Diskuse:Morfin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele OJJ v tématu „Odebrání DČ

Tak to zkusím. Případné gramatické chyby prosím opravit, čeština není můj rodný jazyk. Vše co napíšu, je mojí tvorbou, doplněnou články z jiných wikipedii, použitou literaturu uvedu v referencích. Morfin je jedním z nejdůležitějších léčiv!--84.163.117.28 00:28, 20. 11. 2007 (UTC)

Díky. Pokud byste potřeboval s čímkoli pomoci, tak se na mě můžete obrátit. --Šandík 01:39, 20. 11. 2007 (UTC)

Přestřel[editovat zdroj]

Tak jak jsem si tenhle článek zběžně přečetl a musím konstatovat, že tomu by nerozuměla většina lékařů v praxi, natož pak běžný uživatel encyklopedie!!! Tady jsi, milý kolego, s tou odborností skutečně přestřelil. Myslím, že nemá cenu v současné podobě tenhle článek wikifovat. Chtělo by to zbavit se toho odborného charakteru.Jinak je to super.Zdraví--Flukeman 14:56, 23. 11. 2007 (UTC)

Zbavit se odborného charakteru? Většina lékařů v praxi by tomu nerozuměla? Prosím trochu elaborovat. Díky.--84.163.84.162 18:17, 23. 11. 2007 (UTC)

Ok. Pokusím se ti dát pár rad na vylepšení. Je jen na tobě jestli se jimi budeš řídit.

zkus to předělat do čtivější formy, je to fakt příliš odborné. Co slovo to odborný výraz. Chápu je to velmi těžké-zachovat kvalitní úroveň článku a zároveň zpřístupnit obsah i laikům. Ale v tom právě spočívá tvá tvořivost-že převedeš odborné věci z tvého oboru do formy aby to chápal každý průměrně biologicky vzdělaný člověk. V této podobě je to leda tak pro anesteziology a farmakology. Praktický lékař (více než 5 let po promoci) by s tím měl už problémy a tím nechci nijak podceňovat praktické lékaře. Ale Wikipedie je pro širokou veřejnost a ne učebnice pro anesteziology.

Například zkus zestručnit kapitolu farmakologie tak o třetinu vypíchnout ty hlavní mechanismy účinku apod.
Co mi tam naopak chybí:

  • začlenění morfinu do skupiny, respektive kam patří, jeho deriváty, příbuzné látky
  • historie používání morfínu
  • reference a ozdrojování, z tvého článku mi připadá že je to z jedné učebnice; zkus vyhledat více zdrojů a citovat je
  • dávkování-určitě uvést zdroj a případně i nějaký jiný zdroj. Česká lékařská obec může doporučovat jiné dávkování než například v USA.
  • chybí mi legislativa v používaní morfinu, jaká jsou omezení a opatření při preskripci, kdo to hlídá apod.
  • Chybí mi věci o vlivu morfinu na lidskou psychiku, mysl, apod.

Jinak držím palce a když najdu trochu času a síly tak zkusím pomoci.--Flukeman 14:13, 24. 11. 2007 (UTC)


Dobře, jenom technická — není to psané z jedné učebnice, bylo to napsáno zpaměti. Zdroje uvedu, zkusím to přepracovat. K dávkování — tyto referenční dávky jsou běžné i v ČR, stačí, konzultujete-li odborné informace (SPC) k léčivám s úč. látkou mrfin (třeba na www.sukl.cz), nebo se zeptáte algeziologa, praktizujícího kdekoli v ČR. Díky za feedback.--84.163.120.216 19:19, 24. 11. 2007 (UTC)

Byl jsem požádán jako farmaceut o recenzi článku. Zatím jsem to četl jen zběžně. Souhlasím s připomínkami, které napsal Flukeman. Pokusím se také s tímto článkem v rámci svých časových možností pomoct. --Pajast 14:30, 23. 12. 2007 (UTC)

Vylepšení kvality článku[editovat zdroj]

Nějaké úpravy článku jsem už udělal a ještě udělám. Zde dávám náměty k dalším krokům (něco z toho se pokusím udělat sám), včetně námětů od kolegy Flukemana:

