) v hypotalamu (antipyretický účinek) a nepřímo působí na serotoninové receptory v míše (analgetický účinek). Nástup účinku je do 30 minut od požití."

Zvýšená teplota a bolest jsou základní jevy doprovázející zánětlivou reakci. Proto paracetamol je protizánětlivým lékem a i se v tomto smyslu používá. Jeho účinek však není tak silný, proto se oficiálně nzahrnuje do skupiny NSAIDs. Nepůsobí jako COX-2 selektivní inhibitor a už vůbec ne "centrálně v hypotalamu". Pokud by tomu tak bylo, byl by vzhledem k tomu, že COX-2 je zakladním "prozánětlivým" enzymem, jeho účinek výhradně PROTIZÁNĚTLIVÝ.

Vzhledem k závažnosti pochybení u tohoto článku týkajícího se farmacie/lékařství, považuji tento článek za selhání vnitřních mechanismů wikipedie a žádám Vás o jeho stažení, či vynechání zmíněných údajů.

10. 1. 2013, 14:19 (UTC)

No, s tímhle si dovolím nesouhlasit, na anglické wiki je informace, že paracetamol je vysoceselektivní inhibitor k COX2. Dokonce je to tam ozdrojované vědeckým článkem. Takže bych to zase uplně "nehrotil". Ale každopádně, kdyby se našla dobrá duše co tomu rozumí a článek by vylepšila, rozhodně by to nevadilo. (Já na to nemám potřebné "knowledge")
Bkralik (diskuse) 3. 3. 2013, 12:34 (UTC)