Diskuse:Kofola

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

nulová ověřitelnost[editovat zdroj]

U tohoto článku mi vadí, že neodkazuje na žádné zdroje. Možná, že ty informace jsou pravdivé, ale v podstatě se nedají nijak ověřit. Např. ta část o historii nebo o prodejích - jediný zdroj je sama wikipedie (ať anglická nebo česká) a to není příliš dobře... --78.128.199.9 16:56, 8. 12. 2007 (UTC)

Souhlas, že neozdrojované informace jsou problém. Možnmá by šlo něco ozdrojovat z [1], [2], [3], [4], [5] nebo [6]. Chce to ale zdrojovat pěkně tvrzení od trzení. --Miraceti 17:24, 8. 12. 2007 (UTC)


obsah kofeinu[editovat zdroj]

Anglické verzi článku je uváděn jiný obshah kofeinu než v české. Která je správně?

Česká verze vychází asi z údajů na webu Kofoly [7], nevím odkud to mají na aglické (uvádějí pravý opak Kofola 17mg/100ml, Coca-Cola 15mg/100ml), v každém případě by to chtělo ověřit z nějakého nezávislého zdroje. --Ladin 06:42, 28. 5. 2008 (UTC)
Jenom pro zajímavost, Wikipedie uvádí ještě něco jiného :-), viz Kofein, což jsou údaje, které se dají alespoň ověřit.--Ladin 06:49, 28. 5. 2008 (UTC)

koktejly[editovat zdroj]

{{vlastní výzkum}} to že něco sliju s nečim neznamená že jsem vytvořil michaný nápo

Mily / mila / mile H11, v socialistickem Cesku-Slovensku byl nedostatek kdeceho (napr. i Kokakoly, proto ostatne vznikla kofola) a tak si lide pomahali svepomoci - a to jsou ony koktejly s kofolou. S panakem tvrdeho chlastu (studentska limonada, tucnak, atd.), s vinem (houba), s pivem (radler). Nekteri to michaji kofola-pivo-panak nebo kofola-vino-panak. To je fakt a nikdo te nenuti to pit. Pokud sliju napr. lih s kyselinou sirovou, tak to neni michany napoj, to opravdu nepij. "Vlastní výzkum" - to je dobry ftip.
Prostudujte wikipedie:ověřitelnosta wikipedie:reference a dodejte slušné zdroje (ne blogy a pod), kde jsou Vámi udávané názvy nápojů s vámi uvedenými ingrediecemi oněch nápojů--H11 23. 7. 2009, 12:36 (UTC)
Vy (H11) jste hodne neslusne nechapavy. Kofolu budu pit i bez nejakeho clanku na wikipedii.

H11, vy tam sedite furt? Mate to jako zamestnani? Jste emericky agent Coca-Coly? nebo agent Bohnic? Prectete si nejdriv uvedenou literaturu. Bylo by od Vas slusne zpochybnit i moje posledni zmeny. To ve wiki-kodexu nemate?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.113.180.197 (diskuse)

Základem důvěryhodnosti Wikipedie ověřitelnost informací v ní uvedených. Nalezněte zdroj pro spojení názvu například "Kopačka" pro Kofolu s červeným vínem (a pro všechny ostatní). Jde předevší o to aby zde nebyli názvy například užívané jen v úzkém kruhu přátel nebo obdobně. Na většinu by měl stačit (pokud skutečně existují) například nápojový lístek. --H11 24. 7. 2009, 11:06 (UTC)

Lituju H11, ja jsem stastny, ze neni 1 normalizovany nazev (proto jsou taky nazvy v zavorce). Slysel jste nekdy neco o nazvech krajovych (v Cechach: limonada, na Morave: sodovka)? Jsem velmi rad, ze neni 1 europivo. Karel Jaromir Erben nebo Bozena Nemcova by s vasim pristupem svoje pohadky nikdy nenapsali. Odstavec je ozdrojovany nadprumerne dobre (3. je sken na uloz.to), ted uz staci umet jenom cist. Diskutovat jsem ochoten pouze o cervene limonade/sodovce. Pred rokem 1990 byla limonada/sodovka zluta, limonada/sodovka cervena a kofola. Ale kde dnes sezete cervenou limonadu/sodovku? (coz je dost silny argument).

