Diskuse s wikipedistou:Mychajlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 11 měsíci od uživatele Plánovací kalendář v tématu „Zapojte se do Komunitního wishlistu!

Zde: od 2011. | archiv 2010 a 2009. | archiv 2008. | archiv 2007.

Sídlo městského typu[editovat zdroj]

Kolego, Vaše shrnutí to už by mohlo být pražské metro v kategorii Komunistický režim v ČSR je podle mě přitažené za vlasy – např. metro nemá vztah k celé republice a není omezeno na dobu minulého režimu. Naopak z textu jasně vyplývá, že sídlo městského typu se Polska týká pouze v období PLR. Na tu opravdu nemáme kategorii, ale až bude, pravděpodobně bude podkategorií i Kategorie:Komunistický režim v Polsku, která sama je zase podkategorií Kategorie:Dějiny Polska, kam článek vertikálně taky patří. Takže kategorii zatím vracím a přidávám Administrativní dělení Polska. S pozdravem Gumruch 16. 1. 2011, 12:52 (UTC) Jenom abych vysvětlil, jak chápu kategorizaci: ideální by pro tento článek byla Administrativní dělení Polska v období Polské lidové republiky (která ale asi pro přílišnou podrobnost nevznikne), která by měla být logicky ve dvou větvích:

  • Administrativní dělení Polska (kategorie existuje, přidal jsem)
  • Polská lidová republika (nexistuje) < Komunistický režim v Polsku (existuje, přidal jsem) < Dějiny Polska

Proto si myslím, že je moje kategorizace v pořádku, protože přidává nejbližší existující nadřazené kategorie. --Gumruch 16. 1. 2011, 13:24 (UTC)

Zdravím, máte pravdu, že jsem to zdůvodnil nešikovně. Zkusím znovu: myslím si totiž, že kategorie "Ten a ten režim tam a tam" jsou velice problematické. Ne proto, že bych snad chtěl popírat existenci oněch režimů, ale že je velmi těžké rozhodnout, co do těch kategorií patří a co ne. Vemte si takovou kategorii Komunistický režim v Československu a v ní podkategorii Kategorie:Členové VONS. Byli snad nějakým způsobem součástí režimu? Ne, i když souvislost tu pochopitelně je. Jenže pak by tam patřilo všechno, co nějak souvisí s režimem, tedy prakticky všechno. A k tomu by právě měly sloužit bohatě větvené kategorie typu "Dějiny toho a toho tehdy a tehdy", a pokud se jedná o relativně stálé období zastřešené třeba názvem PLR, pak se tak může jmenovat kategorie. Sídlo městského typu sice vzniklo v komunistických zemích, ale znamená to automaticky, že se jedná o "komunistickou", "režimní" záležitost? -- Tedy: kategorii PLR určitě, ale Komunistický režim v Polsku by měl být -- když už má kategorii -- spíš její podkategorií než naopak.
pl:wiki má ostatně PLR > Politika PLR > články o administrativním dělení v té době. (SMT ale mají jen v kategorii Osadnictwo.) -- Váš Mychajlo 16. 1. 2011, 17:21 (UTC)
O nevhodných kategoriích i celých nevhodných větvích se dá diskutovat na příslušném místě. Pokud chybí kategorie PLR, tak samozřejmě dočasná nepřesná kategorizace článků se bude muset opravit, až bude někdo ochotný a schopný kategorii vytvořit; je to celkem s podivem, že ještě nikdo nevytvořil ani samostatný článek Polská lidová republika, přece jen se to týká nedávných dějin našich sousedů. Ale k článku: já k němu přišel ve chvíli, kdy souvislost s Polskem nebyla v kategorizaci zohledněna. A v tomto případě se náhodou o režimní záležitost jednalo, protože z textu to vypadá, že se jednalo o jednu z poválečných hurá akcí, kdy za asistence sovětských poradců ve východoevropských satelitech zaváděly sovětské výdobytky. Vím, že kategorizace je někdy problematická, ale osobně mám radši jednu „hraniční“ kategorii navíc, než když jsou články evidentně podkategorizované. Zdravím, --Gumruch 16. 1. 2011, 17:40 (UTC)
Založil jsem tedy: Kategorie:Polská lidová republika a SMT dal do ní. --Mychajlo 17. 1. 2011, 13:22 (UTC)
Díky za vyřešení. --Gumruch 18. 1. 2011, 01:44 (UTC)

