Diskuse:Historický vývoj češtiny

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

1) Jaký je vlastně rozdíl mezi hláskami n' a ň?

2) Místo fonetických znaků se v textu někdy vyskytují čtverečky. Nelze pozměnit program tak, že jsou tam vidno dotyčné znaky?

3) Dnešní pretéritum je půdvodní perfektum!--Ingo T. 13:13, 21. 9. 2006 (UTC)

ad 1) Fonetici rozlišují palatizované [nʲ] - jaké je v ruštině (нь) - a palatálním [ɲ] - české ň. Já osobně v tom velký rozdíl neslyším, ostatně kdysi jsme se ve škole učili rusky a říkali nám, že se to čte ň (pro výuku školáčků toto zjednodušení stačí). V prvním případě jde spíše o přiblížení jazyka k tvrdému patru, kdežto v češtině je jazyk tímto směrem posunut a opravdu se tam dotýká. Podobně je tomu i u ď [ɟ] a ť [c].
ad 2) Některé prohlížeče mají se znaky IPA problém. Donedávna jsem používal IE6, teď už mám IE7, a řekl bych, že je to posun zpět, protože těch čtverečků je nějak víc. Kvůli korektnějšímu zobrazovaní Wikipedie jsem si ještě alternativně nainstaloval Firefox, který má zase jiné „mouchy“.
ad 3) Držel jsem se terminologie používané mezi českými lingvisty, kde se používá pojem préteritum, někdy s dovětkem, že jde vlastně o perfektum (což mi přijde přesnější). Ostatně v bulharštině (kde 4 minulé časy zůstaly dodnes) se tento čas označuje jako perfektum. Podobně se plusquamperfektum v případě češtiny označuje jako antepréteritum (nevím, jaký je mezi tím rozdíl).
--Pajast 08:39, 25. 9. 2006 (UTC)
ad 1) V tom spočívá tedy i rozdíl mezi palatálními a palatalizovanými konsonanty?--Ingo T. 10:53, 25. 9. 2006 (UTC)
Alespoň já to takhle chápu. Nejsem fonetik ani lingvista, můžu se mýlit. Ale snažil jsem se držet původní předlohy. --Pajast 11:05, 25. 9. 2006 (UTC)

rozdělit: staročeština[editovat zdroj]

Ad Česko-slovenské jazyky. --Franta Oashi 2. 12. 2009, 22:39 (UTC)
Ad Divné znaky: Problém s fonty, určitě to někdo vyřeší, prozatím doporučuji instalaci nějakého vhodného fontu. Bez problémů lze použít na Linuxu třeba skupinu fontů URW.--Skoll 8. 12. 2009, 12:14 (UTC)