Diskuse:Jan Wunder

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Zbrnajsem v tématu „Byl Jan Wunder německého původu?

Byl Jan Wunder německého původu?[editovat zdroj]

Dobré poledne, o tohoto českého vynálezce se již dlouhodobě zajímám a založil jsem o něm i německou stránku. Jenom mi vrtá hlavou to jméno Wunder-Zázrak. Neměl on aspoň z poloviny německý původ, neboť už i jména jeho ratolestí Heinrich-Jindřich apod. něco o tom říkají. Těmito větami Vás nenutím k žádným úpravám aneb editaci, ale jenom se chci zeptat zdalipak neměl Pan Wunder německé kořeny. Wikipedii zdar! Davidek2009 (diskuse) 14. 3. 2021, 13:28 (CET)Odpovědět

Milý mladý kolego, jak se zdá, tak začínáš se studiem národnostní problematiky v Českých zemích (přečti si ten článek) do roku 1945-1946. Samozřejmě, Jan Wunder měl německé příjmení. Ale žil v českojazyčném prostředí a my nemáme tedy důvod, považovat jej bezvýhradně za moravského Němce. Když se podíváš na údaje v tom článku, tak zjistíš, že:
  • Druhá žena jeho otce se jmenovala za svobodna Tekla Střížová, byla s velkou pravděpodobností Češka.
  • On sám se oženil s Antonií Koldinskou, zde platí obdobná úvaha.
  • V Nové Dědině, jeho bydlišti, se v roce 1921 narodil významný člověk jménem Zdeněk Mlčoch, tedy Čech.
  • Nová Dědina neměla od roku 1930 do roku 1950 žádný podstatný úbytek obyvatelstva tím, že by tamější Němci (pokud by existovali) byli v letech 1945-1946 vystěhováni do Německa nebo do Rakouska.
Takže bližší nebo vzdálenější původ Jana Wundera mohl být německý, ale přesto jej můžeme považovat za českého lesníka a včelaře. Každý z nás má nějaký původ, a třeba může mít někdo i italský (francouzský, anglický, ruský ...) původ jako např. bývalý slovenský premiér Robert Fico a také jeho nástupce Peter Pellegrini (to je ale náhoda ...). Příjmení samotné o národnosti jeho nositele nerozhoduje.
Tady ti tykám, protože se domnívám, že chlapcům tvého věku se podle společenských zvyklostí ještě nevyká. Ovšem ty bys neměl tykat mně, neboť já bych nejspíš věkem odpovídal tvým prarodičům. Na mé stránce můžeš vidět, že si tykání ani s dospělými lidmi na Wikipedii téměř všeobecně nepřeji. Musel bys mne přesvědčit, že jsi mnohem starší, než si já myslím podle tvého nicku (rok narození 2009?).
Zde jsem se rozhodl ti odpovědět, ale jak jsem už psal, času na nějaké neplodné diskuse nemám nazbyt. --Zbrnajsem (diskuse) 14. 3. 2021, 19:43 (CET)Odpovědět