Seznam litevských měst[editovat zdroj]

Odebrán pahýl s odůvodněním, že seznam je kompletní. - To možná je, ale článek zdaleka kompletní není, je třeba ještě vypsat několik prvních měst, seřazených podle velikosti, dále srovnání podle hustoty obyvatelstva, nějaké komentáře a ilustrační fotografie. Zatím na to nemám dost času, ale v budoucnu plánuji dodat. Tudíž ve srovnání s mýmy záměry je zatím ubohým pahýlem, ne-li subpahýlem... Zvažte, zda by tam ten pahýl nemohl zůstat... --Kusurija 22. 2. 2011, 15:06 (UTC)

Ale ano, ať zůstane, zvlášť pokud vás dále stimuluje ;) -- jen je pak otázka, jestli jde ještě o seznam, nebo o článek, který by se jmenoval spíš Města v Litvě, což je ale drobnost. -- Váš Mychajlo 22. 2. 2011, 22:09 (UTC)

Kategorie obce ve Španělsku[editovat zdroj]

Zdravím, články nevkládáme zároveň do kategorií a podkategorií. Článek Lepe patří jen do podkategorie Kategorie:Obce v provincii Huelva. Více o kategorizačním stromu se dozvíte v Wikipedie:Kategorizace. --Jowe 1. 3. 2011, 07:18 (UTC)

I já zdravím: díky, vím o tom. Výjimky z doporučení ovšem existují a zrovna tady to určitý smysl mít mohlo (kvůli městům, s jejichž definicí je ve Šp. problém), i když to není nic nutného. Pokud to považujete za chybu, proč ne, pak ale prosím odstraňte příslušnou kategorii i z oněch 174 dalších stránek. Protože než u jedné stránky dodržet systém a u 174 ne, to možná radši u 175 dodržet "jakýs takýs" systém, nemyslíte? Váš --Mychajlo 1. 3. 2011, 12:00 (UTC)

Zdravím Vás, Mychajlo! Je to prosím s tou Rovníkovkou jisté?

Na enWiki se na stránce o Rovníkovce v sekci Official languages ozdrojovaně praví: „According to a few sources Portuguese is an official language now,[37][38][39][40][41] but many other sources, including official Equatorial Guinean sources, do not treat Portuguese as an official language, which indicates that the decision above was not implemented.[42][43][44][45][46][47][48] During the VIII Conference of the Community of Portuguese Language Countries in Luanda (23 July 2010), Equatorial Guinea has formally requested the membership in this organization. The final declaration of the conference stated that one of the conditions is the adoption of Portuguese as an official language of Equatorial Guinea, which clearly indicates that by the time of the conference the Portuguese language was not an official language of Equatorial Guinea.[49] Aboriginal languages are recognized as integral parts of the national culture" (Constitutional Law No. 1/1998 of January 21). The great majority of Equatorial Guineans speak Spanish,[37] especially those living in the capital, Malabo. Spanish has been an official language since 1844.“.

Díky!--Dr. Králík 20. 4. 2011, 07:58 (UTC)

Vidíte, já vycházel z portugalské verze, kde odkazují jen na článek, který jsem dal do refu. Totéž Španělé. Francouzi píší, že 96 % obyvatel mluví španělsky a že fr a pt přijali oficiálně kvůli zahraniční pomoci (Francophonie, CPLP). Ty anglické "zdroje proti" jsou většinou nějaké seznamy, ale pokud bylo rozhodnuto v roce 2010 (?), pak seznamy z r. 2009 takovou věc nezohlední. -- Jisté to tedy asi úplně není (jako leccos v lusofonním světě), ale asi bych to tam nechal s nějakou poznámkou. Váš --Mychajlo 20. 4. 2011, 11:08 (UTC)

Obecnější rozdělení:nadbytečné a nejasné[editovat zdroj]

visvetli prečo ?