Zdroje:

Ty zdroje jsou opravdu slabé, navíc ani ony se neshodují v názvech jednotlivých nápojů. Sorry, ale pokud není něco jiného, je to tak na námět na nějaký blog nebo (určitě zajímavý) článek do firemního časopisu. --Ladin 27. 7. 2009, 13:49 (UTC)
1) V cem se co neshoduje, konktretne!

2) Do jakeho firemniho casopisu? Informace z linku http://www.bruntal.net/2004011204-koktejly-s-kofolou jsou primo z oficialnich stranek firmy Kofola.cz 3) Kdyz se v hospode chlasta kofola s rumem (informace o michanem napoji) a nekde tomu rikaji Kofrum (v zavorce), nekde Studentska limonada (v zavorce), jinde Letecka limonada (v zavorce) a jinde Rumko (v zavorce) a nekde Rebel (v zavorce), tak je to naprosto v poradku. Chcete mi snad namluvit (napsat), ze se kofola s rumem (nebo vodkou, fernetem, pivem, vinem, ...) nepije?

Není v nich to co je v článku, což je zasádní problém a dalším je wikipedie:důvěryhodné zdroje--H11 30. 7. 2009, 18:14 (UTC)
Ja nerozumim. Je to kompilace ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Kompilace ) ze 3 clanku. H11, usvedcil jste se taky z neceho, co jste sem nenapsal (nebudu specifikovat, staci se podivat na vasi editaci). Smirte se s tim, ze v zivote nenajdete vsechno na napojovych listcich. Me staci ty ksichty cisniku s otazkou v ocich, kdyz si objednam pivo a kofolu (Nemci rikaji Radler nebo Fanta-Bier). Pro vasi zajimavost, nekdo by rekl, ze kurvim pivo. Nekdo by rekl, ze kurvim kofolu. Ale ja piju osvezujici michany napoj popr. vylepsuju pivo, kdyz je hnusne a neni jina moznost.
Viz můj příklad výše, najděte zdroj (což není blog, stránky tvořené obdobně jako wipedie, osobní stránky lidí , kteří nejsou všeobecně uznáváni jako odborníci na dané téma apod,. více wikipedie:důvěryhodné zdroje) proto že vínu s kofolou se říká kopačka, za to dejte ref (wikipedie:reference) a takto postupujte i u ostatních názvů, myslím že lépe Vám to již nedokáži vysvětlit-H11 30. 7. 2009, 20:28 (UTC)
Vy jste ale vtipalek. Kopacka je zde: http://noraxx.tripod.com/zizen.html , ten clanek psal vseobecne uznavany odbornik na dane tema, lepsiho nenajdete. K vasim Duveryhodnym zdrojum cituji: "Přesto není závazným pravidlem." ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:D%C5%AFv%C4%9Bryhodn%C3%A9_zdroje ), vase zneduveryhodnovani stavite na vode.
http://noraxx.tripod.com/ tohle je blog nebo osobní stránka, z čeho vyplývá Váš názor , že autor je odborník na míchané nápoje popřípadě na kofolu?--H11 31. 7. 2009, 00:56 (UTC)

Přenáším sem ze své diskusní stránky související diskusi s anonymem, na kterého už nebudu dále reagovat. --Milda 31. 7. 2009, 20:49 (UTC)

Prectete si diskusi. Zdroje mam dobre, H11 si vymysli nesmysly. Jo a smazal jste i neco navic. To vam nevadi? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.195.215.130 (diskuse)