  • historie – dohledat data objasnění chemické struktury a totální syntézy; myslím, že morfin byl i úplně první alkaloid, který byl izolován z rostlin; historie používání;
  • sekce Chemismus potřebuje předělat (farmaceutickou chemií jsem zrovna prolezl s odřenýma ušima, takže si na to moc netroufám; nesmysly tam snad ale nejsou); chybí tam většina základních fyzikálněchemických údajů;
  • aspoň stručně popsat metody izolace z rostlinného materiálu a chemické syntézy;
  • popsat mechanismus vzniku tolerance a závislosti, projevy závislosti a její léčbu, abstinenční příznaky;
  • dávky uvedené v sekci Dávkování asi sedí, ale je potřeba dohledat a uvést zdroj takto podrobné informace (jen na úředně schválená SPC ale spoléhat nelze, chtělo by to asi nějaká doporučení odborných společností pro léčbu bolesti);
    • SPC jsem projel podle databáze AISLP, což jsem uvedl jako zdoj; --Pajast 12:10, 6. 1. 2008 (UTC)
  • uvést dávky pro děti;
  • užívání v těhotenství a při kojení;
  • léčivé přípravky možno uvést (prozatím jsem vypustil, některé už byly také obsoletní), ale je potřeba v tom případě vypsat všechny registrované k určitému datu a tento seznam také čas od času aktualizovat; názvy přípravků u jiných látek bych v tomto článku neuváděl;
  • způsob předepisování, legislativa;
  • možná nějaký obrázek;
  • všude uvádět zdroje.

Pokud jde o odbornost článku, je v pořádku, pokud textu rozumí lékař či lékárník. Pro středoškolsky vzdělaného laika by měly být všechny důležité informace shrnuty srozumitelnou formou v úvodu článku. --Pajast 22:47, 31. 12. 2007 (UTC) --Pajast 12:10, 6. 1. 2008 (UTC)


Dobrý článek?[editovat zdroj]

Myslím, že článek už má na dosah stříbrnou hvězdičku. Ale ještě by to chtělo trochu zjednodušit ten strašně odborný jazyk. Neujme se toho někdo?--Ioannes Pragensis 28. 7. 2008, 21:08 (UTC)

Před časem jsem se už pokoušel o úpravy článku. Abych řekl pravdu, farmakologická část je tak podrobná (i když by samozřejmě mohla být i mnohokráte podrobnější), že už jsem v koncích s tím, jak tyto detaily, k jejichž pochopení je potřeba několik let studia medicíny či farmacie, v jednom článku vysvětlit laikovi. Myslím, že pro laického čtenáře je podstatný hlavně úvod. Na ten je možné se ještě zaměřit. Předpokládám, Ioanne, že jste v tomto oboru laik, proto by pro mě byl cenný Váš názor a dojem, jestli jste si alespoň po přečtení úvodu něco odnesl. Ty další údaje považuji za poněkud nadstandardní. Na druhou stranu by bylo škoda je mazat, i když pro většinu čtenářů jsou neupotřebitelné (a lékař si ty informace jistě sežene z jiných zdrojů). --Pajast 29. 7. 2008, 13:39 (UTC)

Ten úvod je v pořádku, laikovi se středoškolskou chemií (tedy mně) je srozumitelný. Jestli myslíte, že je to na stříbrnou, tak ji tam připněte, já po úvodu odpadnu a moc už mi to neříká. :-) --Ioannes Pragensis 29. 7. 2008, 19:23 (UTC)

Děkuju za názor. Po menších úpravách jsem mu tu hvězdičku dal. --Pajast 31. 7. 2008, 09:18 (UTC)

Odebrání DČ[editovat zdroj]

Prošla jsem tento článek, kterému byl udělen status Dobrého článku a nalezla jsem tyto nedostatky:

  • Rozsáhlé části textu (i celé odstavce, podsekce a sekce) nejsou ověřitelné a článek v těchto svých částech neplní požadavek na řádkové reference.
  • Nedostatek zdrojů na tak rozsáhlý článek

Pro výše zmíněné článku odebírám status Dobrého článku. --Jana Lánová (diskuse) 20. 10. 2013, 12:39 (UTC)

Je pryč. --OJJ, Diskuse 9. 12. 2017, 13:39 (CET)Odpovědět