Preto, že takovéto rozdělení se nijak významně nepoužívá. Pojem „společenská filosofie“ se v češtině nevyskytuje prakticky vůbec. Ještě tak „sociální filosofie“ (zřejmě z angl. social philosophy), ale ne v protikladu k přírodní filosofii. Ta není vždy považována za samostatnou disciplínu jako třeba etika nebo epistemologie, používá se nejčastěji pro presókratiky a potom až pro německou romantiku, která má i pojem Naturphilosophie. Většina filosofů ale zkrátka "sociální" ani "přírodní" filosofii nedělá. Váš --Mychajlo 28. 4. 2011, 01:18 (UTC)


tak tam teda možem dat namisto spoločenska - socialna '''?''' a to slovo social neni z angličtini ale z latinčini

a ešte tak mimo diskusi , ti vobec neviš po slovenski ket to nemaš na svojej hlavnej stranke medzi rečami ktorim rozumiš a ktorimi aj viš vipravat ?

--nikolo 28. 4. 2011, 12:25 (UTC)

Myslím, že i uvádět takové dělení je nadbytečné. Jak už jsem psal, skoro nikdo takhle filosofii nečlení, to už se spíš drží to tradiční. "Sociální filosofie" je v podstatě až pojem 20. století. Ano, slovo sociální má původ v latině, ale nějaká philosophia socialis se nepěstovala. Pokud jde o současnost, tam to, nakolik mohu soudit, s členěním filosofie není tak horké.
A slovensky rozumím, jen jsem nevěděl, že už jste úplně zrušili tvrdé y;) --Mychajlo 28. 4. 2011, 21:49 (UTC)

ja len pišem zapadoslovenskim narečim lebo jeto premna prirodzenejše , ale možem to deleni filozofie tad do toho članku lentak pre zaujimavost čitatelov ? --nikolo 29. 4. 2011, 15:03 (UTC)

Zdravím na západní Slovensko; opět platí, co jsem psal dřív: vydávat toto za dělení filosofie nelze. Krom toho zbytečně znovu vyjmenováváte většinu disciplín. Ontologii lze sotva považovat za nějakou podsložku metafyziky. A bylo by zajímavé vědět, odkud čerpáte, řadíte-li filosofii jazyka do "přírodní filosofie". Prosím vás, abyste si další nepotřebné "obecnější rozdělení" filosofie nevymýšlel. Váš --Mychajlo 1. 5. 2011, 11:01 (UTC)

filozofiu jazika radim preto do prirodnej filozofie lebo skuma vztah mezi jazykem a myšlením a jazykem a skutečností a živočichove misla mozgom a mozgom sa zaobera veda zvana neurologie. Neurologie je prirodna veda a jazik nemusi služit len na dorozumivani nedzi živočichmi vo živočišnej spoločnosti ,ved človek použiva jazik na prejaveni svojich citov a pocitov napriklad aj z počasa a to nemusi nikomu hovorit čiže filozofia jazika sa nezaobera vstahmi živočichov v živočišnej spoločnosti ale vstahmi jednotlivich časti mozgu živočicha --nikolo 1. 5. 2011, 12:36 (UTC)

To je trochu zbrklé: jaký by pak byl rozdíl mezi filosofií jazyka a neurologií? (Mozkem ostatně člověk vymýšlí každou filosofii a nemusí ji nikomu sdělovat...) Každopádně pokud řadíte filosofii jazyka do přírodní filosofie, pište raději knihy nebo články do periodik, ne však heslo na wiki, to se bohužel musí něčeho přidržovat, ač se mě to samotného třeba někdy obtěžuje.--Mychajlo 1. 5. 2011, 21:08 (UTC)

pisal som otom čo filozofie jazika skuma a toje jazik.zabudol som reagovat teto slova - Ontologii lze sotva považovat za nějakou podsložku metafyziky - timito slovami spochibnuješ tuto informaciu v tomto članku - ontologie ako sučast metafiziki--nikolo 2. 5. 2011, 05:12 (UTC)

