Diskuse:Maxwellovy rovnice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nechci rovnou vrátit poslední editaci, která opět přidává zmínku o platnosti tvarů rovnic v článku pouze v jednotkách SI, ale osobně si myslím, že veškeré potřebné jednotky jsou již zahrnuty v definici vektorů D a H a tudíž zápis platí obecně. Teď po ruce nemám literaturu, abych to ověřil - prosím o vyjádření ostatních, díky!

--Jan „Irigi“ Olšina 15:13, 13. 4. 2006 (UTC)

Viz např. [1]. --Mormegil 15:55, 13. 4. 2006 (UTC)
Jednotky všech použitých veličin jsou jednoznačně definovány v tabulce na konci článku. Ta zmínka na začátku je bez dalšího vysvětlení spíše matoucí, takže buď uvést celé rovnice i v jiných soustavách jednotek, nebo tu matoucí větu smazat. --Parkis 16:57, 13. 4. 2006 (UTC)
Ono nejde tolik o to, že jednotky jsou vypsané na konci, jako spíše o to, že ta zmínka je skutečně špatně: pokud mám maxwellovy rovnice ve tvaru takovém, že používám jen vektory E a B, potom tam patří jako obecné konstanty, které závisí na soustavě jednotek. Pokud uvažuji např. vyjádření v CGS, dosadím za tyto konstanty tak, že tam vyjdou „pěkné“ faktory, jako např. . Jde vlastně o konkrétní dosazení za . Pokud ale zavedu vektory D a H, již tyto v sobě obsahují uvedené konstanty. Pokud změním sadu jednotek, změní se přepočet mezi E, D a B, H, ale rovnice v článku podle mého názoru zůstanou stále ve stejném tvaru, proto bych zm9nku o tom, že platí v SI neuváděl, nebo bych jen zmínil, že dosazením do jednotek CGS vyjdou jednodušší tvary. --Jan „Irigi“ Olšina 21:08, 13. 4. 2006 (UTC)

cislovani[editovat zdroj]

cislovani rovnic neodpovida klasickemu znaceni napr. na anglicke wikipedii, neprehledny zapis 'druhe' rovnice v integralnim tvaru-definice induknciho toku tesne za maxwellovou rovnici.. lepsi by bylo zkopirovat AJ wiki :)