Diskuse:Katarze

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Katar(k)tický[editovat zdroj]

Slovo katartický v debdictu, NASCS, cotoje.cz, Hartlově ani Rejmanově slovníku nevidím, jen v MČSE (heslo katarze) mnou očekávané a IMHO systémově správně (pravidelně) tvořené katarktický ("Znovuprožitím patogenních zážitků (zpravidla v hypnotickém stavu) s příslušným citovým doprovodem dochází k vyvolání katarktického jevu (účinku), jehož prostřednictvím je podle Freudových předpokladů převeden nevědomý obsah do vědomí, a tím příslušný „zapomenutý“ konflikt odreagován."). V en odkazu je skutečně cathartic, to ale pro češtinu není závazné, prosím o doplnění zdroje, nemá-li to být považováno za chybu (ale je možná, že v češtině už se pod vlivem angl. používá i tato forma). Plus doplňuji standardní adj. katarzní (které jako jediné je v debdictu i Hartlovi, katarktický se používá IMHO asi spíš (jen) v psychoterapii, snad jde o termín převážně nebo původně psychoanalytický). --Jiří Janíček 13. 6. 2009, 16:02 (UTC)

Proč myslíte, že je "katarktický" pravidelně tvořené? Kde se tam bere to "k"? Pokud se někde objevuje, je to IMHO asi kontaminace slovem "katarakt" jiného původu i významu. --Sokoljan 13. 6. 2009, 20:38 (UTC)
Máte asi pravdu, myslel jsem, že mám v hlavě nějaké analogie u přejímek v češtině, ale asi to byl jen blud. Možná máte pravdu i s tím kataraktem, podle mě by bylo možné metaforické odvození od obou významů, které vidím v Pražákově lat. slovníku (1937): cataractes - 1. vodopád (peřej), 2. metaf. zdvihací brána (pevnostní). Věřím, že se používají oba tvary, každopádně myslím, že oba by chtěly zdroj, což snad nebude problém, sám se na to výhledově někde v knihovně podívám.--Jiří Janíček 14. 6. 2009, 11:52 (UTC)
To dohledávání dalších možných tvarů přídavného jména mi v tomto případě přijde dost zbytečné. Doplnil jsem jeden další nesmyslný tvar s pochybnou citací a navrhuji všechny další tvary kromě katarzní, které jediné jsem kdy slyšel, odstranit. Nebo tam snad mají své místo? --Hynas (diskuse) 20. 5. 2012, 08:48 (UTC)

Protože zdroje nikdo nedodal, dovoluji si smazat katarktický a kataraktický, protože to jsou IMHO prostě omyly, kontaminace s kataraktem, které čtenáře matou (viz výše). Ani Slovník ABZ mi nepřijde dost věrohodný. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 20. 5. 2012, 13:01 (UTC)