Za prvé: nevadí, protože jste to byl vy, kdo v rozporu s pravidly a zvyklostmi narušuje encyklopedii prosazováním vlastního výzkumu a já kvůli tomu nebudu selektivně vracet zpět substnuté požadavky na zdroj. Pokud některé z pozdějších editací jsou užitečné, doplňte je tam znovu, třeba i pomocí copy&paste z revizí, ale požadavky na věrohodný zdroj přitom nedostraňujte, protože věrohodný zdroj jste nedodal.
Za druhé: doporučení o věrohodných zdrojích je platné a vytržením jedné věty ze společné hlavičky nelze tak jednoduše popřít jeho platnost. Zrovna toto doporučení je takříkajíc „prováděcím předpisem“ pravidla WP:Ověřitelnost a to je závazným pravidlem, před tím neutečete. Webové stránky ne freehostingu si může založit kdekdo, což se odráží ve slabší věrohodnosti takového pramene; jako ideální věrohodný zdroj by se hodila nějaká encyklopedie míchaných nápojů (před časem jsem takovou viděl v obchodě, ale nevím, jaké míchaniny obsahovala a jaké ne), učební materiály barmanského kurzu nebo článek z vhodného periodika. --Milda 30. 7. 2009, 22:07 (UTC)
1) Děti si hrají na vědce. Říká vám něco orální historie, vzpomínky, atd.? 2) A reklama na Kokakolu na Hlavni strance? 3) Nevytruhuju vety z kontextu, na http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:D%C5%AFv%C4%9Bryhodn%C3%A9_zdroje se jasne pise "LPřesto není závazným pravidlem." Proste neni. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.195.215.130 (diskuse)

Lidová umělecká tvořivost[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že Wikipedie je encyklopedií lidové umělecké tvořivosti, tak se vůbec nedivím, že sem někdo cpe lidovou barmanskou tvořivost v podobě míchaných nápojů s Kofolou ** Kromě Kofoly ale ještě existovaly další "..coly", třeba Arocola a další ** --MiroslavJosef 23. 7. 2009, 11:51 (UTC)

Vyborne, napiste o tom clanek. Pamatuju si na Pragocolu, Citrocolu, a dalsi. A po privatizaci Kofoly (Nealko Olomouc, Santa napoje) ztratily ostatni vyrobci v Cesku a na Slovensku pravo na nazev Kofola a svuj vyrobek zacali nejruzneji oznacovat (Kofča, Coffea a mnoh dalsich). Ozvena je zde: www.pozornakofotiny.sk Preji pekny den.
k lidove tvorivosti: tohle http://www.bruntal.net/2004011204-koktejly-s-kofolou se mi podarilo kdysi ukoristit z oficialnich stranek Kofola.cz
Napiste odstavec 1) o Pragocole, Citrocole, ..., a kofolach pred privatizaci ochranne znamky. 2) o znackach Kofca, Koffea, Sofola, atd.
Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni.--MiroslavJosef 30. 7. 2009, 21:55 (UTC)

To, že kofola neobsahuje žádné z vyjmenovaných přísad, ještě vůbec neznamená, že je košer. Aby byla košer, musela by mít certifikát vrchního rabína, její výrobu by museli zajišťovat ortodoxní židé a při výrobě by se musely používat pouze schválené košer suroviny. Např. u košer vína se mimo jiné nesmí vůbec používat čiřicí látky živočišného původu (které sice ve výsledném víně nejsou, ale na závadu je i to, že byly v průběhu výroby použity). Takže zmínku o tom, že je kofola košer, odstraňuji jako zjevně nesmyslný vlastní výzkum. --Petr Adámek 23. 7. 2009, 13:02 (UTC)

