Diskuse:Marie-José Natová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nat x Natová[editovat zdroj]

V souladu s doporučením nechat přechýlené, neboť je běžně přechylováno: idnes, ceskenoviny.cz, Český rozhlas, Česká televize. A koneckonců i diskutované ČSFD se přechýlenému jménu nevyhýbá důsledně. --Tchoř (diskuse) 29. 10. 2013, 09:53 (UTC)

Vidím návrhovou šablonu v článku, ale zde nevidím žádný argument pro nepřechýlení. Zkusím kontaktovat vkladatele, zda nám nepřiblíží důvody vložení šablony. --Mario7 (diskuse) 29. 10. 2013, 20:49 (UTC)

Omlouvám se za opožděnou reakci, ale článek byl nějakou dobu bez připomínek a tak jsem se věnovala jiné činnosti.

Článek jsem založila a použila jsem přechýlený tvar příjmení, poučena z článku Gisèle Freundová, kde mi to bylo, při rozhodování o zařazení článku mezi dobré, doporučeno. Osobně je mi bližší nepřechýlený tvar a v případě Nat tím více, že jde vlastně o přezdívku a ne rodné jméno. Zároveň chápu, že český čtenář má právo, hned na začátku článku i bez obrázku, poznat, zda se jedná o muže či ženu. Proto bych se přimlouvala za to, uvést za nepřechýleným ženským příjmením v závorce i přechýlenou variantu. Je to asi téma do diskuse, nicméně jsem v článku opravila tvary příjmení, tak jak to vyplynulo a s přesunem článku pod název Marie-José Nat souhlasím. Pokud dojde většina k jinému názoru můžeme změny revertovat. --Janet11 (diskuse) 7. 11. 2013, 11:59 (UTC)).

Paní kolegyně, jsou tady dvě skupiny editorů. Jedna je pro, druhá proti přechylování. Ta první Vám bude tvrdit, že jedině možný název je Natová, protože "my tady přechylujeme". I když je to v tomto případě umělecké jméno. Jsou tady takoví, kteří by přivítali i název článku Lady Gagová. Jiní Vás podpoří tak, jak byste si to sama Vy přála. K nim patřím i já, tedy prosím o přesun na "Marie-José Nat". --Zbrnajsem (diskuse) 16. 11. 2013, 09:09 (UTC)

V diskusi nebyl dosažen konsenzus pro přesun. Návrh nebyl zdůvodněn a pro nepřechýlený tvar byl (kromě osobních pocitů a přání) uveden jediný argument, že jde o uměleckou přezdívku. Přesto je její jméno v médiích běžně přechylováno, jak bylo zmíněno v diskusi, proto jde o českým čtenářem očekávaný název. Po devatenácti dnech proto sundávám návrhovou šablonu. --Mario7 (diskuse) 16. 11. 2013, 15:08 (UTC)