Diskuse:Halič

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele 109.183.209.175 v tématu „vidím chybu

Halič je i město v oné oblasti. Ale nejsem to schopen teď zpracovat, protože jedu přes modem. Kdyby však někdo měl náladu se pohrabat v googlu... --Luděk 17:03, 16. 1. 2005 (UTC)

Záměr s rozdělením článku[editovat zdroj]

Nepřijde mi zrovna moc šťastné, že tu máme článek Halič, který popisuje území dvou různých „Haličí“. Hned vysvětlím o co mi jde: původní Halič se rozkládala v podstatě na Ukrajině a z dnešního Polska k ní patřilo jen území s městy Przemyśl a Rzeszów, zatímco západně od řeky Wislok se již nacházelo Malopolsko. Podotýkám, že až do prvního dělení Polska se nikdy oblast kolem Krakova nepočítala k Haliči, právě naopak byla původní Halič po připojení k Polsku nakonec administrativně začleněna do Malopolska a v jeho rámci zde existovalo několik vojvodství. Proto jsem pro rozdělení současného článku Halič do několika článků. Představuju si to asi následovně: rakouská korunní země vzniklá v období rakouské okupace jižního Polska po prvním rozdělení Polska, by měla samostatný článek Halič (Haličsko-vladiměřské království), dále by zde byl článek Haličsko-volyňské knížectví, popisující období samostatné „ukrajinské“ Haliče, předtím, než ji ovládlo Polsko, a nakonec článek Halič v polském království, popisující období historického vývoje území bývalého Haličsko-volyňského knížectví od jeho ovládnutí Polskem až po první dělení Polska a vznik rakouské korunní země. Jinak historický vývoj bývalé rakouské korunní země po roce 1918 by mohl být buď uveden opět v článku Halič (Haličsko-vladiměřské království), nebo v dalším článku Halič v obnoveném Polsku. Než ovšem zrealizuju toto rozdělení, bude nutno dodat především více textu o území Haliče poté, co ho ve středověku ovládlo Polské království. --Kirk 23:11, 7. 7. 2006 (UTC)

Původ názvu[editovat zdroj]

Nikde jsem nenašel informace ohledně původu názvu. Pozastavuji se nad tímto hlavně z toho důvodu, že jde o keltský název, podobně jako Galicija třeba ve Španělsku. O rozšíření Keltů v této části Evropy, na to aby se zachoval název pro tak velké území, jsem nikde nic nenašel. Pomůže mi někdo? Díky. --Tatarchan 11. 8. 2010, 22:09 (UTC)

Dějiny Malopolska a Červené rusi[editovat zdroj]

Navrhuji tyto části vyčlenit do příslušných článků, tady nechat pouze historii Haliče jako rakouské korunní země (s mírnými přesahy). Tyto části také potřebují trochu uhladit. --Pavel Q (diskuse) 3. 8. 2012, 07:38 (UTC)

vidím chybu[editovat zdroj]

od roku 1991 je východní část součástí nezávislé Ukrajiny... snad by mělo být "je západní část" 109.183.209.175 26. 2. 2018, 19:43 (CET)Odpovědět