Jedná se o úroveň košer - viz Glatt košer a Košer le-mehadrin, http://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1rut#Glatt_ko.C5.A1er_a_Ko.C5.A1er_le-mehadrin
Přísné podmínky, jak byly výše uvedeny, platí pouze pro víno (a výrobky obsahující víno nebo pocházející z vína). U kofoly je prakticky potřeba „pouze“ ohlídat suroviny vstupující do výrobního procesu, a případně výrobní linku, vyrábí-li se na ní více druhů nápojů. Někteří Židé spoléhají na neveřejnou informaci o tom, že kofola je košer; nicméně na oficiálním seznamu [8] košer výrobků pražské židovské obce uvedena není, a ani na dřívějších seznamech pokud vím nebyla. Informace tedy není „zjevně nesmyslná“, naopak ji považuji za velmi pravděpodobnou, leč v současné době nedoložitelnou. Shlomo 28. 7. 2009, 23:20 (UTC)
Dovolte, proc je to u vina odlisne?
Že je kofola "halal", mam potvrzeno z Islámské nadace v Praze, ale to je wikipedistum asi fuck.
Pokud to třeba Islámská nadace v Praze zveřejní na svých stránkách, bude tím možné zdrojovat. --Tchoř 24. 7. 2009, 10:37 (UTC)
U halal pujde asi taky o uroven halal.

Lidové označení?[editovat zdroj]

Nechci vám narušovat vaší odbornou debatu, ale já mám pocit, že kofola bylo dříve pouze lidové označení pro nápoje na kolové bázi, které vyráběli asi různí výrobci a které měly také různé "obchodní" názvy – Pragokola, Arokola, ... (možná psáno s "c" a ne s "k", netuším). Až teprve po revoluci se toho názvu chytli nějací podnikavci a z nápoje udělali Nápoj (tj z kofoly udělali Kofolu). Víte o tom někdo něco? ABC2 8. 8. 2009, 21:58 (UTC)

Kofola existovala pod svým názvem i v té době. A zatímco všechny ty ostatní koly měly navzájem dost podobnou chuť, kofola se od nich docela lišila. Pragocola a arocola byly tuším speciality Pražských cukráren a sodovkáren, více podniků po Čechách a Moravě vyrábělo citrocolu. Je ale možné, že se jim lidové říkalo kofola, protože kofola je z nich patrně nejstarší. --ŠJů 13. 8. 2011, 02:45 (UTC)

Míchané nápoje v hospodě (obecně)[editovat zdroj]

Hříchy a fígle českých hospod http://www.cs-magazin.com/2009-09/view.php?article=articles/cs090971.htm-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.195.215.130 (diskuse)

Bohužel spam a nikolivěk seriózní zdroj --MiroslavJosef 23. 8. 2009, 20:21 (UTC)
Proč spam? Je to pravda (to nesporně), pravda kopírovaná z MFDNES (i tam občas napíšou pravdu). Jinak citace profesionálů jsou pravé (oni se těmito názory nijak netají a to již delší dobu) 213.175.37.98 11. 9. 2009, 13:38 (UTC)
Není to spam. Jde o seriózní zdroj. --Elm 11. 9. 2009, 14:17 (UTC)
Nevím, jestli je CS Magazín seriózní zdroj, ale článek je přínosný, vyšel v tištěné MF DNES, četl jsem ho tam. Bylo by lepší refovat na MF (mj. proto, že nevíme, zda je na webu CS magazínu legálně), ale bohužel ho v jejich archivu nenacházím. --Jiří Janíček 12. 9. 2009, 12:42 (UTC)
No, ale to míchání Kofoly s rumem - ten zdroj bych rozhodně odebral. To že je bakalářská práce? Za to bych nedal ani maturitu, natož diplom. Už to poděkování, to jako myslí vážně? Navíc na serveru nemají pořádný certifikát. --miki.qex 25. 10. 2009, 09:09 (UTC)
No na to , že existuje míchání kofoly s rumem to IMHO stačí, nic nebrání najít jiný věrohodnější zdroj--H11 25. 10. 2009, 10:27 (UTC)