Diskuse:Heroin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele KPX8 v tématu „Turecko vs. Zlatý trojúhelník

Podle mě si článek zaslouží zařadit mezi dobré na české Wikipedii. Co si o tom myslíte ? --Trachemys 14:16, 11. 6. 2007 (UTC)

na první pohled chybí jakékoliv reference... na druhý, to budu muset přečíst :) --Chmee2 14:17, 11. 6. 2007 (UTC)
druhý pohled, reference tam jsou, jen netypicky udělané :) upravím to při čtení --Chmee2 14:19, 11. 6. 2007 (UTC)

Uprava seznamu filmu[editovat zdroj]

Rad bych jen upresnil ze Requiem for a dream (jeden z mycz nejoblibenejsich filmu)neni o heroinu ale o americke forme amfetaminu - u nas znamejako Pervitin.

Díky za upozornění, Requiem for a dream byl zřejmě zařazen dle en: I když tam nejde primárně o heroin, nechal bych jej v článku. Heroin je ve filmu zmíněn. Lovecz 15:04, 21. 12. 2007 (UTC)

A co Pulp fiction? Nejde tam spíše o kokain? --Postrach 15:11, 21. 12. 2007 (UTC)

Jestli myslíš komickou scénku s Miou tak ne. Spletla si Vincentův heroin s kokainem. Proto jí potom resuscitovali. Lovecz 15:21, 29. 12. 2007 (UTC)

Souhlasim, ze nechat requiem na seznamu filmu jiste neuskodi, je to vynikajici film kde jde spis o komplexni nahled na drogy jako takove (viz. matka hlavniho hrdiny), jen jsem chtel upozornit ze nefrekventovanejsi drogou ve filmu neni heroin. Jinak clanek musim pochvalit myslim ze v ceskem jazyce nemam na webu konkurenci

Zda se mi to nebo se z clanku ztratila pasaz o ceskem braunu??? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.250.199.115 (diskuse)

Braun v článku zatím zmíněn nebyl. Lovecz 09:34, 9. 1. 2008 (UTC)

Dobry den! Sem ten samy clovek co psal tu poznamku o requiem, shodou okolnosti prave pracuji na sve maturitni praci na tema drogy, a chtel bych se dozvedet vice o ceske nahrasce heroinu tzv. braunu. Sam sem pri hledani na internutu moc nepochodil, chtel sem tedy poprosit autora tohoto clanku o heroinu, jestli by pripadne mohl poskytnout vlizsi informace co se tyce chem. slozeni a vyroby teto ceske drogy. Predem dekuji -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.250.199.115 (diskuse)

Prostor v diskusích u článků i u uživatelů je výhradně určen pro účely tvorby wiki, pro soukromé potřeby je některé uživatele možno kontaktovat přes email. Lovecz 09:34, 9. 1. 2008 (UTC)

Pár dojmů a námětů[editovat zdroj]

Článek mě velmi zaujal a je myslím dost kvalitní na to, aby byl dotlačen mezi DOBRÉ články. Mě konkrétně například zaujala informace o firmě Bayer, která jej kdysi prodávala. To jsem fakt nevěděl. Možná by bylo vhodné zmínit také něco z medicíny - mám na mysli jak vypadá předávkování u člověka, co se dělá v případě předávkování heroinem (terapie). Rovněž by bodlo něco o legislativě v česku, léčba heroinismu, no a taky něco o ilegálním obchodě s heroinem (kdo, kde, jak a za kolik).--Flukeman 10:50, 22. 1. 2008 (UTC)

Tak pardon, léčbu heroinismu a ilegální obchod beru zpět. To už tam stručně je, ale šlo by to určitě rozšířit, neb heroin je téma skutečně rozsáhlé a existují jistě spousty dalších informací.Hodně zdaru.--Flukeman 11:16, 22. 1. 2008 (UTC)

Článek slušně zpracovaný, ale pasáž o výrobě heroinu určitě nepsal chemik. Co si já pamatuji z prvorepublikové literatury (a ta v té době neměla důvod mlžit), naopak extrakce morfinu z makovic se provádí vápenným mlékem proto, že vápenatá sůl je dobře rozpustná a po filtraci se morfin sráží čpavkem. Záleží samozřejmě na stylu výroby. V podstatě hydroxid vápenatý vyrazí morfin z organické soli a převede ho na vápenatou sůl. Pak se odfiltruje rostlinný materiál s přebytečným vápenným mlékem a vápenatými solemi mekonové a dalších kyselin, následuje čpavkování.. Nebo ta rafinace aktivním uhlím v ethanolu.. zavařit, roztok se odbarví a po zahuštění krystalizuje sněhobílý heroin. Opravdu, kdo chcete poučení, jděte do starých knih organické technologie, jsou velmi ilustrativní. Ještě bych doporučil doplnit odstavec o "braunu" aka hydrokodonu a spol. Někdy se lze dočíst, že je sice mnohem slabší, to je známá věc, ale euforizuje prý tak nějak jinak a fajnšmekři si ho umí vychutnat. Dtto morfin, doplnil bych srovnání i s morfinem. Morfinová euforie prý je také spíš pro labužníky, není to tupá rána palicí do mozku. -- Tento komentář byl přidán 12. 5. 2014

Turecko vs. Zlatý trojúhelník[editovat zdroj]

Věta "Turecko bylo hlavním pěstitelem a zpracovatelem surového opia v regionu „Zlatého trojúhelníku“ do konce 60. let." v části Výroba a distribuce - Historie. Nemělo by tam být spíše "Zlatého půlměsíce"? Viz https://commons.wikimedia.org/wiki/File:HeroinWorld-en.svg. Ke Zlatému trojúhelníku má Turecko přeci jenom dost daleko. 89.239.3.26 16. 5. 2021, 13:47 (CEST)Odpovědět

Editujte s odvahou --KPX8 (diskuse) 16. 5. 2021, 15:39 (CEST)Odpovědět