Jo, s tou ontologií jsem se měl vyjádřit jasněji a přesněji: v systematice 18. století (dosud částečně vlivné) tomu tak určitě bylo, ale ta tradice není tak mocná, jak se tváří: pojem ontologie je teprve osvícenský a po filosofech jako Heidegger už sotva můžeme prostě tvrdit, že ontologie je metaphysica generalis. Což ilustruje, že to je s "rozdělením filosofie" složitější, než že si vytvoříme schémátko disciplín; nemá to valného smyslu bez důkladného (dějinného) vysvětlení, jako např. v německém hesle. --Mychajlo 2. 5. 2011, 10:04 (UTC)

tak potom možme rozdelit ontologiu tak ako v pripade psichologie :Sociální psychologie , Biologická psychologie .len v pripade ontologie bito mohlo bit : metafizicka ontologie , živočišna ontologie --nikolo 2. 5. 2011, 12:17 (UTC)

Váš návrh týkající se článku „G.Berkeley“[editovat zdroj]

Dobrý den! Děkuji Vám za Váš návrh. Přečetl jsem ho a změnil odstavec podle Vašeho vzoru.--Solus ipse Inc. 29. 9. 2011, 19:48 (UTC)

díky a zdravím, Váš Mychajlo 3. 10. 2011, 17:26 (UTC)

Dobrý den. Z jakého důvodu jsou regionální informační portál (tedy zpravodajská stránka o regionu, dokonce ani ne o městu) a mapa města encyklopedicky hodnotné pro daný článek? Nebo přesněji: co by se mělo (z těchto odkazů) zařadit přímo do článku dle bodu 1 tohoto odstavce? Děkuji za odpověď. S pozdravem--Zdenekk2 26. 11. 2011, 00:13 (UTC)

Ten regionální portál je asi opravdu k nepotřebě. U mapy vás jistě nemusím poučovat, co z ní lze vyčíst; relevantní je například počet a rozmístění nejrůznějších institucí ve městě. Váš Mychajlo 27. 11. 2011, 12:04 (UTC)

Dobrý den, mám připomínku, viz Diskuse:Zénón z Eleje. Obrázek jste vložil vy, proto upozorňuji. --egg 14. 12. 2011, 20:22 (UTC)

Dobrý den, pane Mychajlo, Michael Špirit (nejste to náhodou Vy?) zde píše, že P. Blažíček přišel už na gymplu o obě ruce v předloktí - nevíte náhodou, jak tedy všechna svá pozdější díla napsal? Byla by to taková zajímavost. S pozdravem --Jiří Janíček (diskuse) 17. 8. 2012, 19:34 (UTC)

Великі Коровинці[editovat zdroj]

Ahoj! Mám dvě prosby:

  • existuje oficiální český ekvivalent k názvu Великі Коровинці? Může to být Koroviniec?
  • nemohl by ses prosím někde zeptat, zda v letech 1883 - 1895 tam nebyl ředitelem cukrovaru Čech Jaroslav Tkadlec?

Já bohužel ukrajinsky neumím. Moc by mi to pomohlo. Předem děkuji! --Gampe (diskuse) 25. 4. 2013, 15:27 (UTC)

Zdravím,
  • ony vlastně žádné ekvivalenty nejsou oficiální, ale vžít se může leccos. Adjektivum zní "korovyneckyj", z toho by to mohlo pocházet.
  • Cukrovar tam evidentně dosud je, Коровинецький цукровий завод – je tam uveden i e-mail, možná by se dalo zeptat tam, nic jiného mě bohužel nenapadá (jsem ostatně mimo Evropu); že bych uměl ukrajinsky, to je přece jen trochu nadsazené, louskám texty, ale aktivně je to bída... můžeš jim zkusit napsat (rusky?), nebo to můžu udělat já. Tak snad moje odpověď není úplně zbytečná. Zdraví --Mychajlo (diskuse) 28. 4. 2013, 06:40 (UTC)

Moc prosím: zkus jim napsat. Já jsem schopen rusky něco přečíst a pamatuju si ze školy pár frází, ale napsat text bych asi nesvedl. Předem velký dík! --Gampe (diskuse) 7. 5. 2013, 06:25 (UTC)

