Diskuse:Handle

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost[editovat zdroj]

Nemám teď čas to upravit, takže zatím poznámky:

  1. Setkal jsem se s různými překlady slova handle, ale obávám se, že zas tak jednoznačně se v české terminologii madlo nepoužívá.
  2. Označit smart pointer jako zvláštní případ (či přímo synonymum) k handle mi přijde dost silné tvrzení; na anglické to mají naopak (handle jako zvláštní typ smart pointeru), to už by možná bylo přijatelné, i když ani to se mi nezdá úplně přesné, je to IMHO takový příznak jakéhosi céčkařského redukcionismu, že všechno je pointer (a lze ho maximálně něčím obalit).
  3. Číselná reference je opět spíše céčkařina (a není mi jasné, kam povede odkaz ze slova reference – třeba s C++ referencí to nemá vůbec nic společného), v silněji typovaných jazycích může být handle reprezentován „neprůhledným“ typem bez známé vnitřní struktury.
  4. Tvrzení o tom, že funkce pro vytvoření objektu vrací handle vždy jako návratovou hodnotu, už pak není pravda vůbec, existují i funkce s mnohem zajímavějším chováním (pro ilustraci třeba [1]).
  5. Věta o rozsahu platnosti handlu je IMHO zavádějící; momentálně mluví zřejmě o jednoznačnosti jeho číselné hodnoty (a duplikace madel už pak je úplně krok stranou), což je poněkud low-level a IMHO nepodstatné; naopak použitelnost handlu rozhodně nemusí být vždy omezena právě na proces; existují např. handly omezené na thread.

--Mormegil 17:43, 20. 3. 2006 (UTC)

Tento článek se zabývá počítačovým významem, pro běžné lidi však asi bude známější madlo ve významu držadla.--Zp 18:19, 20. 3. 2006 (UTC)

  1. Ad 1: slyšel jsem i význam rukověť. V soubor jsem osobně použil spojení madlo souboru, madlo mi osobně nepřipadá špatný překlad. V literatuře starší i novější jsem na tento termín často narazil. Asi by bylo vhodné to přejmenovat třeba na madlo (programování).
  2. Chtělo by to určitě hodně přepracovat... nepsal jsem to jako nějakou finální verzi. Spíše jsem to popisoval z pohledu standardních API (Win32,POSIX,...) proto ta číselná hodnota, to prosím nemá přece přece s C nic přímo společného? Chápu že madlem může být i abstraktní typ, bylo by to vhodné tam uvést. Reakce na C-redukcionismus: Ano je to pointer ve smyslu reference. Je to jednodušší vysvětlení než zavádět nějaké velké abstrakce. Budou to číst lidi. :-)
  3. Jako referenci mám na mysli něco co jednoznačně identifikuje nějaké data v paměti, reference je přece doslova odkaz? A je jedno jestli to je C pointer, Java reference nebo číslo madla otevřeného souboru. Nebo se mýlím?
  4. S tím rozsahem platnosti souhlasím, s vyjímkou že pro madla k systémovým věcem slušný operační systém omezuje rozsah platnosti nejvýše na proces, mezi procesy se jedná o sdílení a to není duplicita madla.
  5. Tak to zkuste opravit podle sebe a budeme dál diskutovat :-)

--Bruce Shorty 08:16, 21. 3. 2006 (UTC)

Tak jsem se konečně (po půl roce :-x) dostal k uložení nějaké přepsané verze. Určitě to není dokonalé, ale už jsem to chtěl uložit. Až si to přečtu za pár dní, určitě uvidím spoustu úprav, které to potřebuje. --Mormegil 14:44, 28. 9. 2006 (UTC)