Diskuse:Halyč

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Blahma

Všude na internetu i jiných wikičláncích vidím Halič s měkkým i (oblast i město). Radši píšu sem, protože je mi divné, že to dosud nikdo u tak známého názvu neopravil, proto prosím o potvrzení. Filoman (diskuse) 9. 9. 2014, 17:43 (UTC)

Zdravím, jde o to, že (1) je to ukrajinské město a v ukrajinštině je s y, (2) u oblasti jde o zavedené exonymum, kdežto město nijak známé není, což je důvod k upřednostnění původního názvu, a (3) wiki se tak vyhne rozlišovačům v názvu článku nebo rozcestníkům. --Mychajlo (diskuse) 10. 9. 2014, 21:50 (UTC)
@Mychajlo: Tak jsme se těm rozcestníkům nakonec stejně nevyhnuli – právě jsem takový založil. Není možné spoléhat na to, že lidé budou sami od sebe vědět, že město se píše s Y a země s I. Je nutné jim tento drobný rozdíl zpřístupnit pomocí rozcestníku, zvláště když oba články jsou jinak propojeny (tématicky i množství odkazů) jen poměrně volně. Jinak by se při nalezení jednoho mohlo čtenáři zdát, že o tom druhém tu nemáme článek, resp. by netušil, kde ho hledat. --Blahma (diskuse) 16. 1. 2019, 13:10 (CET)Odpovědět