Zdravím, nezapomněl jsem na to, jen to trochu trvá. Vyžádal jsem si od kolegy ukr. překlad, abych vzápětí zjistil, že stránky s e-mailem zmizely. (On ten cukrovar byl zřejmě nějakou dobu v úpadku a teď ho obnovili či co.) Nakonec se mi podařilo poslat jim dotaz přes jakýsi formulář, ale netuším, zda někdo odpoví... uvidíme ;) --Mychajlo (diskuse) 25. 6. 2013, 03:06 (UTC)

Seznam španělských provincií podle zalidnění[editovat zdroj]

Zdravím. Píši ohledně hesla Seznam španělských provincií podle zalidnění, které jste před 5 lety vytvořil. Rok poté jsem v heslu Španělské provincie udělal velkou řadící tabulku provincií s rozlohou, obyvatelstvem a hustotou zalidnění. Heslo "Seznam španělských provincií podle zalidnění" neobsahuje nic navíc oproti heslu "Španělské provincie" - s výjimkou externích odkazů. Chci se Vás tedy zeptat - nenamítal byste, kdybych z něj udělal redirect na "Španělské provincie"? Samozřejmě s tím, že bych ty externí zdroje zařadil do hesla. Díky za jakoukoli reakci. --Unpocoloco (diskuse) 23. 1. 2014, 16:45 (UTC)

I já zdravím; co píšete a navrhujete, se mi zdá rozumné. Váš --Mychajlo (diskuse) 24. 1. 2014, 06:26 (UTC)
Děkuji za odpověď. Zařídím to tedy tak. --Unpocoloco (diskuse) 24. 1. 2014, 06:47 (UTC)

WP:Ostatní jazyky[editovat zdroj]

Ahoj, na WP:Ostatní jazyky jsi provedl po dosažení 200 000. článku aktualizaci verzí, které měly taky přes 200. Nenašel jsem k tomu žádnou diskusi. Předpokládám, že by se mělo po 300 000. hesle opět upravit?--Kacir 3. 10. 2014, 22:26 (UTC)

Zdravím, připadá mi to rozumné...--Mychajlo (diskuse) 6. 10. 2014, 22:32 (UTC)

Kano(stát)[editovat zdroj]

Dobrý den, vážený kolego. Článek pojednávající o stejném městě a státu již na Wikipedii existuje. Má název Kano. A byl již vytvořen před několika lety. Váš článek byl vytvořen dnes.Je tu tedy jistá duplicita. Prosím,udělejte s tím něco.Děkuji a srdečně zdravím--Jan kozak (diskuse) 12. 1. 2015, 10:56 (CET)Odpovědět

Srdečně zdravím kolegu. Myslím, že jde o nedorozumění, město a stát jsou dvě různé entity, asi jako Semily a okres Semily, přičemž článek Kano se zabývá pouze městem, kdežto článek o státu chyběl. S pozdravem Váš --Mychajlo (diskuse) 12. 1. 2015, 12:37 (CET)Odpovědět
Ó jak já jsem nepozorný, sorry. Vysvětlil jste mi to zcela polopaticky. Příště si dám větší pozor.Jinak srdečný pozdrav a mnoho štěstí při toulkách Afrikou.--Jan kozak (diskuse) 12. 1. 2015, 13:40 (CET)Odpovědět

Článek Atmosferický parní stroj[editovat zdroj]

Dobrý den, v článku Atmosferický parní stroj jste přidal šablonu Wikifikovat. Zkusil jsem na tom zapracovat. Je to nyní v pořádku? Mohu odebrat šablonu? S pozdravem, --Urbanecm (diskuse) 18. 3. 2015, 20:56 (CET)Odpovědět

Greetings.

Could you create in Czech Wikipedia, the article Demographics of Azerbaijan?

Thank you.

Community Insights Survey[editovat zdroj]

RMaung (WMF) 6. 9. 2019, 16:44 (CEST)Odpovědět

Reminder: Community Insights Survey[editovat zdroj]

RMaung (WMF) 20. 9. 2019, 17:12 (CEST)Odpovědět

Reminder: Community Insights Survey[editovat zdroj]

RMaung (WMF) 3. 10. 2019, 21:50 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět